Bella gjorde skräckhuset till Sveriges mysigaste hem

Här är huset som utsetts till Sveriges mysigaste hem.

Foto: Privat

Här är huset som utsetts till Sveriges mysigaste hem.

Hanife ”Bella” Jonuzi, 36, köpte ”Alien-huset” för fem år sedan.

Efter mycket renovering har huset fått en rejäl förvandling – och nu har det vunnit pris som Sveriges mysigaste hem.

– Det är inget vanligt hem, säger Bella Jonuzi.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Sveriges mysigaste hus ligger i Kalmar – i alla fall om man ska tro de 180 000 röster som kom in i en tävling som tidningen Villalivet stod bakom. 2 000 bidrag tävlade och Bella och Dasho Jonuzis hus vann.

– Jag är väldigt glad, jag hade inte förväntat mig det här. Det var väldigt många fina hus som tävlade, så jag tänkte inte på att jag skulle kunna ta hem allt. Men jag tror det handlar om att huset sticker ut lite från de traditionella husen. Det har nog också mycket att göra med hur huset såg ut innan och att vi gjort en total homemakeover, säger Bella Jonuzi.

Foto: Villalivet

Hanife ”Bella” Jonuzi vann pris för Sveriges mysigaste hem, en tävling i tidningen Villalivet.

Var känt som ”Alien-huset” i Kalmar

För fem år sedan köpte Bella och Dasho Jonuzi ett hus som kallades ”Alien-huset”, eller skräckhuset. LEVA&BO skrev om det 2014 och det blev det årets mest klickade hus på Hemnet.

När Bella och Dasho Januzi letade hus i Kalmar 2014 ville mäklaren visa dem ett speciellt hus som han trodde att de skulle kunna tänka sig. Men han varnade dem för att det var lite unikt och udda, ägaren var filmfantast och huset skulle vara filmbaserat.

– När jag väl kom in höll jag ju på att dö, det var så mörkt, det luktade instängt. Det var... annorlunda. Men jag såg direkt vad jag ville göra med det, jag såg en vägg och tänkte att den vill jag ta bort och göra ett stort kök. Så jag sa till mäklaren att vi vill köpa huset, säger Bella.

Familjen Jonuzi slog till före visningen och köpte det så kallade ”Alien-huset”, eller skräckhuset, som det också hade kallats i Kalmar.

Så här såg villan ut när familjen köpte den. På utsidan ser det ju ut som en vanlig standardvilla med småländsk träpanel på utsidan.

Foto: Pontuz Löfgren

1 av 5: Så här såg villan ut när familjen köpte den. På utsidan ser det ju ut som en vanlig standardvilla med småländsk träpanel på utsidan.

Men invändigt hamnade man i filmens värld. Husägaren älskar Alienfilmerna och byggde upp sin bostad därefter.

Foto: Pontuz Löfgren

2 av 5: Men invändigt hamnade man i filmens värld. Husägaren älskar Alienfilmerna och byggde upp sin bostad därefter.

När huset lades ut till försäljning för fem år sedan havererade mäklarens server. På två dagar hade över en halv miljon människor visat intresse.

Foto: Pontuz Löfgren

3 av 5: När huset lades ut till försäljning för fem år sedan havererade mäklarens server. På två dagar hade över en halv miljon människor visat intresse.

På insidan i huset möttes besökaren av den här predatorstatyn – i naturlig storlek.

Foto: Pontuz Löfgren

4 av 5: På insidan i huset möttes besökaren av den här predatorstatyn – i naturlig storlek.

Målet var att skapa en inredning som stod honom nära, från Alien- och Predatorfilmerna.

Foto: Pontuz Löfgren

5 av 5: Målet var att skapa en inredning som stod honom nära, från Alien- och Predatorfilmerna.

Har ägnat två år åt renovering

När huset var till salu gjorde det succé på nätet och blev väldigt omskrivet, till och med internationella medier hade uppmärksammat det. Ägaren hade nämligen inrett villan efter filmen ”Alien vs. Predator” och hade både en stor alienstaty från golv till tak och på väggarna hängde flera huvuden från predatorer. Resten av huset var inrett på samma sätt.

I dag är inte villan grå längre, utan vit. Och den 201 kvadratmeter stora insidan är något helt annat än en monsterfilm. Paret Jonuzi ägnade ungefär två år åt renovering och har gjort mycket själva. Förutom att huset helt går i vitt med accentfärger i guld och silver tycker Bella om att använda glitter. Till och med fasaden är lite glittrig.

– Här i Sverige är det mycket trä och försiktigt vad gäller inredning. Jag är själv kosovoalban och får mycket inspiration därifrån. Jag tror jag vågar lite mer, jag tar in grejer som andra inte vågar, som glitter, kristaller och spegelglas. Det märks när man kommer in hos mig, det är inget vanligt hem.

Foto: Privat

Bella Jonuzis hem går i vitt med silver och guld som accentfärger.

Foto: Villalivet

Mycket i hemmet är högblankt. Bella älskar speglar, kristaller och glitter.

Foto: Villalivet

Den som såg Alien-huset när det var till salu 2014 skulle aldrig känna igen huset i dag.

Foto: Villalivet

Bella inspireras mycket från utländsk inredning.

”Alltid velat köpa ett hus och göra det som jag vill”

Familjen har fem barn, varav ett litet, men skräms inte av att kladdiga barnhänder kan hamna på alla blanka ytor.

– Jag måste köpa det jag vill ändå. Jag har alltid velat köpa ett hus och göra det som jag vill. Det får vara något fingertryck någonstans, det gör ingenting. Det händer några gånger, sen lär sig barnen och tappar intresse.

Två projekt återstår innan Bella Jonuzi kan kalla sitt hem för ett drömhem. Dels vill hon göra om badrummet nere med marmor, och dels ska vardagsrummet bli en stor matsal för att i stället bygga ut ett större vardagsrum där allt ska vara högblankt och inglasat.

Vad är det mysigaste med hemmet då?

– Allt egentligen. Men vardagsrummet är prio ett, där har vi många mysiga stunder när vi sitter tillsammans. Och entrén när man kommer hem, man känner bara wow!

Foto: Privat

Att bo bland massor av spegelglas och samtidigt har småbarn är inga problem. ”Det får vara något fingertryck någonstans, det gör ingenting”, säger Bella.

Foto: Privat

Matplatsen. Nästa projekt är att göra vardagsrummet till en stor matsal och i stället bygga ut för att göra ett nytt inglasat vardagsrum.

Foto: Privat

Huset är på 201 kvadratmeter.

Sveriges mysigaste hem

Här bor: Bella Jonuzi, 36, Dasho, 38, Rinor, 17, Diana, 14, Ariana, 10, Erion, 7 och Tiara, 1,5.

Gör: Bella är butiksbiträde och ambassadör för Auroraglitter.

Bor: I 1,5-plansvilla på 201 kvadratmeter i Kalmar.

Instagram: @interiorby.bella

LÄS MER: Gårdshusens förvandling – från gamla stall och tvättstugor till lyxhem 

LÄS MER: Åse förvandlade övergivna spökhuset till lantligt drömhem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande