Här måste du städa varje dag – 7 rena skäl

Nu finns inga ursäkter till ett smutsigt hem längre.

Dessa enkla råd kommer snabbt att göra stor skillnad.

Med 7 snabba rutiner varje dag får du skinande rent!

1. Handdukar

De kanske inte ser smutsiga ut, men diskhanddukar har i flera tester visa sig vara det mest bakteriefyllda i köket. Och det samma gäller för de små handdukarna i badrummet. De blir fort smutsiga eftersom de används flera gånger varje dag, av olika personer, och bör bytas varje eller gärna varannan dag.

 

2. Köksbänkar

Tänk på allt du lägger på köksbänken, som exempelvis bilnycklar, post, plånbok, handväska och annat så förstår du nog hur mycket bakterier det finns där. Köksbänken ska torkas och desinficeras varje dag, se dock till att du inte använder samma desinfektionsservett (om det är det du använder) överallt, eftersom det bara kommer att flytta runt på bakterierna.

3. Duschväggar

Det enklaste sättet att hålla duschkaklet rent och fräscht är regelbundet underhåll. Dra med en gummiskrapa över kaklet efter varje dusch och bad. Genom att få bort vattnet på väggarna kommer du att förhindra mögelfläckar på fogmassan mellan kaklet.

4. Diskhoar

Du kanske tror att du efter att ha diskat eller tvättat händerna har en ren köksho, men det är helt fel. Smuts och bakterier sitter kvar på hons väggar, botten och kanter. Använd först en tvättsvamp med den grova sidan för att ta bort fläckar och annat. Fyll sedan diskhon med varmt vatten, häll i en sked med blekmedel och rör runt. Låt vara i fem minuter, skölj ur vattnet och låt lufttorka.

5. Smutsig disk

Överbliven mat och smulor som ligger framme över natten kommer att locka till sig smådjur, samt försvåra diskandet nästa dag. Handtvätta i stället tallrikarna och besticken direkt, eller stoppa in dem i diskmaskinen (utan att skölja först!).

6. Kaffebryggare

Är du som många andra brygger du dig förmodligen minst en kopp kaffe varje dag. Och då kaffebryggaren är som en varm säng för bakterier och mögel bör man rengöra den dagligen. Det bästa är att ta isär alla löstagbara delar efter varje användning och göra sig av med alla rester. Handtvätta i diskhon med varmvatten och diskmedel eller stoppa i diskmaskin (kolla först att den tål det). Och glöm inte att torka av utsidan och värmeplattan där kladd kan brännas fast.

7. Matrester/smulor på golvet

När man lagar mat kommer det alltid lite spill på golvet, det är oundvikligt. Men det går jättesnabbt att sopa/dammsuga/moppa upp resterna. För du vill ju inte locka dit ohyra, eller hur?

 

Källa: Goodhousekeeping.com