1 av 4: Fixa en halloweenlykta - snabbt och enkelt
2 av 4: Halloween infaller enligt traditionen den 31 oktober. Foto: Istock
3 av 4: Halloween är framförallt barnens högtid. De klär ut sig till spöken, häxor och andra otäcka figurer i skräckinjagande masker och går runt i omgivningarna där de frågar vuxna personer om de vill ha "bus eller godis". Foto: Istock
4 av 4: Att karva en pumpa och ställa ut med ljus i hör verkligen till halloween. Foto: Istock

Halloween – därför firar vi helgen

Halloween 2020 närmar sig! Högtiden firas ordentligt i Sverige sedan ett par årtionden.

Godis, bus och läskiga masker är några ingredienser.

Men när är egentligen halloween och varför firar vi ens högtiden i Sverige? Och vilken dag går man "bus eller godis"? Här får du veta mer!

När är halloween 2020?

Halloween infaller enligt traditionen alltid den 31 oktober. Men i Sverige finns inget fast datum spikat för halloweenfirande. Det är okej att fira halloween dagen före Alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller dagarna närmast omkring. Många skolor och föreningar väljer till exempel att anordna halloween-fester och halloween-discon på fredagen i allhelgonaveckan.

När går man "bus eller godis"?

Halloween är framförallt barnens högtid. De klär ut sig till spöken, häxor och andra otäcka figurer i skräckinjagande masker och går runt i omgivningarna där de frågar vuxna personer om de vill ha "bus eller godis", vilket är det engelska uttrycket "trick or treat". Halloween handlar om att barnen ska retas och skämta med de vuxna på ett lekfullt sätt.

Men förvirringen är stor kring när detta egentligen ska ske. Enligt den amerikanska traditionen är det på själva halloween, 31 oktober, som detta ska ske. Men i Sverige är det lite olika. Vissa håller sig till halloween, medan andra motsätter sig att äta godis mitt i vekcan och i stället väljer att gå bus eller godis helgen före eller helgen efter halloween. Men att krocka med alla helgons dag brukar inte heller vara populärt. Ibland kommer grannar överens om vilken dag som ska gälla.

Det har också blivit vanligt att signalera att det är okej att knacka på genom att placera en tänd pumpalykta utanför huset. Då vet man också vilka som inte vill vara med i leken.

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så lätt gör du en pumpa-lykta

Varför firar vi halloween?

Halloween kom till Sverige från USA och började uppmärksammas ordentligt i början av 1990-talet. Till USA kom halloween med irländska invandrare på 1800-talet. Ursprungligen härstammar halloween från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden. Människorna klädde ut sig och gick och tiggde mat och dryck till festen. Ljusprydda pumpor sattes ut för att mota bort ondskan.

Alla helgons afton

På svenska kallas halloween för Alla helgons afton (All Hallow´s Eve). Den markerar också slutet på sommaren och vinterhalvårets början. Alla helgons afton ska inte förväxlas med den kristna högtiden Alla helgons dag och den efterföljande Allhelgonadagen när de döda ska hedras och gravar utsmyckas.

Foto: fotostorm / Getty Images

Pynt, pyssel och fest

I Sverige har halloween blivit en stor inkomstkälla för affärskedjorna. Omsättningen totalt för den svenska försäljningen kopplad till halloween är över en miljard kronor. Godisförsäljningen ökar kraftigt. Lösgodisgrossisten Karamellkungen brukar få sin försäljning ökad med hela 50 procent dagarna kring Halloween. Försäljningen av pumpor ökar också mycket i samband med halloween. Dessutom säljs stora mängder av skräckmasker under dessa dagar.

På de allra senaste åren har Halloween-firandet spridit sig från de minsta upp i åldrarna. Numera firas dagen med många fester, både privata och arrangerade av nattklubbar och studentkårer.

Foto: 5second / Getty Images/iStockphoto

Mat, fika och bakverk till halloween

Julen har sin skinka. Påsken sin lammstek. Midsommar sin sill. Finns det då någon typisk halloween-mat? Ja, det gör det. Pumpasoppa och svart pasta är vanliga rätter på halloween-fester. Det mesta som äts denna högtid är dock, förstås, godis i alla former. Det är också ganska vanligt att baka läskiga kakor eller fina tårtor till halloween – kanske kakor som ser ut som fingrar, monster, spöken eller spindlar.

HÄR hittar du recept på härlig halloween-mat!

Pynta hemmet och trädgården till halloween

I USA är halloween-firandet mycket stort och omfattande. Många dekorerar sina hus i svart och orange, hänger upp fladdermöss, skelett, spindelnät, anordnar en gravplats i trädgården och andra läskiga saker. I fönstren lyser ljusprydda pumpor. I Sverige tar man efter detta mer och mer Den karakteristiska halloween-lyktan gör du genom att gröpa ur en stor orange pumpa och skära ut ett skrämmande ansikte som ljuset kan lysa igenom.


LÄS MER: Så lätt gör du en pumpa-lykta

LÄS MER: Sara gjorde Halloweens läskigaste pyssel

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande