Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är maten som vi skäms över att handla

Mat är i dag en statusmarkör, eller rättare sagt; ”du är vad du äter”.

Alla som står i en kassakö vet att man blir granskad.

Här är matprodukterna som vi skäms allra mest för att vi handlar.

Foto: Istock

1. Fyra av tio bryr sig om vad andra handlar för mat

Man brukar säga att "man är vad man äter", och mat är numera också en statusmarkör. Aldrig tidigare har så mycket bilder cirkulerat på sociala medier som det gör i dag – och då helst dyrt, exklusivt och hälsosamt. För att inte tala om ekologiskt och klimatsmart.

Det gör också att vi är snabba på att döma andra när vi står där i kön till matkassan, vilket i sin tur betyder att andra gör detsamma om dig, något man är mycket väl medveten om.
Enligt en undersökning som Livsmedelföretagen gjorde för några år sedan så uppgav fyra av tio personer att de bildar sig en uppfattning om en människa utifrån vad de lägger upp på rullbandet. Och var fjärde kvinna och var femte man sa att de skäms över maten de handlar.

 

Foto: Istock

2. Bantningsprodukter

Idealet har länge varit att vara ”smal och snygg” (även om det tack och lov börjar förändras något med kroppspositiva konton på sociala medier bland annat). Och normen är att det ska ske genom träning och sunt leverne. Tar vi andra genvägar så som olika bantnings/dietprodukter är det inget vi stoltserar med eller berättar om. Pinsamt är ordet för det flesta – speciellt om någon vi känner står i samma kassakö. 

 

 

Foto: Istock

3. Snabbmat 

Alla, precis alla, vet att snabbmat inte är särskilt bra mat. Då vill man inte springa på någon man känner när man sitter och trycker i sig onyttiga saker på en snabbmatskedja, kladdig och flottig, eller när man åker på bussen hem med en hel hamburgermeny i en påse. Av någon anledning känns det... ofräscht? Pinsamt? Men ta det lugnt, bort med skämskudden, snabbmat är gott och goda saker mår men bra av, eller hur!?

 

 

Foto: Istock

4. Halvfabrikat och färdigmat

Och precis lika skämmigt som det är att springa på någon man känner på McDonalds, likadant är det om man gör det vid rullbandet i mataffären och där ligger halvfabrikat som chicken nuggets, köttbullar eller färdigmat som Dafgårds enportionstallrikar. Speciellt i en tid där vi omges av program och böcker som talar om hur ”enkelt och viktigt det är att laga mat från grunden”. Jaja, man kan ju inte ha tid att laga mat jämt – ibland är det sundare att köpa färdiga köttbullar än att vara stressad över tiden det tar att rulla egna.

 

 

Foto: PELLE ERICSSON

5. Snacks

I Sverige är fredagsmys en inrotad tradition vid det här laget. Och då gärna med tacos. Men att rada upp chipspåsar, ostbågspåsar, chokladkakor, lösgodis och kanske en tvåliters Coca Cola, ja, det känns ”så där”, allt osandes av flott, socker och onyttiga tillsatser. Det är som att det skriker "hej jag ska hem och vräka i mig socker och transfetter!" och av någon anledning tycker många att det här är riktigt jobbigt att skylta med.

 

 

Foto: Istock

6. Mat med mycket tillsatser

Vill man ha ”riktig” korv i dag får man punga ut med en hel del pengar. Då kan det i bland vara frestande att slänga med några ”korvpaket” som egentligen innehåller allt annat (och massor av E-ämnen) utom just kött. Har man tur är det åtminstone 30 procent kött i. Det var ju det här med hur kvalitet hänger ihop med ens värderingar...

LÄS MER: Hoppsan – du har värmt maten fel i hela ditt liv

 

7. Lågprisvarumärken

Vi skäms när vi måste lägga upp de där lågprismärkes-varorna som inte direkt är någon statusmarkör, och som alla vet att man bara köper för att de är billiga, inte för att de är goda eller mer näringsrika. Men enligt studier som Livsmedelverket gjort har lågprisvarumärken faktiskt lika mycket näring som mat från de traditionella märkena och inköpsställena. Sådeså, så sluta skämmas!

 

 

Foto: YLWA YNGVESSON

8. Inte ekologisk mat

I Sverige är de mycket prat om att värna hälsa, djur och natur, och därför ska man också köpa ekologisk mat. Det vet vi. Men sedan är den ju lite dyrare än annan mat och det är inte alltid plånboken tycker att det är härligt att köpa bara ekologiska produkter. Då skäms vi lite när vi väljer ickeekologiskt för att det är just billigare. 

 

 

Foto: TT NYHETSBYRÅN

9. Inte miljömärkt 

Scampi fick vi veta för några år sedan att man ABSOLUT INTE ska köpa. Dock ska det finnas nya sorter nu som är godkända. Men det är inte alltid så lätt att hålla reda på vilka varor som är okej eller inte. Skulle då någon upptäcka att man har varor som är miljöfarliga i vagnen – åh nej! Då vill man gärna gå till försvar.

 

 

Foto: Istock

10. Kött

Det är många som skäms över att lasta upp kött på rullbandet. Vi vet att det är en klimatbov, och att man ska äta mycket mindre, helst inte alls tycker många. Det finns också många hälsorapporter som pekar på att kött inte är hälsosamt i stora mängder heller. Plus att det är svårt i dag att utröna varifrån köttet verkligen kommer. Få skulle nog säga emot att de känner sig duktigare om det ligger vegetariska saker på rullbandet i stället. 

LÄS MER: Enkla sätt att leva mer miljövänligt i vardagen