1 av 4: Blocket har listat fem saker som är extra viktiga att återanvända för miljöns skull. Foto: iStock
2 av 4: Skinnsoffor tillverkas av kor och kor kräver mycket mat. I sin tur rapar och fiser de farlig metangas. Foto: Colourbox
3 av 4: Att tillverka ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten. Foto: Colourbox
4 av 4: Är kylen eller frysen äldre än tio år är det dock bättre att lämna in den till återvinningscentralen eftersom de drar onödigt mycket el och innehåller miljöfarliga ämnen. Foto: Colourbox

Här är sakerna hemma du aldrig ska slänga

Svenskar framhålls ofta som duktiga när det kommer till att ta hänsyn till miljön.

Blocket vill att vi ska bli ännu bättre.

Här är svarta listan med prylar du aldrig ska slänga.

Med hjälp av en lista på saker som man aldrig ska slänga vill de sprida kunskapen om hur viktig begagnathandeln är för att minska utsläpp av växthusgaser och exploateringen av jordens resurser.

– Vi är duktiga på begagnathandel i det här landet men vi kan bli bättre. Med vår kom ihåg-lista hoppas vi exempelvis att landets byrålådor töms på mobiltelefoner och att jeans eller skinnsoffor aldrig hamnar på tippen, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

 

LÄS OCKSÅ: 7 knep – så gör du en bra affär på Blocket

Köpa och sälja begagnat

Blocket har räknat ut att genom att sälja och köpa saker begagnat har svenskarna under 2015 potentiellt sparat 0,8 miljoner ton växthusgaser. Ungefär lika mycket som om trafiken i Stockholm stod still under ett år.

I deras svarta lista har de tagit fram fem saker som är extra viktiga att återanvända för miljöns skull.

– Det mesta kan återanvändas, men vissa prylar är viktigare än andra att sälja eller skänka vidare eftersom de har särskilt stor negativ miljöpåverkan. Sälj dem vidare så gör du både miljön och plånboken en tjänst, säger Linnéa Aguero.

 

LÄS OCKSÅ: 16 konstiga typer på Blocket som du irriterar dig på


Du slänger väl inte din gamla mobil eller dina gamla jeans? Foto: iStock

Blockets svarta lista:

Jeans

Att tillverka ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten. De giftiga kemikalierna som tillsätts vid färgningen är det farligaste. Värst är svarta och blå färger.

Mobiltelefoner

När man tillverkar mobiltelefoner och annan elektronik krävs inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid. Prylarna innehåller dessutom flera metaller som bryts i konfliktområden i Centralafrika och ligger bakom såväl mutbrott och penningtvätt som allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Cyklar

Att tillverka stål är extremt energikrävande. Att lyfta ett lass järnmalm från gruvan i Kiruna kräver lika mycket energi som Enköpings kommun förbrukar under ett dygn.

Skinnsoffor

Skinnsoffor tillverkas av kor och kor kräver mycket mat. I sin tur rapar och fiser de farlig metangas. För att tillverka en soffa krävs även stål och träd som ska växa i minst 50 år.

Vitvaror

Dessa jättar av stål, plast och färg är extremt energikrävande, både vid tillverkning och vid återvinning.

Är kylen eller frysen äldre än tio år är det dock bättre att lämna in den till återvinningscentralen eftersom de drar onödigt mycket el och innehåller miljöfarliga ämnen.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips du behöver inför auktioner och loppisar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!