1 AV 4
Jennie Gudmundsson gjorde brudbuketten själv – med hjälp av kaffefilter.
2 AV 4
Varje blomma tog en ungefär en timme att göra så totalt lade Jennie ner 25 timmar på buketten. Men det var det värt - så här fint blev resultatet.
3 AV 4
Inte många kan säga att de har kvar sin brudbukett flera år senare – och att den ser lika fräsch ut som på bröllopsdagen...!
4 AV 4
Bröllopet mellan Jennie och Johan ägde rum för snart två år sedan. Det var ett litet, borgerligt bröllop utomhus.

Här är brudbuketten hon gjort av kaffefilter

När Jennie Gudmundsson, 31, skulle gifta sig ville hon göra något annorlunda. Därför gjorde hon brudbuketten själv – med hjälp av kaffefilter.

– Man är ju lite stolt över den, säger hon.

För snart två år sedan gifte sig Jennie Gudmundsson med sin man Johan. Det var ett litet, borgerligt bröllop utomhus. När inget skulle vara särskilt traditionellt kände Jennie att hon kunde göra allt lite speciellt i stället. Hon kom över en artikel om någon som gjort blommor av kaffefilter, och eftersom hon gillar att pyssla tänkte hon att hon kanske skulle göra en sån brudbukett till bröllopet. Hon satte i gång direkt – utan att träna först.

– Jag ångrade mig många gånger på vägen eftersom det var lite trixigt, säger hon.

En blomma tog ungefär en timme att göra och det hade hon inte riktigt räknat med. Men hon var fast beslutsam om att göra 25 till sin brudbukett. Hon köpte vita kaffefilter och började klippa. Det är många steg. Blomman ska vikas och klippas och monteras med en grövre ståltråd och varje blad ska rullas för att likna en ros.

– Min man sa flera gånger att han kan köpa en fin bukett till mig i stället, men jag hade bestämt mig, säger Jennie.

Tog 25 timmar

Det tog ungefär en månad för Jennie att få färdigt buketten. Det är inte bara att göra själva blomman. Den ska sen målas, torkas och målas igen. Men Jennie följde en guide och lyckades till slut. Parets dotter var brudnäbb och fick en egen liten bukett av kaffefilterrosor.

– Det var himla roligt när jag såg slutresultat, det var värt de där 25 timmarna, säger Jennie.

Jennie Gudmundsson gick nyligen med i Facebook-gruppen "Återbruka mera!" för pyssliga personer som gillar att återanvända gamla saker för att göra något nytt av det. Även om brudbuketten inte direkt var återanvänd ville Jennie visa upp den för gruppen. På bara ett dygn hade hennes bild fått 15 000 likes. Jennie hade aldrig trott att den skulle få så mycket uppmärksamhet som den faktiskt fick.

Nu har hon fått förfrågningar om att göra liknande buketter till andras bröllop. Men med tanke på hur lång tid det tog har Jennie bestämt sig för att hålla det på en hobbynivå.

– Men man är ju lite stolt över den så klart, säger hon.

Lika fin i dag

När Jennie visar upp sin brudbukett för folk är det få som förstår när hon säger att den är gjord av kaffefilter. De flesta måste gå nära och känna på den för att tro henne.

– Många tycker att det är häftigt, men kan nog inte relatera till hur mycket tid som ligger bakom.

Bröllopet ägde rum utomhus i Ängelholm där paret bor. Nu firar snart paret tvåårig bröllopsdag – och brudbuketten finns kvar. Den har fått en hedersplats i ett upplyst vitrinskåp i köket.

– Den buketten gör man sig inte av med. Förutom att den är lite platt på ena sidan eftersom den ligger ner, så är den lika fin i dag som när jag gjorde den. Det är häftigt, säger Jennie Gudmundsson.


Så gör du din egen bukett av kaffefilter – kolla här!