Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nu laddar vi för höstparty och fixar en småläskig halloweenfest med pumpor, svart färg och buskigt ris.
Olika ljussättningar är effektfullt och bjuder in till en spännande kväll.Nu laddar vi för höstparty och fixar en småläskig halloweenfest med pumpor, svart färg och buskigt ris.
Olika ljussättningar är effektfullt och bjuder in till en spännande kväll.Nu laddar vi för höstparty och fixar en småläskig halloweenfest med pumpor, svart färg och buskigt ris.
Olika ljussättningar är effektfullt och bjuder in till en spännande kväll.
1 AV 2
Skapa höstmyset med denna fina pumpalykta
2 AV 2
Nu laddar vi för höstparty och fixar en småläskig halloweenfest med pumpor, svart färg och buskigt ris. Olika ljussättningar är effektfullt och bjuder in till en spännande kväll.
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Fina dekorationer och snygg dukning till halloween

Spöka ut en mörk hörna hemma och bjud på en ruskigt mysig afton! Pumpor, levande ljus och en krans med mörka, förtorkade blommor sätter stämningen.

Så skapar du en rysmysig halloweenbjudning

• Ett mörkt rum med mörka färger är viktigt. Häng svarta tyger över fönstren.

• Rök och levande ljus skapar mystik. Man kan hyra en rökmaskin.

• Dekorera med döda ting som kvistar, döda insekter och en döskalle i plast.

• Blod! Måla besticken med teaterblod eller bjud på rött i menyn. Kanske en röd cocktail med skivor av blodapelsin i?

• Streama läskig musik eller skrämmande ljud. Titta på en skräckfilm till desserten.

Ställ upp levande ljus på en hylla för en spöklik känsla. Se till att ha övrig belysning släckt för största effekt. De olika ljusstakarna är fyndade på loppis och blir snygga tillsammans i ett stilleben.Ställ upp levande ljus på en hylla för en spöklik känsla. Se till att ha övrig belysning släckt för största effekt. De olika ljusstakarna är fyndade på loppis och blir snygga tillsammans i ett stilleben.Ställ upp levande ljus på en hylla för en spöklik känsla. Se till att ha övrig belysning släckt för största effekt. De olika ljusstakarna är fyndade på loppis och blir snygga tillsammans i ett stilleben.
Ställ upp levande ljus på en hylla för en spöklik känsla. Se till att ha övrig belysning släckt för största effekt. De olika ljusstakarna är fyndade på loppis och blir snygga tillsammans i ett stilleben. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Pumpa som vas – så gör du

En butternutpumpa får bli en vas för en kväll. Skär av den smala delen av pumpan antingen rakt, eller som här lite snett, och om den behöver hjälp att stå upp kan du skära lite undertill. Gröp ur pumpan och måla den eventuellt. Vatten rekommenderas inte i vasen så välj torkade blommor eller en blomkvist som du kan avvara. Om den vissnar snabbt gör det inget eftersom det passar fint in i temat.

Tips! Spreja höstlöv med svart sprejfärg för ännu mer mörk magi.Tips! Spreja höstlöv med svart sprejfärg för ännu mer mörk magi.Tips! Spreja höstlöv med svart sprejfärg för ännu mer mörk magi.
Tips! Spreja höstlöv med svart sprejfärg för ännu mer mörk magi. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tips! Gör något nytt med pumporna i år! Måla, skär eller använd färg – variationsmöjligheterna är oändliga. Dekorativa linjer ger pumpan ett helt nytt utseende. Använd en potatisskalare och dra linjer antingen vågrätt eller lodrätt på pumpan.

Gör en vild och vissen bukett till halloween

Orange eller röda rosor och döda kvistar blir en vacker bukett till halloweenbordet.Orange eller röda rosor och döda kvistar blir en vacker bukett till halloweenbordet.Orange eller röda rosor och döda kvistar blir en vacker bukett till halloweenbordet.
Orange eller röda rosor och döda kvistar blir en vacker bukett till halloweenbordet. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Torkade blomställningar, grenar och kvistar blir dramatiska i vaserna. Det är gratis dekorationsmaterial och går ofta att hitta strax utanför dörren, även om du bor i stan. Stick ner några rosor i en bunt med gammalt ris och ge till värden eller sätt i vas. Det blir extra dramatiskt om du låter rosor och ris hänga ner från taket över matbordet.

