Här är skälen till varför du inte ska ta sms-lån
Januari – det skramlar tomt i plånboken för många nu.
Årets fattigaste månad är här, och många blir desperata.
Men vad du än gör – ta inte sms-lån eller andra snabblån. Här är några anledningar.
Snabblån, sms-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter, alla olika namn för samma produkt. Kärt” barn har många namn som man brukar säga. Men detta är inte speciellt ”kärt” eller bra om du frågar ekonomi-experterna eller Konsumentverket. Att ta ett snabblån är en kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr.
ANNONS: Jämför olika privatlån på Expressen Låneguiden (EXTERN LÄNK)
Ränta på snabblån ofta hög
Varför de är så populära är för att de är så enkla att få, i stort sett alla som söker får lån, och de betalas ut snabbt, ibland till och med inom 15 minuter. Det finns även exempel på sådana här lån som marknadsförts som ”räntefria” vilket absolut inte stämmer då man har dolda avgifter. Sedan ska allt betalas tillbaka efter 15-90 dagar.
Sms-lån handlar om ganska små belopp, mellan 3 000 och 10 000 kronor. Men som låntagare måste du utöver det betala en avgift och ränta, och en hög sådan. Oftast extrem hög eftersom återbetalningstiden är så kort och företagen vill tjäna pengar. Den effektiva räntan kan handla om så mycket som flera hundra eller till och med tusen procent!
LÄS OCKSÅ: 10 saker du kan sluta slösa pengar på
Många som tar sms-lån är unga
Eftersom många inte förstår eller tänker på hur snabbt de måste betala tillbaka, samt hur hög slutsumman blir, får många en chock när räkningen kommer. Kan de då inte betala tillkommer påminnelseavgift, och sedan inkassoavgift, innan den åker till kronofogden som tar ytterligare avgifter. Under hela denna process ligger dessutom den hiskeliga räntan och tickar på ytterligare, och den ”lilla” summan kan plötsligt och snabbt ha stigit till en mycket stor summa.
Detta gör också att ärenden hos Kronofogden för obetalda sms-lån kommit att öka stort de senaste åren. Och det kan gå fort att hamna där. Hälften av de som tar sms-lån i dag har redan en tidigare skuld, och 40 procent av de som registrerats med obetalda SMS-lån är unga, mellan 18-25 år.
ANNONS: Samla dina lån – jämför räntor och lån i stor guide (EXTERN LÄNK)
Funderar du ändå på att ta ett sms-lån, tänk då på detta:
Det kommer att göra din ekonomi sämre. Du riskerar att fastna i en nedåtgående spiral. Låna aldrig pengar som du inte kommer att kunna betala tillbaka.
Konsumentverket är öppet kritiska mot att sms-lån har för höga avgifter och räntor och övar ständig tillsyn.
Titta runt om det finns andra sätt att låna pengar på. Kanske av familj eller vänner, kontokredit, kreditkort, medlemslån.
Ta kontakt med företaget vars räkning du har svårt att betala. Fråga om du kan skjuta upp räkningen alternativt dela upp den i flera betalningar.
Kanske kan du sälja av lite grejer via annonser eller loppis i stället.
Hamnar du hos Kronofogden och får en anmärkning ligger det kvar i tre år, vilket gör att du inte kan hyra lägenhet, ta nya lån eller öppna telefonabonnemang med mera
Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditprövning. Har du får många under kort tid kan det minska möjligheterna att få större lån beviljade framöver.
Jämför den effektiva räntan och andra avgifter hos olika bolag, då de kan variera väldigt mycket.
Tänk på att företagen är skyldiga att informera om alla kostnader för lånet och vad slutbeloppet blir.
Källa: Konsumentverket.se, Advisa.se, Icabanken.se, Ungkonsument.se, Konsumenternas.se
LÄS OCKSÅ: Knepen för att välja rätt kö till kassan