Här är maten som vi skäms över att handla

Mat är i dag en statusmarkör, eller rättare sagt; ”du är vad du äter”.

Alla som står i en kassakö vet att man blir granskad.

Här är matprodukterna som vi skäms allra mest för att vi handlar.

Andra har också läst

Foto: Getty Images / E+

1. Fyra av tio bryr sig om vad andra handlar för mat

Man brukar säga att "man är vad man äter", och mat är numera också en statusmarkör. Aldrig tidigare har så mycket bilder cirkulerat på sociala medier som det gör i dag – och då helst dyrt, exklusivt och hälsosamt.

Klicka HÄR för att komma vidare till listan!
Det gör också att vi är snabba på att döma andra när vi står där i kön till matkassan, vilket i sin tur betyder att andra gör detsamma om dig, något man är mycket väl medveten om.
Enligt en undersökning som Livsmedelföretagen gjorde för några år sedan så uppgav fyra av tio personer att de bildar sig en uppfattning om en människa utifrån vad de lägger upp på rullbandet. Och var fjärde kvinna och var femte man sa att de skäms över maten de handlar.
Bläddra vidare för att se listan över matvaror som vi skäms över!

Foto: Getty images

2. Bantningsprodukter

Idealet i dag är att vara ”smal och snygg”. Men normen är att det ska ske genom träning och sunt leverne. Tar vi andra genvägar så som olika bantnings/dietprodukter är det inget vi stoltserar med eller berättar om. Pinsamt är ordet – speciellt om någon vi känner står i samma kassakö.


Foto: GETTY IMAGES

3. Snabbmat

Alla, precis alla, vet att snabbmat är dålig mat. Då vill man inte springa på någon man känner när man sitter och trycker i sig onyttiga saker på en snabbmatkedja, kladdig och flottig. Allra minst om man dessutom har barnen med sig. Skämskudden på!

Foto: getty images

4. Halvfabrikat och färdigmat

Och precis lika skämmigt som det är att springa på någon man känner på McDonalds, likadant är det om man gör det vid rullbandet i mataffären och där ligger halvfabrikat som chicken nuggets, köttbullar eller färdigmat som Dafgårds enportionstallrikar. Speciellt i en tid där vi omges av program och böcker som talar om hur ”enkelt och viktigt det är att laga mat från grunden”.


Foto: Getty images

5. Snacks

I Sverige är fredagsmys en inrotad tradition vid det här laget. Och då gärna med tacos. Att rada upp chips - och jordnötspåsar på rullbandet, och kanske också en två liters läskflaska, känns ”så där”, allt osandes av flott, socker och onyttiga tillsatser.


Foto: Kavli.se

6. Lightprodukter

De allra flesta vet att lightprodukter inte är bra för hälsan. Det har heller ingen större inverkan på vikten. Att skylta med en mängd sådana produkter vid kassan visar inte bara på okunskap utan också att man håller på med någon slags ”fuskbantning” och lurar sig själv.


Foto: GETTY IMAGES

7. Mat med mycket tillsatser

Vill man ha ”riktig” korv i dag får man punga ut med en hel del pengar. Då kan det i bland vara frestande att slänga med några ”korvpaket” som egentligen innehåller allt annat (och massor av E-ämnen) utom just kött. Har man tur är det åtminstone 30 procent kött i. Det var ju det här med hur kvalitet hänger ihop med ens värderingar...

8. Lågprisvarumärken

Vi skäms när vi måste lägga upp de där lågprismärkes-varorna som inte direkt är någon statusmarkör, och som alla vet att man bara köper för att de är billiga, inte för att de är goda eller mer näringsrika. Men enligt studier som Livsmedelverket gjort har lågprisvarumärken faktiskt lika mycket näring som mat från de traditionella märkena och inköpsställena.


Foto: YLWA YNGVESSON

9. Inte ekologisk mat

I Sverige är de mycket prat om att värna hälsa, djur och natur, och därför ska man också köpa ekologisk mat. Det vet vi. Men sedan är den ju lite dyrare än annan mat och då skäms vi när vi väljer icke ekologiskt för att det är just billigare.


Foto: TT NYHETSBYRÅN

10. Inte miljömärkt

Scampi fick vi veta för några år sedan att man ABSOLUT INTE ska köpa. Dock ska det finnas nya sorter nu som är godkända. Men det är inte alltid så lätt att hålla reda på vilka varor som är okej eller inte. Skulle då någon upptäcka att man har varor som är miljöfarliga i vagnen – jättepinsamt!Foto: Getty Images/iStockphoto

11. Kött

Det är många som skäms över att lasta upp kött på rullbandet. Vi vet att det är en klimatbov, och att man ska äta mycket mindre, helst inte alls tycker många. Det finns också många hälsorapporter som pekar på att kött inte är hälsosamt i stora mängder heller. Plus att det är svårt i dag att utröna varifrån köttet verkligen kommer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande