Soltimmarna skiljer sig en hel del runtom i landet! Foto: Fotolia

Här får du mest sol för pengarna i sommar

Funderar du på att köpa sommarhus? Då kan det vara läge att först kolla var man får mest sol för pengarna. Ny statistik visar att priset för soltimmar skiljer sig en hel del runtom i landet.

6717 kronor. Det är snittpriset för en soltimme under den svenska sommaren. Siffran kommer från Fastighetsbyrån, som har gått igenom var i Sverige solen skiner allra mest - och var man som fritidshusägare får mest sol för pengarna.

– Både antal soltimmar och snittpriser skiljer sig relativt mycket mellan de olika orterna och kan vara relevant att väga in vid köp av fritidshus. Att just kunna sola och bada är något som fritidshusägare värderar högt, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 10 minsta hus

Kiruna ligger i topp

Mest sol per krona får man i Kiruna kommun. Här skiner solen 195 timmar per sommar, vilket ger ett snittpris på 3857 kronor per soltimme. Allra dyrast är soltimmarna i Stockholms kommun - här skiner solen 256 timmar till ett snittpris på 19562 kronor. Visby, Gotland är en av orterna där solen skiner allra mest under sommaren. Den populära sommarstaden får 302 soltimmar till snittpriset 6177 kronor per soltimme. Men allra mest skiner solen i Norrtälje kommun, 309 timmar, och här säljs också flest fritidshus per år till en kostnad på 5806 kronor per soltimme.

Statistiken har tagits fram genom att, via data från SMHI:s mätstationer, titta närmre på hur mycket solen i snitt har skinit under sommaren de senaste fem åren på ett antal platser runtom i landet. Detta har därefter jämförts med snittpriser på fritidshus mellan juni 2015 och maj 2016, för att kunna räkna ut vad varje soltimme kostar på respektive ort.

 

LÄS OCKSÅ: 11 fantastiska fritidshus på Gotland

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!