Här är badrummets äckligaste misstag

Uppfällt toalock - inte så fräscht.

Foto: Ulf Ryd

Uppfällt toalock - inte så fräscht.

Bromsspår i toastolen är ingen skitsak.
Svenskarna värnar allt mer om sitt badrum.
- Det är en kulturellt laddad plats, säger etnologen Cecilia Fredriksson.

Andra har också läst

Foto: Foto: Tommy Pedersen

FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Elinore Lindahl, 52, enhetschef, Arjeplog: - Det finns bara ett svar: uppfällda toalettringar.

Foto: Foto: Tommy Pedersen

FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? David Johansson, 23, student, Göteborg: - Ostädade handfat som det fastnat saker i. Men badrummet är inte så viktigt.

Foto: Foto: Tommy Pedersen

FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Jonny Hubner, 45, säljare, Norrköping: - En skitig toalettstol är det värsta som finns. Det säger mycket om personen.

Foto: Foto: Tommy Pedersen

FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Britt Schönning, 75, pensionär, Säter: - Jag stör mig inte. De jag besöker har fullt acceptabla badrum.

Muggen har blivit mer än ett rum för att gå på dass och ta sig en dusch.


Ett modernt badrum är såväl funktionellt, välutrustat och tidsenligt inrett - och något man stolt visar upp för besökare.


Men samtidigt som toan hamnat i finrummet har också oron för att avslöja intima pinsamheter vuxit sig större.


Enligt en undersökning som gjorts på beställning av VVS-företaget Comfort har 40 procent av svenskarna någon gång skämts över sitt badrum - och kvinnorna rodnar klart oftare än männen. Det värsta som kan hända är enligt de drygt 1 000 svarspersonerna att en gäst stöter på bromsspår i klosetten.


Cecilia Fredriksson, etnolog vid Lunds universitet, förklarar vår ängslan med att toaletten är ett kulturellt laddat utrymme.


- Det gäller alla platser i hemmet där det sker övergångsriter. Man går från smutsig till ren. Rädslan för smuts har inte med klinisk renlighet att göra.

FAKTA

Det tycker vi är skämmigast på toan
1 Bromsspår i toaletten
2 Smuts
3 Äckligt handfat
4 Smutsiga handdukar
5 Slut på toapapper
Källa: Comfort

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande