Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Halloween – därför firar vi helgen

Fixa en halloweenlykta - snabbt och enkelt

1 av 5

Halloween infaller enligt traditionen den 31 oktober.

Foto: Getty Images

2 av 5

Halloween är framförallt barnens högtid. De klär ut sig till spöken, häxor och andra otäcka figurer i skräckinjagande masker och går runt i omgivningarna där de frågar vuxna personer om de vill ha "bus eller godis".

Foto: Getty Images

3 av 5

Karva läskiga och vackra pumpor hör halloween till.

Foto: Getty Images

4 av 5

<p>Finns det då någon typisk Halloween-mat? Ja, det gör det. Pumpasoppa och svart pasta är vanliga rätter på Halloween-fester. Det mesta som äts denna högtid är dock – förstås – godis i alla former.</p>

Foto: Colourbox

5 av 5

Halloween 2018 närmar sig! Högtiden firas ordentligt i Sverige sedan ett par årtionden.

Godis, bus och läskiga masker är några ingredienser.

När är halloween och varför firar vi högtiden i Sverige? Här får du veta mer!

Andra har också läst

När är halloween 2018?

Halloween infaller enligt traditionen alltid den 31 oktober. Men i Sverige finns inget fast datum spikat för halloweenfirande. Det är okej att fira halloween dagen före Alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller dagarna närmast omkring. Många skolor och föreningar väljer till exempel att anordna halloween-fester och halloween-discon på fredagen i allhelgonaveckan.

LÄS MER: Sara gjorde Halloweens läskigaste pyssel

Varför firar vi halloween?

Halloween kom till Sverige från USA och började uppmärksammas ordentligt i början av 1990-talet. Till USA kom halloween med irländska invandrare på 1800-talet. Ursprungligen härstammar halloween från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan.

LÄS MER: Bästa höstryset i Sveriges nöjesparker

Foto: Getty Images

Alla helgons afton

På svenska kallas halloween för Alla helgons afton (All Hallow´s Eve). Den markerar också slutet på sommaren och vinterhalvårets början. Alla helgons afton ska inte förväxlas med den kristna högtiden Alla helgons dag och den efterföljande Allhelgonadagen när de döda ska hedras och gravar utsmyckas.

Halloween är barnens högtid

Halloween är framförallt barnens högtid. De klär ut sig till spöken, häxor och andra otäcka figurer i skräckinjagande masker och går runt i omgivningarna där de frågar vuxna personer om de vill ha "bus eller godis", vilket är det engelska uttrycket trick or treat, i försvenskad form. Halloween handlar om att barnen ska retas och skämta med de vuxna på ett lekfullt sätt.

Foto: Getty Images

Pynt, pyssel och fest 

I Sverige har halloween blivit en stor inkomstkälla för affärskedjorna. Omsättningen totalt för den svenska försäljningen kopplad till halloween är över en miljard kronor. Godisförsäljningen ökar kraftigt. Lösgodisgrossisten Karamellkungen brukar få sin försäljning ökad med hela 50 procent dagarna kring Halloween. Försäljningen av pumpor ökar också mycket i samband med halloween. Dessutom säljs stora mängder av skräckmasker under dessa dagar.

På de allra senaste åren har Halloween-firandet spridit sig från de minsta upp i åldrarna. Numera firas dagen med många fester, både privata och arrangerade av nattklubbar och studentkårer.

LÄS MER: Sju sminktips för rätt look till Halloween

Mat till halloween

Julen har sin skinka. Påsken sin lammstek. Midsommar sin sill. Finns det då någon typisk halloween-mat? Ja, det gör det. Pumpasoppa och svart pasta är vanliga rätter på halloween-fester. Det mesta som äts denna högtid är dock, förstås, godis i alla former.

Foto: Colourbox

 

HÄR hittar du recept på härlig halloween-mat!

Pumpans högtid

I USA är halloween-firandet mycket stort och omfattande. Många dekorerar sina hus i svart och orange, hänger upp fladdermöss, skelett, spindelnät och andra läskiga saker. I fönstren lyser ljusprydda pumpor. Den karakteristiska halloween-lyktan gör du genom att gröpa ur en stor orange pumpa och skära ut ett skrämmande ansikte som ljuset kan lysa igenom.

LÄS MER: Så lätt gör du en pumpa-lykta

Pyssla till halloween – här hittar du massor av tips!

 

Källa: nordiskamuseet.se, kalasguiden.se, hogtider.wordpress.com.