1 av 11: Köksön har paret tillverkat själva, med spegel på ena sidan för att öppna upp rummet mer. Tavlan är målad av Olle Baertling. Porslin från Mud Australia. Kampa från Foscarini. Foto: Anna Hållams
2 av 11: I allrummet står fåtöljerna Le corbusier LC1 tillsammans med soffbord och bänkar från Asplund. Taklampan som påminner om en ballerinakjol är designad av Jonas Bohlin. På väggen hänger en rosa Moose trophy från Catrines företag Cooee design. Foto: Anna Hållams
3 av 11: Sänglampor från Kartell. Kuddar från Missoni och Cooee. Påslakan från Cooee och överkast från Twistin. Pläden har Catrines mormor virkat. Stolen tillverkades på Catrines pappas tidigare företag och designades för Helsingfors konserthus. Foto: Anna Hållams
4 av 11: Gardiner från Missoni. Lampa i plexi från Bsweden. Foto: Anna Hållams
5 av 11: Catrine designar färgglada smycken i plexiglas. Hon inreder även gärna hemmet med mycket färg. Foto: Anna Hållams
6 av 11: I hallen finns en antik patch-work-matta och en gotländsk fårfäll. Bänk från Asplund. Foto: Anna Hållams
7 av 11: Köket är vitt med en bänkskiva i corian. Handduk från Asplund. Pallen är köpt från ett designkollektiv i Amsterdam. Foto: Anna Hållams
8 av 11: I hemmakontoret blandas arvegods med klassiker. Stol och bordslampa från Kartell. Skrivbord från Asplund. Papperskorg i mahogny, designad och tillverkad av Catrines farfars bror som var designer på 50-talet. Tavla på väggenav Bengt Lindström, på golvet syns Vega Åbergs, Catrines farmors, verk. Foto: Anna Hållams
9 av 11: I hyllorna spawrar Catrine och hennes sambo fotografier, böcker, magasin och fynd från olika resor. Den rosa fårfällen kommer från Gotland och i korgarna förvarar Caroline magasin. Foto: Anna Hållams
10 av 11: I bokhyllorna från Swedese syns en plexitavla med förra sommarens blommor och dalahästar från Cooee design. Foto: Anna Hållams
11 av 11: Silverfat från Svenskt tenn och ringar som Catrine designat till sig själv. Foto: Anna Hållams

Här har varje rum sin egen färg och känsla

I funkistrean med vitoljade askgolv bor smyckesdesignern Catrine Åberg.

En blandning av skandinavisk design och personliga detaljer gör hemmet i Ljungby varmt och välkomnande.

Hemma hos smyckesdesignern ­Catrine Åberg och sambon Erik Hård är ­stilen ­skandinavisk, minimalistisk, ­personlig, varm och färgglad. Allt på samma gång!

– Vårt hem är inte statiskt. Vi flyttar runt böcker och tavlor hela tiden, det ser alltid lite annorlunda ut. ­Detaljerna kan jag byta ut och flytta runt varje månad, det blir väldigt personligt då, säger hon.

Catrine, som växte upp i Ljungby, hade inte ­planerat att flytta tillbaka till Småland. Men efter åren i London, Stockholm, Dublin och Sydney, då hon s­tuderade grafisk design och marknadsföring, landade­ hon hemma igen för att starta upp familjeföretaget­ Cooee, mest kändt för sina smycken i plexiglas. ­Konceptbutiken ­öppnades i ­Lagan, som ligger i Ljungby kommun.

Funkishus i modern tappning

– När jag bodde i Australien blev jag inspirerad av aboriginernas färger och former. Jag har alltid älskat smycken och till en början skapade jag dem mest till mig själv. Jag gjorde dem för hand och blev stoppad på stan av folk som undrade var de kunde köpa likadana. Hela min familj är väldigt kreativ, och alla är företagare­. Min farmor var en otroligt duktig konstnär, jag älskade att pyssla med hennes smycken, säger Catrine.

