Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hanna bloggar om hantverk. Här sitter hon i sin trädgård.Hanna bloggar om hantverk. Här sitter hon i sin trädgård.Hanna bloggar om hantverk. Här sitter hon i sin trädgård.
Byggde själv. Hanna Hjort i Sundsvall har byggt sitt eget utespa. Idén fick hon när hon tröttnat på barnens uppblåsbara pooler som gick sönder hela tiden.Byggde själv. Hanna Hjort i Sundsvall har byggt sitt eget utespa. Idén fick hon när hon tröttnat på barnens uppblåsbara pooler som gick sönder hela tiden.Byggde själv. Hanna Hjort i Sundsvall har byggt sitt eget utespa. Idén fick hon när hon tröttnat på barnens uppblåsbara pooler som gick sönder hela tiden.
Stenar. Hanna grusade underlaget och lade några stenar runt badkaren för att bygga in dem på ett naturligt sätt.Stenar. Hanna grusade underlaget och lade några stenar runt badkaren för att bygga in dem på ett naturligt sätt.Stenar. Hanna grusade underlaget och lade några stenar runt badkaren för att bygga in dem på ett naturligt sätt.
Fotskönt. Ha gärna en pimpsten till hands i ditt utespa. Naturlig fotvård i den egna trädgården. Kan det bli bättre?Fotskönt. Ha gärna en pimpsten till hands i ditt utespa. Naturlig fotvård i den egna trädgården. Kan det bli bättre?Fotskönt. Ha gärna en pimpsten till hands i ditt utespa. Naturlig fotvård i den egna trädgården. Kan det bli bättre?
Doft av rosor. Gör ditt eget rosendoftande badsalt!Doft av rosor. Gör ditt eget rosendoftande badsalt!Doft av rosor. Gör ditt eget rosendoftande badsalt!
Mysigt. En bänk, växter, en gammal kastrull och lite annat smått och gott bidrar till att höja mysfaktorn.Mysigt. En bänk, växter, en gammal kastrull och lite annat smått och gott bidrar till att höja mysfaktorn.Mysigt. En bänk, växter, en gammal kastrull och lite annat smått och gott bidrar till att höja mysfaktorn.
Fin rabatt. Att placera sitt utespa vid en redan uppväxt rabatt kan vara en bra idé.Fin rabatt. Att placera sitt utespa vid en redan uppväxt rabatt kan vara en bra idé.Fin rabatt. Att placera sitt utespa vid en redan uppväxt rabatt kan vara en bra idé.
Lyx med badkar. Att inreda en del av ­trädgården som ett utespa är ett enkelt och billigt sätt att fixa lite vardagslyx.Lyx med badkar. Att inreda en del av ­trädgården som ett utespa är ett enkelt och billigt sätt att fixa lite vardagslyx.Lyx med badkar. Att inreda en del av ­trädgården som ett utespa är ett enkelt och billigt sätt att fixa lite vardagslyx.
1 AV 8
Hanna bloggar om hantverk. Här sitter hon i sin trädgård.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
2 AV 8
Byggde själv. Hanna Hjort i Sundsvall har byggt sitt eget utespa. Idén fick hon när hon tröttnat på barnens uppblåsbara pooler som gick sönder hela tiden.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
3 AV 8
Stenar. Hanna grusade underlaget och lade några stenar runt badkaren för att bygga in dem på ett naturligt sätt.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
4 AV 8
Fotskönt. Ha gärna en pimpsten till hands i ditt utespa. Naturlig fotvård i den egna trädgården. Kan det bli bättre?
Foto: Anne-Charlotte Andersson
5 AV 8
Doft av rosor. Gör ditt eget rosendoftande badsalt!
Foto: Anne-Charlotte Andersson
6 AV 8
Mysigt. En bänk, växter, en gammal kastrull och lite annat smått och gott bidrar till att höja mysfaktorn.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
7 AV 8
Fin rabatt. Att placera sitt utespa vid en redan uppväxt rabatt kan vara en bra idé.
Foto: Anne-Charlotte Andersson
8 AV 8
Lyx med badkar. Att inreda en del av ­trädgården som ett utespa är ett enkelt och billigt sätt att fixa lite vardagslyx.
Foto: Anne-Charlotte Andersson

Hanna fixade ett eget utespa i trädgården

En plats i trädgården där lugnet råder. Där man kan varva ner och bara njuta. Gör som Hanna, fixa ett eget hemmaspa där hela familjen kan bada och mysa.

Hannas rosenbladssalt

Här är receptet på Hannas egna underbara rosenbladssalt. Som pricken över i för en härlig stund i ditt utespa:

En glasburk eller -flaska med lock

Grovsalt

Färska rosenblad

1 Varva ett par deciliter grovsalt med rosenbladen i en glasburk eller en glasflaska med lock.

2 Lämna locket på glänt och stäng inte förrän rosenbladen har torkat ordentligt. Saltet kommer att dra åt sig den härliga rosendoften.

3 Efter någon vecka kan du stänga locket och använda badsaltet.

4 Använd några matskedar av saltet till ett kar med vatten.

5 Kliv ner i ditt rosendoftande bad!

Bloggar om hantverk

Namn: Hanna Hjort.

Ålder: 36.

Bor: Sedan 2001 i ett 70-tals hus i Sundsvall.

Familj: Maken Robert, barnen Leia, 10 och Neo, 7.

Gör: Jobbar i ­secondhand-butik och med sanering.

Bloggar på: ­hannashantverk. blogspot.com.

Fixa ett eget utespa

01/Fynda begagnat badkar Fynda ett begagnat badkar för en billig ­penning. De kan stå ute året runt. Blir de lite nötta är det bara charmigt.

