1 av 11: Favoritrum.Paul i sitt älskade kök. Öppet, generöst och rymligt. Bänken är av granit som sågats längs med för att få fram en rörelse. Foto: Joachim Belaieff
2 av 11: Matbordet.Matbordet vetter mot terrassen och när man äter känns det nästan som att sitta utomhus. Linneduken från Himla, tallrikar från Rusta och grytan från Eva Braun. Foto: Joachim Belaieff
3 av 11: Köket.Såpade trägolv, grova takbjälkar och en generös köksö där kollegor och vänner gärna samlas. Kaminen är vänd mot matplatsen. Mattan under matbordet kommer från Posh living. Lådan med örter från Floristkompaniet. Foto: Joachim Belaieff
4 av 11: Huset.Ett hem mellan stad och hav med en rejäl trädgård. Hela familjen Svensson trivs. Foto: Joachim Belaieff
5 av 11: I trädgården.Ramslök har redan kommit upp... Snart väntar annan lök, sparris och kanske, med litet tur, jordgubbar. Foto: Joachim Belaieff
6 av 11: Gröna fingrar. Paul odlar sin trädgård. Intill altandörrarna står örter och sådant som är "på väg ut" snart. Foto: Joachim Belaieff
7 av 11: Vardagsrum.Ett vardagsrum för en stor familj. Mattan från NK, bordet Bolia, soffa och fåtölj Ektorp, från Ikea, taklampan Härva från Stockholms Ljusbutik. Kuddar från Himla och Ceannis. Foto: Joachim Belaieff
8 av 11: Läshörna.I hörnan mellan kök och vardagsrum finns en skön fåtölj för en stunds reflektion eller läsande. Länsstol från Norrgavel. På golvet ligger Pauls senaste kokbok, Pauls kök. Foto: Joachim Belaieff
9 av 11: Hallen.Hallen som förbinder kök och vardagsrum med sovrumsdelarna. I alkoverna syns några härliga familjeminnen. Foto: Joachim Belaieff
10 av 11: Tonårsrum.Ett skönt krypin med plats för livets väsentligheter: Säng, longboard, ishockeytröja, läshörna och paljetthatt. Taklampan Knappa från Ikea. Foto: Joachim Belaieff
11 av 11: Sovrum.Ett vilsamt sovrum. Påslakan från Gripsholm, växter från Floristkompaniet. Foto: Joachim Belaieff

Här är stjärnkockens sköna skärgårdshem

Tv-kocken Paul Svensson odlar sin trädgård.

I sitt hem i Stockholms skärgård får han arbetsro och nya idéer till en ständigt fulltecknad kalender.

Det generösa köket badar i solljus. Genom de öppna altandörrarna på båda sidor av rummet letar sig en skön svalka in. Den där lätt svala luften mitt mellan vår och sommar som Paul Svensson älskar. Han tar emot i standardhemma-klädseln det närmaste halvåret: t-shirt, kortbyxor och med bara fötter. 

Det har gått tre år sedan flytten gick från en lägenhet hit till huset, ett stenkast från fjärden ut mot skär­gården. Här finns plats för de tre sönerna att röra sig fritt, även om äldste sonen saknar någonstans att åka longboard. Nå, man kan inte få allt. Men nästan.

För hela huset är skräddarsytt i flera nivåer för att passa en stor familj. Som ett varmt bultande hjärta präglar köket hela huset.
- Som frilansande kock och konsult har jag ett stort behov av att kunna jobba hemma. Så därför fick det ta tid att rita och bestämma oss för hur vårt nya kök skulle se ut. Vi funderade länge på utrymme, avställningsytor, förvaring och hur man rör sig i ett kök. Och så var det viktigt att den som lagar mat är en del av det sociala sammanhanget, berättar Paul. 

Köksprojektet tog två år. Samma dag som byggarna lagt sista handen vid köket klev inspelnings­teamet från tv in. Och senare på kvällen blev det invigningsfest.

Sedan dess har det lagats många arbetsmåltider i Pauls kök. De rejäla ytorna, ljuset och rymden inbjuder både till arbetsglädje och umgänge med vännerna. Mat och vin serverad på köksön är numera standard.

Intill altandörren står ett gäng med sticklingar som snart ska ut i trädgården. Ramslök prunkar redan i jorden, och snart blir det lök och förhoppningsvis sparris. 

Efter tjugo år i krogköken har en ny värld öppnat sig för den erfarne kocken. Paul odlar överallt där det går. I trädgårdens olika utrymmen, i krukor och i drivbänkar. Projekt för den kommande säsongen är sparris och jordgubbar. Men sparrisen kräver rejält med land och jordgubbarna ska drivas upp långsamt, för att mogna i sötma och smak.

Bekantskapen med växtriket är dock ingenting.
- Jag har alltid tänkt på det gröna först, när jag planerar en rätt eller måltid. Det är mycket lättare att först välja vilka grönsaker jag ska använda, sedan tillagningssätt och sist proteinkälla. 

Odlarlusten vill han gärna förmedla, under våren släpptes hans tredje kokbok, Pauls kök. Tanken är att inspirera oss till att tänka åttio procent grönt och tjugo tillbehör i form av fågel, fisk, kött eller annat protein. När man handlar mindre av kött och fisk kan man i stället unna sig en bättre kvalitet, råder Paul.

Så till lunch på terrassen serveras en improviserad nässelsoppa med sparris, ramslök och kokta äggvitor.

Genom fönstren skymtar vi det härliga vardagsrummet som vetter mot köket. De tre barnens vardera sovrum ligger en halv trappa ner, medan Paul och Camilla sover en halv trappa upp. De olika nivåerna skapar dynamik i ett hus som ofta är fullt av folk. För vännerna stannar gärna länge när de kommer. 

Och familjen Svensson stortrivs. De reser inte gärna bort alltför länge, då smyger sig hemlängtan på.

- Jag tycker att jag har allt. En skön plats att bo på, en härlig familj och ett arbete som jag älskar, säger Paul och ler brett.

Nu väntar sommaren med en lång, grön upptäcktsresa. Drivkraften är att skapa fler och nya smakupp­levelser. Genom att odla sin trädgård har Paul Svensson hittat hem.

 

Av Josefine Carr  Foto Joachim Belaieff

HEMMA HOS PAUL SVENSSON

Tv-kock och krögare
Yrke: Kock, krögare och författare.
Familj: Hustru och tre söner.
Bor: Hus i skärgården, utanför Stockholm.
Favorit: Jordgubbar, långsamt mognade, fyllda av smak och sötma.
Dold talang: Stort konstintresse.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!