Trean på 85 kvadrat ligger i centrala Ljungby, i ett ­funkishus i modern tappning med lummig innegård. Huset­ är inspirerat av konstnären Sven Ljungbergs verk och de byggnader han satt prägel på i Ljungby.

– Det som lockade var just att det var nybyggt, jag och min sambo kunde påverka materialvalen och sätta vår prägel på hemmet. Tidigare hade jag haft en bostadsrätt i Malmö och även om gamla hus är charmiga längtade jag efter något nytt. Vi valde ljusa askgolv, vitoljade, just för att det är så lätt att byta ut möbler och annan inredning då. Dessutom känns hemmet större med ljust golv. Vi ville ha ett hem som var både estetiskt och funktionellt, i badrummet valde vi väggar i plexiglas, säger hon.

Hemtrevligt är viktigast

Även om Catrine gillar den skandinaviska och ­minimalistiska stilen vill hon inte att hemmet ska kännas för kallt. Med personliga detaljer och färg blir hemmet både mysigare och mer trivsamt, tycker hon.

– Det viktigaste är att det känns hemtrevligt. Det som är svårt med nybyggen är att du inte får några detaljer på köpet, i sekelskifteshus är så mycket av jobbet redan gjort eftersom man får vackra lister och golv på köpet.

Till favoritbutikerna hör Artilleriet i Göteborg och hon åker ofta till Köpenhamn för att köpa inredning. Catrines morfar hade konsthandel som stort intresse och en del av hennes samling kommer från honom. Andra tavlor har hon köpt på auktion.

– Konst känns inte som något man kan tvinga fram, man springer på rätt motiv ibland och samlar på sig under­ åren.

Just nu gillar Catrine en ljus grund med svaga pasteller­ och ljusgrått. Men det ändrar sig hela tiden, även om hon hellre byter ut möbler än gör sig av med dem.

– Vi har faktiskt tre matsalsbord som vi varierar ­mellan. Tröttnar vi på ett av dem tar vi fram ett annat. Jag slänger inga möbler utan ställer ner dem i förrådet när jag tröttnar. Någon gång vill jag använda dem igen och jag känner väldigt mycket för mina saker.

Designar saker i färg

– Jag har en tavla från min farmor, som hon har ­målat, och en papperskorg som min farfars bror har designat. Han var möbeldesigner. De sakerna betyder mycket. ­Sedan är jag lite av en porslinfantast, det köper jag både på loppis och när jag är utomlands. Riktigt tunn keramik i olika pastellfärger gillar jag.

En del egna alster finns så klart också i hemmet. Även om Catrine huvudsakligen skapar modesmycken d­esignar hon även inredning, som lampor, ljusstakar och klädhängare. I köket finns ett stänkskydd i plexiglas som hon har designat själv.

– Jag tycker om att designa saker i färg och jag tycker att det passar den svenska stilen. Vi klär oss ofta i svart och vitt, då är det enkelt och snyggt att ha färg på ­smyckena i stället.

När det gäller möbeldesign dras Catrine till Hans Wegner och Eames.

– Jag tycker väldigt mycket om dansk design. Sedan tycker jag mattor är viktiga. Vi inreder så att varje rum har sin egen färg och känsla, sovrummet är ljusare och luftigare medan vardagsrummet är mer ­grafiskt, säger Catrine.

Även om Catrine gärna investerar i sina möbler finns en hel del fynd i hemmet också.

– Det är snyggast att mixa. Vi har ett bord som vi ­hittade på en auktionssajt för 800 kronor som vi sedan sprutlackerade, det blev en bra kontrast mellan gammalt och nytt. Men jag tycker om att investera i saker som ­varar.

Designar smycken

Namn: Catrine Åberg.

Ålder: 34.

Familj: Sambo Erik Hård.

Gör: Driver smyckes­företaget Cooee design som tillverkar smycken och inredning i p­lexiglas.

Bor: I en trea på 85 kvadratmeter i centrala Ljungby.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!