02/Nära till vatten Gör spa-platsen på en plats i trädgården där du lätt kommer åt vatten.

03/Plantera rabatter & buskar

Skapa rumskänsla med hjälp av rabatter, buskar, träd, växter, möbler, parasoll eller spaljéer.

04/Golv ger rumskänsla Att ha ett annat golv än gräsmatta bidrar också till rumskänslan eftersom att det binder ihop rummet. En sjögräsmatta, stenplattor, trätrall eller grus kan vara en tillfällig lösning.

05/Använd gamla saker Se dig omkring. Det finns ofta mycket saker hemma som du kan använda för att bygga och piffa till vid ditt utespa!

Gör ditt spa mysigt

01/Lämplig plats Se ut en lämplig plats i trädgården. Det kan vara intill en häck, vid en rabatt eller i ett ljust hörn.

02/Plantera växter Fundera kring om du kan plantera någon häck, sätta upp en spaljé med en klängväxt eller liknande för att göra ditt utespa till en ombonad och mysig plats.

03/Placera i solens riktning

Placera ett eller flera badkar där de ­passar och där solen ligger på en lång tid under dagen. Det är smidigt om solens strålar kan värma upp vattnet dagtid.

04/Inred runtom badplatsen En bänk, en vilstol eller en trädgårdsgrupp kan vara trevligt att sitta vid om man vill ta en fika eller bara relaxa.

05/Njut i badet Fyll upp badkaret med vatten, ta varmt ­vatten inifrån i några omgångar om du vill bada direkt. Lägg dig i badet och njuuuut!

Bildtexter:

Byggde själv. Hanna Hjort i Sundsvall har byggt sitt eget utespa. Idén fick hon när hon tröttnat på barnens uppblåsbara pooler som gick sönder hela tiden.

På badkaren har Hanna en begagnad tvättbräda som fungerar som avlastningsyta.

Stenar. Hanna grusade underlaget och lade några stenar runt badkaren för att bygga in dem på ett naturligt sätt.

Doft av rosor. Gör ditt eget rosendoftande badsalt!

Fotskönt. Ha gärna en pimpsten till hands i ditt utespa. Naturlig fotvård i den egna trädgården. Kan det bli bättre?

Fin rabatt. Att placera sitt utespa vid en redan uppväxt rabatt kan vara en bra idé.

Mysigt. En bänk, växter, en gammal kastrull och lite annat smått och gott bidrar till att höja mysfaktorn.

Lyx med badkar. Att inreda en del av ­trädgården som ett utespa är ett enkelt och billigt sätt att fixa lite vardagslyx.

Klätterväxt. Hanna satte upp en ­armeringsmatta i rabatten vid sitt utespa. Snart kommer en klätterhortensia att fylla den och bilda en grön vägg. Runt rabatten har hon byggt en mur av Ölandssten.

Till slut tröttnade Hanna Hjort i Sundsvall på barnens uppblåsbara pooler. De förstörde gräsmattan och var inte speciellt roliga att se på heller.

- De gick alltid sönder, så man fick köpa ny varje säsong. Jag funderade kring om man kunde hitta på något annat sätt att bada, säger Hanna.

Tanken från början var att hitta två zinkbadkar. När Hanna inte lyckades kom hon på att två helt vanliga badkar skulle kunna vara både fint och praktiskt.

- Det ena köpte jag av en bekant och det andra hittade jag på Blocket, berättar Hanna.

 

Hon bestämde sig för att inreda sitt utespa bredvid en rabatt som hon gjorde större för att skapa rumskänsla. För att spadelen skulle passa in i miljön använde hon samma material som i den övriga trädgården: Grus, armeringsmatta, Ölandskalksten och samma växtsorter.

- Armeringsmattan ställde jag i rabatten som en spaljé och planterade en klätterhortensia vid den. På sikt ska hortensian bilda en grön vägg.

Bredvid spaljén satte hon en smultronschersmin som sprider en underbar doft. Det är nämligen viktigt att tänka på att alla sinnen ska få sitt. Då blir spa-upplevelsen ännu starkare!

- Jag planterade vit blodnäva och ljusrosa jungfrunäva som marktäckare. Andra växter i rabatten, som fanns där sedan tidigare, är syren, björkspirea, pioner och andra perenner, mestadels i grått och vitt, säger Hanna.

 

Familjen invigde sitt nya utespa juli förra året och det blev flitigt använt redan första sommaren.

- Barnen använde det mycket tillsammans med sina kompisar under varma dagar för att svalka sig och vi vuxna badade flera kvällar i somras. Mysigt och avkopplande!

Hanna fyller på badkaren med vattenslangen. Soliga dagar värms det upp under dagen - och om de vill bada direkt hämtar hon några stora kastruller med hett ­vatten inifrån. Hennes man, Robert, håller dock på att klura kring någon slags uppvärmning av vattnet över eld.

- Folk som kommer och hälsar på blir glatt ­överraskade. De tycker att det är en fiffig idé, blir inspirerade och frågar om hur jag har tänkt.

 

Något av det allra bästa är att hela projektet inte gjort några hål i plånboken. Det enda som Hanna köpt var ­gruset och badkaren. Stegen i trä byggde hon och ­maken för att ha en smart och snygg plats att hänga ­handdukarna på. Vattenkannan i zink är köpt på loppis, den använder de som en dusch under heta dagar.

- Jag tycker att man kan leta runt på second hand för att hitta fina saker. Eller rota i förrådet eller garaget. Det brukar finnas en massa att använda. Det behöver inte vara dyrt alls att göra ett eget utespa. I vilket fall är det betydligt mer ekonomiskt än en pool, skrattar Hanna.