Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Uppfällt toalock - inte så fräscht.Uppfällt toalock - inte så fräscht.Uppfällt toalock - inte så fräscht.
Uppfällt toalock - inte så fräscht. Foto: Ulf Ryd

Här är badrummets äckligaste misstag

Bromsspår i toastolen är ingen skitsak. 

Svenskarna värnar allt mer om sitt badrum. 

- Det är en kulturellt laddad plats, säger etnologen Cecilia Fredriksson.

FAKTA

Det tycker vi är skämmigast på toan
1 Bromsspår i toaletten
2 Smuts
3 Äckligt handfat
4 Smutsiga handdukar
5 Slut på toapapper
Källa: Comfort

FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Elinore Lindahl, 52, enhetschef, Arjeplog: - Det finns bara ett svar: uppfällda toalettringar.FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Elinore Lindahl, 52, enhetschef, Arjeplog: - Det finns bara ett svar: uppfällda toalettringar.FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Elinore Lindahl, 52, enhetschef, Arjeplog: - Det finns bara ett svar: uppfällda toalettringar.
FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Elinore Lindahl, 52, enhetschef, Arjeplog: - Det finns bara ett svar: uppfällda toalettringar. Foto: Foto: Tommy Pedersen
FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? David Johansson, 23, student, Göteborg: - Ostädade handfat som det fastnat saker i. Men badrummet är inte så viktigt.FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? David Johansson, 23, student, Göteborg: - Ostädade handfat som det fastnat saker i. Men badrummet är inte så viktigt.FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? David Johansson, 23, student, Göteborg: - Ostädade handfat som det fastnat saker i. Men badrummet är inte så viktigt.
FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? David Johansson, 23, student, Göteborg: - Ostädade handfat som det fastnat saker i. Men badrummet är inte så viktigt. Foto: Foto: Tommy Pedersen
FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Jonny Hubner, 45, säljare, Norrköping: - En skitig toalettstol är det värsta som finns. Det säger mycket om personen.FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Jonny Hubner, 45, säljare, Norrköping: - En skitig toalettstol är det värsta som finns. Det säger mycket om personen.FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Jonny Hubner, 45, säljare, Norrköping: - En skitig toalettstol är det värsta som finns. Det säger mycket om personen.
FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Jonny Hubner, 45, säljare, Norrköping: - En skitig toalettstol är det värsta som finns. Det säger mycket om personen. Foto: Foto: Tommy Pedersen
FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Britt Schönning, 75, pensionär, Säter: - Jag stör mig inte. De jag besöker har fullt acceptabla badrum.FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Britt Schönning, 75, pensionär, Säter: - Jag stör mig inte. De jag besöker har fullt acceptabla badrum.FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Britt Schönning, 75, pensionär, Säter: - Jag stör mig inte. De jag besöker har fullt acceptabla badrum.
FRÅGAN Vad stör du dig på i andras badrum? Britt Schönning, 75, pensionär, Säter: - Jag stör mig inte. De jag besöker har fullt acceptabla badrum. Foto: Foto: Tommy Pedersen

Muggen har blivit mer än ett rum för att gå på dass och ta sig en dusch.

 Ett modernt badrum är såväl funktionellt, välutrustat och tidsenligt inrett - och något man stolt visar upp för besökare.

 Men samtidigt som toan hamnat i finrummet har också oron för att avslöja intima pinsamheter vuxit sig större.

 Enligt en undersökning som gjorts på beställning av VVS-företaget Comfort har 40 procent av svenskarna någon gång skämts över sitt badrum - och kvinnorna rodnar klart oftare än männen. Det värsta som kan hända är enligt de drygt 1 000 svarspersonerna att en gäst stöter på bromsspår i klosetten.

 Cecilia Fredriksson, etnolog vid Lunds universitet, förklarar vår ängslan med att toaletten är ett kulturellt laddat utrymme.

 - Det gäller alla platser i hemmet där det sker övergångsriter. Man går från smutsig till ren. Rädslan för smuts har inte med klinisk renlighet att göra.