Fixa läskiga drinkpinnar med fladdermöss

Pyssla drinkpinnarmed fladdermöss.Pyssla drinkpinnarmed fladdermöss.Pyssla drinkpinnarmed fladdermöss.
Pyssla drinkpinnarmed fladdermöss. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Rita en fladdermus och klipp ut som mall. Rita av mallen på stadigt svart papper och klipp ut. Använd buskris eller torkade blomstjälkar som pinnar och limma fast fladdermössen.

Skapa kuslig stämning med höga ljus

Svart sammet passar perfekt till en dramatisk dukning.Svart sammet passar perfekt till en dramatisk dukning.Svart sammet passar perfekt till en dramatisk dukning.
Svart sammet passar perfekt till en dramatisk dukning. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Med långa stearinljus i olika höga ljusstakar skapar man enkelt en skrämmande stämning. Höga ljusstakar brukar finnas i second hand-butiker och målas snabbt i en mörk kulör om det behövs.
Knyt band av svart sammet runt besticken eller lägg ett stort sammetstyg som duk på bordet.

Bind en halloweenkrans och duka i svart

En svart duk eller ett svart tyg på metervara passar perfekt att duka upp kvällens läckerheter på. Duka så mörkt som möjligt med röktonade glas och mörka keramiktallrikar. Välj dina mörkaste möbler till.En svart duk eller ett svart tyg på metervara passar perfekt att duka upp kvällens läckerheter på. Duka så mörkt som möjligt med röktonade glas och mörka keramiktallrikar. Välj dina mörkaste möbler till.En svart duk eller ett svart tyg på metervara passar perfekt att duka upp kvällens läckerheter på. Duka så mörkt som möjligt med röktonade glas och mörka keramiktallrikar. Välj dina mörkaste möbler till.
En svart duk eller ett svart tyg på metervara passar perfekt att duka upp kvällens läckerheter på. Duka så mörkt som möjligt med röktonade glas och mörka keramiktallrikar. Välj dina mörkaste möbler till. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Här krävs ingen finess utan gör den så slarvig du bara kan! Gör så här: Leta upp några grenar och löv utomhus. Spreja löven helt eller delvis med svart sprejfärg. Vira ihop grenarna slarvigt till en krans med hjälp av ståltråd. Vira gamla snören eller garner på halva kransen och stoppa in löven i ståltråden.
Samla höstlöv och spreja dem svarta. Vi valde att inte spreja dem helt för att ha kvar den förfallna känslan. Lägg löven på en kartong och spreja utomhus i torrt väder.

Dramatiskt med blodröd bordsplacering

Kuslig dukning med granatäpple...Kuslig dukning med granatäpple...Kuslig dukning med granatäpple...
Kuslig dukning med granatäpple... Foto: Lina Eidenberg Adamo

Ett uppskuret granatäpple blir effektfullt i dukningen, speciellt med en ”blodig” kniv till.
Loppisfyndade metallfat och bestick ger spöklik känsla! Använd faten som bordsplaceringskort genom att skriva med tuschpenna på dem (och diska sedan av tuschen).

Ljuslykta av paprika

Komplettera med målade paprikalyktor.Komplettera med målade paprikalyktor.Komplettera med målade paprikalyktor.
Komplettera med målade paprikalyktor. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Med liknande form som pumpor blir paprikor roliga alternativ. Att hänga upp dem som ljuslyktor blir effektfullt. Borra hål eller använd en blompinne för att göra hålen och gör ett större hål på sidan som inte syns för att kunna stoppa in ett värmeljus. Måla paprikorna om du vill ha annan färg än den naturliga.

Lys upp pumpan med ljusslinga

Skippa karvandet – lys upp pumpan med en ljusslinga.Skippa karvandet – lys upp pumpan med en ljusslinga.Skippa karvandet – lys upp pumpan med en ljusslinga.
Skippa karvandet – lys upp pumpan med en ljusslinga. Foto: Lina Eidenberg Adamo

I stället för att lysa upp pumpan inifrån kan du lägga en ljusslinga över pumpan. Det ger en dramatisk effekt och med botten målad med svart färg får den ett spännande uttryck. Våga prova egna sätt att pimpa din pumpa! HÄR kan du se hur du karvar en klassisk halloweenpumpa. 

Se även: