EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

70-talschocken! Här är huset som är som ett museum

Här är det. Huset som är som ett 70-talsmuseum.

Foto: SVT

1 av 13

<p>Här bor Jim Werngren, 41, som älskar 70-talet. I "Vem bor här" på SVT visar han upp sitt häftiga hem.<br></p>

Foto: SVT

2 av 13

<p>Om du undrar hur det såg ut i hemmen på 70-talet så får du veta det här. Nyponfärgat och brunt var helt rätt.<br></p>

Foto: SVT

3 av 13

Rutmönstrat och furumöbler.

Foto: SVT

4 av 13

<p>Självklart en vinylspelare i vardagsrummets bruna bokhylla. Och en samling med dåtidens bilar Saab och Volvo.<br></p>

Foto: SVT

5 av 13

<p>Mer brunrutigt och gröna detaljer.</p>

Foto: SVT

6 av 13

<p>Retro brödrost.</p>

Foto: SVT

7 av 13

<p>Sodastreamer från 70-talet och brunt diskställ. Stormönstrat kakel i bruna nyanser.<br></p>

Foto: SVT

8 av 13

Nyponbrunt i badrummet.

Foto: SVT

9 av 13

<p>Dockhus i 70-talsstil finns det här flera stycken av. Och de klassiska monchichifigurerna.<br></p>

Foto: SVT

10 av 13

Monchichitapeter!

Foto: SVT

11 av 13

Barnen lekte med monchichier...

Foto: SVT

12 av 13

...och smurfar.

Foto: SVT

13 av 13

Att Jim Werngren älskar 70-talet är knappast något som går att ta miste på!

Nyponsoppa, brunt och beige blandas med monchichitapeter, saloondörrar och korkmattor.

Allt är äkta vara och kommer från många års samlande. Här finns inte en modern pryl eller möbel, inte ens tapeter!

– Många har varit oförstående och försökt hitta olika orsaker, som att det vore något fel... Men min fru har slutat fälla tårar nu, säger Jim.

Andra har också läst

Hemmet som inte bara andas utan faktiskt är hundra procent 70-tal fick flera deltagare, och säkerligen en hel del tittare, att kippa efter andan.

LÄS OCKSÅ: Här är ett annat hus som tar dig tillbaka till 70-talet

Som ett 70-talsmuseum

Det var i gårdagens avsnitt av ”Vem bor här” på SVT vi blev inbjudna till bland andra mikrobiologen Jim Werngrens, 41, hem. Det är som ett museum där allt, precis allt, är från 70-talet. Det går faktiskt inte att hitta en pryl som inte härstammar därifrån. Såväl kakel, tapeter, vitvaror som möbler och porslin. Och allt är original enligt honom själv.

För att få till det har Jim låtit riva ut all modern inredning, såväl bubbelbadkar, rostfria vitvaror, som kakel, klinker och golvvärme har hivats. I stället har det ersatts med korkmattor, våtrumstapeter, orange badrumsporslin, bruna skåp, monchichitapeter och till och med ett par från den tiden så populära saloondörrar i brunt.

LEVA&BO Shopping: Fint till badrummet – allt utvalt av LEVA&BO

Men vad tycker din sambo om allt detta, är ni två 70-talsfreaks som hittat vandra, eller har du bara bra övertalningsförmåga?

– Jag är ju helt klart den som varit drivande, säger Jim. Så klart att det har varit en del vilda diskussioner genom åren, men min fru har slutat fälla tårar nu, haha. Det är ju inte jättepopulärt att slänga ut alldeles nya vitvaror och ta in 30 år gamla saker. Men kärleken kan vara blind i bland...

– Så hon har låtit mig hålla på, men i dag kan även hon se värdet och tycka att slutresultatet faktiskt blev ganska häftigt.

Hur har era vänner och släkt reagerat?

– Många har varit oförstående och försökt hitta olika orsaker, som att det vore något fel eller finns någon psykologisk förklaring... Jag kan tycka det är konstigt att alla andra årtionden är okej att återskapa men inte just 70-talet. Kanske är vi före vår tid och det kommer att bli mer inne längre fram.

LÄS OCKSÅ: USA-villan som tar dig tillbaka till 50-talet

70-talsintresset började i gymnasiet

Intresset för 70-talet började när Jim gick på gymnasiet, och då först genom musiken. Han älskar discomusiken, soundet, och kläderna. Lite senare när han hyrde en lägenhet i 70-talsstil, då var det kört.

– Jag vande mig vid det och tyckte det kändes hemtrevligt. Det inger en känsla av trygghet. Nyponsoppa, brunt och beige är mina favoritfärger. Men det finns också en slags mystik i 70-talet som jag gillar.

När Jim senare träffade sin nuvarande fru Olivera, 40, och de flyttade ihop i en lägenhet började han samla, men då fortfarande i mindre skala i ett källarförråd. Det var först när de flyttade till ett radhus som han satte i gång på allvar med inredningen.

– Sedan dess har det varit fyra flyttar och det innebär att man varje gång måste ta med sig både spisar, vitvaror, badkar och annat. Det har varit många år av mycket slit, och kostsamt, eftersom vi också varit tvungna att köpa nya grejer till de som skulle flytta in.

LÄS OCKSÅ: Otroliga huset som tar dig med på en tidsresa

Kan inte tänka sig annan stil

Sedan 2014 bor familjen, som förutom Jim och Olivera, består av barnen Evelina, 11, och Cynthia, 8, i en villa i Trångsund utanför Stockholm, och nu är det färdigflyttat om man får tro Jim. Och någon annan stil skulle han aldrig kunna tänka sig.

– Näe, jag skulle inte uppskatta det. Jag har ett känslomässigt band till 70-talet, så är det, jag till och med klär mig i 70-talskläder emellanåt. Tyvärr är inte materialen så sköna och kläderna väldigt tajta så det blir inte varje dag.

I hemmet hittar man alla roliga 70-talsdetaljer man kan tänka sig, som kobratelefonen, sodastreamern, smurfar, monchichifigurer, brödrost och dockskåpen för att nämna några. Men var köper man alla dessa saker, för att inte tala om inredningen?

– Via annonser, Blocket, Tradera, och loppisar, men även via kontakter med mäklare som säljer hus vars 70-talsinredning man anar kommer att rivas ut, säger Jim. Jag har ju hållit på i många år som sagt. Man måste ha mycket tålamod...

Missade du programmet av ”Vem bor här” kan du se det på SVT Play.

LÄS OCKSÅ: Slotssfrun säng står ute på balkongen