Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Fixa en halloweenlykta - snabbt och enkelt

Snygga dräkter till halloween – enkla tips för barn och vuxna

Har du blivit bjuden på maskerad till halloween? Funderar du kanske på vad du ska ha på dig på halloweenfesten? 

Att fixa en utklädnad behöver vaken vara krångligt eller bli dyrt – med lite fantasi kan du få till en riktigt bra dräkt av saker du redan har hemma.

Här har vi samlat inspiration till några läskiga, roliga och billiga halloweenkostymer för både barn och vuxna.

Linnea Bjärle Quiding
Veronica Lundström Kristensen

Vad ska man klä ut sig till på halloween?

Vampyr, spöke, zombie eller andra otäcka varelser är traditionellt vanliga utklädnader till halloween. Men det behöver inte vara skrämmande. Det är också populärt att klä ut sig till kända personligheter som om filmstjärnor och idrottare. 

Bland barn är det vanligt att klä ut sig till prinsessa och superhjälte, förvandlas till en enhörning eller gulligt lejon. Häxa och skelett är andra lagom kusliga dräkter. Finns det inte redan hemma så går det ofta att hitta begagnat för en billig peng i lokala köp- och säljsajter. 

Snygg utklädnad för vuxna:

Förvandlas till ett spöke

Vad passar bättre att klä ut sig till än ett spöke på halloweenpartyt? Passar såväl vuxna som barn. Trä ett vitt lakan eller påslakan över huvudet och måla dit ögon. Eller klipp hål för ögonen, om du vill kunna se något på festen. Fixar du en matchande outfit till vovven blir det garanterat succé. 

Klä ut dig till spöke på halloween – enklare blir det inte. Foto: Istock

Satsa på sminket – bli en dödskalle eller zombie

Lägg lite tid på sminket, så slipper du lägga pengar på en maskeraddräkt. Ett tips är att sminka sig som en dödskalle, en smutsig zombie eller kusligt spökbarn – vitt och svart smink och eventuellt lite rött som blod, är det enda som behövs. Klä dig i svart, vitt eller vanliga kläder. 

Dödskalle. Eller skippa dräkten helt och lägg all energi på sminket. Foto: Istock
Bli en zombie med hjälp av lite smink. Foto: Istock
Spökbarn. Skapa en kuslig look med vitt smink i ansiktet, rufsigt hår och en klänning. Foto: Istock

Bli en OS-medaljör i valfri idrott

De flesta har någon typ av träningskläder hemma. Klä dig i något du redan har. Om du äger en skiddress är det toppen – men även ett par träningstights, en toppluva eller pannband kan förvandla dig till Ingmar Stenmark eller Charlotte Kalla. Andra enkla förslag är löpare, gymnast, simmare eller innebandyspelare.

Med en toppluva, skidglasögon och tights kan du förvandlas till Ingmar Stenmark. Foto: ALAMY/PCN PHOTOGRAPHY/STELLA PICTURES

Klä ut dig till Ernst Kirchsteiger

Skapa mysig höststämning på halloweenfesten – som Ernst! Kom barfota med upprullade jeans, sätt på dig en mysig stickad tröja och eventuellt ett förkläde i jordnära färg. Lite silverspray till håret blir pricken över i:et.

Kom till festen barfota med upprullade jeans, som Ernst Kirchsteiger. Foto: CECILIA MÖLLER / TV4

Piffa till dig med en accessoar

Gör det enkelt! Använd kläderna du har hemma och piffa till jeansskjortan med en cowboyhatt, randiga tröjan med en rånarluva eller din jumpsuit i svart med ett kattdiadem. Kittad och klar!

Lyft din din vanliga outfit med en accessoar. Foto: Istock

Bli en karaktär från ”Stranger things” eller annan favoritserie

Har du någon favoritserie? Kanske en karaktär du drömmer om att få vara för en dag? Klä ut dig till den! Varför inte slåss mot monstren på halloweenfesten som Eleven från ”Stranger things”?

Bli Eleven i ”Stranger things” och bekämpa monstren på halloweenfesten. Foto: Netflix

Fler fina halloween-dräkter för barn:

Förvandlas till en mumie med toapapper

Bli en mumie med toalettpapper eller gamla trasor. Foto: Istock

Vira in barnet – eller varför inte dig själv – i toalettpapper från topp till tå. Vips har du den perfekta mumiedräkten till halloween! En lite mer ambitiös och slitstark dräkt fixar du genom att sy på vita tygstycken på en gammal tröja och byxa. Förslagsvis river du trasor från ett gammalt lakan och syr på. För den rätta looken krävs inte ens några direkta sykunskaper.

Prinsessa, pirat, häxa, lejon eller enhörning

Många barn har maskeradkläder hemma och tar varje tillfälle i akt att hoppa i dem. Har ni inga hemma har kanske grannen något att låna ut. Annars går det ofta att hitta billiga utklädningskläder second hand.

Ta den maskeraddräkt som finns hemma. Foto: Istock

• Pyjamas med skelettmönster

Vill du få användning av halloweenkostymen mer än en gång om året? Satsa på en pyjamas med skelettmönster. Läggningen kommer bli läskigt kul hela vintern. 

Pyjamas och halloweendräkt i ett. Foto: Istock

Se även: