Fixa en halloweenlykta - snabbt och enkelt

Så lätt gör du din egen pumpalykta till halloween

Halloween är snart här! 

Att karva en fin pumpa att ha utanför huset hör halloween till. Det är både roligt att göra en pumpalykta och det blir en fin dekoration som lyser upp trädgården i höstmörkret. 

Här visar vi hur man gör en läskig pumpalykta – steg för steg!

LEVA&BO Redaktionen

Hur gör man då en klassisk halloweenpumpa? Det är enkelt!

En pumpalykta kan se ut på många olika sätt – den kan vara skrämmande, rolig eller söt. Att blanda stora och små pumpor i olika nyanser blir fina höstdekorationer som håller länge – och blir god mat för smådjur i trädgården så småningom. 

Men hur karvar man egentligen en pumpa? Det är geggigt – men hur lätt som helst!

1. Rita upp ansiktet eller mönstret du vill ha på pumpan med en tuschpenna.

2. Skär ett hål för att gröpa ur innanmätet. Skär på undersidan av pumpan om du inte ska ska flytta runt den eller ställa den på ett ojämnt underlag. Skär på ovansidan av pumpan om den ska stå i till exempel ett stenparti, och lyft av det utskurna locket försiktigt eftersom det då ska sättas tillbaka sedan.

3. Gröp ur pumpans innanmäte med lämpligtvis en glasskopa eller en slev. Geggigt men kul!

4. Sätt i ett ljus och lägg på locket om du skurit av toppen. Klart! Ställ på farstubron (eller varför inte inomhus?) och njut av halloweenmyset!

Hitta inspiration till din mall – här är massor av bilder!

1 AV 10
Foto: Istock
2 AV 10
Foto: Istock
3 AV 10
Foto: Istock
4 AV 10
Foto: Istock
5 AV 10
Foto: Istock
6 AV 10
Foto: Istock
7 AV 10
Foto: Istock
8 AV 10
Foto: Istock
9 AV 10
Foto: Istock
10 AV 10
Foto: Istock

Vad kallas egentligen en pumpalykta som ser ut som ett ansikte? 

Jack-o'-lantern! Så kallas de klassiska halloweenpumporna karvade till ansikten med skrämmande utseende. Vanligast är att använda pumpor av olika sorter men figurerna kan även vara karvade ur kålrötter och majrovor.

Traditionen att karva en halloweenpumpa kommer från Irland och har med immigranter spridit sig vidare till USA där det i dag är en del i det stora halloweenfirandet. 

Namnet Jack-o’-lantern härstammar från sägen om en elak smed vid namn Jack, som sålde sin själ till djävulen för en sup. Så småningom ska han ha blivit en osalig ande på jorden och bett djävulen om en lykta för att hitta tillbaka till jordelivet, varpå djävulen kastat en urkarvad kålrot med glödande kol i åt honom. Oförmögen att få frid ska han ha vandrat ensam med sin lykta och blev sedermera känd som ”Jack med lyktan”.

LÄS MER: Skapa en vacker höstkrans som håller sig fin länge

LÄS MER: Allt du behöver veta om halloween – varför och när firas dagen? 

Se även: