Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 jun 2012 10:52

Håll trädgården i trim utan att ta fram lien

1. Stiga SGT 2220A - KLIPPER BRA!<br>Enkel montering.<br>Prisvärd, klipper bra och effektivt. Plus för lätt ­montering av skyddet bakom klippaggregatet. ­Inställningsmöjligheter finns på handtaget och klippaggregatet samt att det går att anpassa på höjden, tack vare teleskopfunktion. Klippaggregatets vinkel går att justera med en spärr. Det hade underlättat för vänsterhänta om säkerhetsknapp funnits på båda sidor om handtaget. För att få loss batteriet finns två spärrar som trycks in. Ett moment som kan vara svårt om man har små händer. Sammantaget effektiv modell där användarvänlig­heten kan förbättras.<br>Batterityp: ­Lithium-Ion.<br>Batterikapacitet: 1,5 Ah.<br>Batterispänning: 20 V.<br>Typ av trimmerdon: Tråd.<br>Klippbredd: Ställbar 22 cm.<br>Varvtal obelastat: 8 000 varv/minut.<br>Vikt: 2,2 kg.<br>Pris: 1 200 kronor.<br>Info: stiga.se, ­ 077-444 55 54.

1. Stiga SGT 2220A - KLIPPER BRA!
Enkel montering.
Prisvärd, klipper bra och effektivt. Plus för lätt ­montering av skyddet bakom klippaggregatet. ­Inställningsmöjligheter finns på handtaget och klippaggregatet samt att det går att anpassa på höjden, tack vare teleskopfunktion. Klippaggregatets vinkel går att justera med en spärr. Det hade underlättat för vänsterhänta om säkerhetsknapp funnits på båda sidor om handtaget. För att få loss batteriet finns två spärrar som trycks in. Ett moment som kan vara svårt om man har små händer. Sammantaget effektiv modell där användarvänlig­heten kan förbättras.
Batterityp: ­Lithium-Ion.
Batterikapacitet: 1,5 Ah.
Batterispänning: 20 V.
Typ av trimmerdon: Tråd.
Klippbredd: Ställbar 22 cm.
Varvtal obelastat: 8 000 varv/minut.
Vikt: 2,2 kg.
Pris: 1 200 kronor.
Info: stiga.se, ­ 077-444 55 54.

1/8

2. Biltema GT 18 (17325)<br>Bästa ­budgetval.<br>En lätt och smidig ­grästrimmer med tråd. Höjden går att reglera med hjälp av teleskopfunktion. Du kan justera handtaget och klippaggregatet i vinkel. Stödhjul ingår­ och monteringen är ­okomplicerad. Bra ­klippresultat och den klarar av kraftigare vegetation än förväntat. För utmatning av tråd trycks den lätt ned i marken. En lättanvänd grästrimmer till ett lågt pris.<br>Batterityp: Lithium-Ion.<br>Batterikapacitet: 1,3 Ah.<br>Batterispänning: 18 V.<br>Typ av trimmerdon: Tråd.<br>Klippbredd: 23 cm.<br>Varvtal obelastat: 8 000 varv/minut.<br>Vikt: 2,3 kg.<br>Pris: 800 kronor.<br>info: biltema.se, ­ 077-520 00 00 .

2. Biltema GT 18 (17325)
Bästa ­budgetval.
En lätt och smidig ­grästrimmer med tråd. Höjden går att reglera med hjälp av teleskopfunktion. Du kan justera handtaget och klippaggregatet i vinkel. Stödhjul ingår­ och monteringen är ­okomplicerad. Bra ­klippresultat och den klarar av kraftigare vegetation än förväntat. För utmatning av tråd trycks den lätt ned i marken. En lättanvänd grästrimmer till ett lågt pris.
Batterityp: Lithium-Ion.
Batterikapacitet: 1,3 Ah.
Batterispänning: 18 V.
Typ av trimmerdon: Tråd.
Klippbredd: 23 cm.
Varvtal obelastat: 8 000 varv/minut.
Vikt: 2,3 kg.
Pris: 800 kronor.
info: biltema.se, ­ 077-520 00 00 .

2/8

3. Stihl FSA 65<br>Klipper sig igenom allt.<br>En mycket effektiv och kraftfull grästrimmer med stort batteri. Klipper sig igenom det mesta, även vid grövre vegetation. Ger resultat som en effektfull motordriven trimmer. Är utrustad med två trådar som matas ut efter ett tryck i marken vid rotation. Saknar axelrem som hade avlastat armar och axlar men har god balansering. Justerbart handtag i höjdled. Ingen teleskopfunktion på stången så den tar stor plats i förvaring. Lätt att montera och det ingår verktyg till montering samt ett par skyddsglasögon. Passar bra för den större trädgården.<br>Batterityp: Lithium-Ion<br>Batterikapacitet: 2,2 Ah.<br>Batterispänning: 36 V.<br>Typ av trimmerdon: Två trådar.<br>Klippbredd: 30 cm.<br>Varvtal obelastat: Uppgift saknas.<br>Vikt: 3,8 kg.<br>pris: 3 900 kronor.<br>Info: stihl.se, ­ 020-55 56 66.

3. Stihl FSA 65
Klipper sig igenom allt.
En mycket effektiv och kraftfull grästrimmer med stort batteri. Klipper sig igenom det mesta, även vid grövre vegetation. Ger resultat som en effektfull motordriven trimmer. Är utrustad med två trådar som matas ut efter ett tryck i marken vid rotation. Saknar axelrem som hade avlastat armar och axlar men har god balansering. Justerbart handtag i höjdled. Ingen teleskopfunktion på stången så den tar stor plats i förvaring. Lätt att montera och det ingår verktyg till montering samt ett par skyddsglasögon. Passar bra för den större trädgården.
Batterityp: Lithium-Ion
Batterikapacitet: 2,2 Ah.
Batterispänning: 36 V.
Typ av trimmerdon: Två trådar.
Klippbredd: 30 cm.
Varvtal obelastat: Uppgift saknas.
Vikt: 3,8 kg.
pris: 3 900 kronor.
Info: stihl.se, ­ 020-55 56 66.

3/8

Foto: Rainer Herzog

4. Ryobi RLT36 - BÄST I TEST!<br>Kraftfullt batteri.<br>Testvinnaren Ryobi RLT36 imponerar med bra effektivitet och genomtänkt design. Handtaget har en behaglig vaddering och är ergonomiskt utformat. Det är också vändbart för vänsterhänta. Gas- och säkerhetsknappar är bra placerade samt i lämplig storlek. Modellen är utrustad med tråd och har automatisk utmatning som fungerar perfekt. Stor klippbredd där måttet ställs in via knapp på skyddsskärmen. Batteriet är stort och tungt men kraftfullt. Kraftmässigt känns den som en motordriven grästrimmer och klipper sig igenom det mesta. Minus för högt pris.<br>Batterityp: Lithium-Ion.<br>Batterikapacitet: 2,6 Ah.<br>Batterispänning: 36 V.<br>Typ av trimmerdon: Tråd.<br>Klippbredd: Ställbar 28-33 cm.<br>Varvtal obelastat: 9 000-10 000 varv/minut.<br>Vikt: 4,1 kg.<br>Pris: 2 500 kronor.<br>Info: ryobitools.se, ­ 08-24 60 30.

4. Ryobi RLT36 - BÄST I TEST!
Kraftfullt batteri.
Testvinnaren Ryobi RLT36 imponerar med bra effektivitet och genomtänkt design. Handtaget har en behaglig vaddering och är ergonomiskt utformat. Det är också vändbart för vänsterhänta. Gas- och säkerhetsknappar är bra placerade samt i lämplig storlek. Modellen är utrustad med tråd och har automatisk utmatning som fungerar perfekt. Stor klippbredd där måttet ställs in via knapp på skyddsskärmen. Batteriet är stort och tungt men kraftfullt. Kraftmässigt känns den som en motordriven grästrimmer och klipper sig igenom det mesta. Minus för högt pris.
Batterityp: Lithium-Ion.
Batterikapacitet: 2,6 Ah.
Batterispänning: 36 V.
Typ av trimmerdon: Tråd.
Klippbredd: Ställbar 28-33 cm.
Varvtal obelastat: 9 000-10 000 varv/minut.
Vikt: 4,1 kg.
Pris: 2 500 kronor.
Info: ryobitools.se, ­ 08-24 60 30.

4/8

5. Bosch ART 26 LI<br>Enkel att ­använda.<br>En grästrimmer med låg vikt som är ­l­­ät­­tman­övrerad. Är utrustad med plastkniv som byts ut enkelt. Ger bra resultat på ­lättare ­vegetation, vid grövre räcker den dock inte till. Kan regleras på längden med sin teleskop­funktion men låser fast dåligt. I det kortaste läget har den en perfekt storlek för förvaring eller transport i bil. Mycket kraft krävs för att få ned batteriet i l­addningsstationen.<br>Batterityp: Lithium-Ion.<br>Batterikapacitet: 1,3 Ah.<br>Batterispänning: 18 V.<br>Typ av trimmerdon: Plastkniv.<br>Klippbredd: 26 cm<br>Varvtal obelastat: 7 400 varv/minut.<br>Vikt: 2,4 kg.<br>pris: 1 400 kronor.<br>Info: bosch-pt.se, ­ 08-750 18 20.

5. Bosch ART 26 LI
Enkel att ­använda.
En grästrimmer med låg vikt som är ­l­­ät­­tman­övrerad. Är utrustad med plastkniv som byts ut enkelt. Ger bra resultat på ­lättare ­vegetation, vid grövre räcker den dock inte till. Kan regleras på längden med sin teleskop­funktion men låser fast dåligt. I det kortaste läget har den en perfekt storlek för förvaring eller transport i bil. Mycket kraft krävs för att få ned batteriet i l­addningsstationen.
Batterityp: Lithium-Ion.
Batterikapacitet: 1,3 Ah.
Batterispänning: 18 V.
Typ av trimmerdon: Plastkniv.
Klippbredd: 26 cm
Varvtal obelastat: 7 400 varv/minut.
Vikt: 2,4 kg.
pris: 1 400 kronor.
Info: bosch-pt.se, ­ 08-750 18 20.

5/8

6. Einhell BG-CT 18 Li Blue<br>Avlastar ­armarna bra.<br>En grästrimmer med lågt arbetsljud. Den saknar utförliga monterings­anvisningar så det tar en stund att få den startklar. Har bra inställningsmöjligheter och avlastar armarna bra då det ingår ett par robusta stödhjul. Batteriet är felaktigt placerat på framsidan av handtaget vilket innebär att den blir framtung om man kör utan stödhjul. Utrustad med plastkniv som är väldigt lätt att byta ut. Klipper lättare vegetation bra, vid grövre och tätare gräs räcker den inte riktigt till hela vägen.<br>Batterityp: Lithium-Ion.<br>Batterikapacitet: 1,3 Ah.<br>Batterispänning: 18 V<br>Typ av trimmerdon: Plastkniv.<br>Klippbredd: 26 cm.<br>Varvtal obelastat: 8 000 varv/minut.<br>Vikt: 2,6 kg.<br>pris: 1 100 kronor<br>info: einhell.se, ­ 031-55 09 99.

6. Einhell BG-CT 18 Li Blue
Avlastar ­armarna bra.
En grästrimmer med lågt arbetsljud. Den saknar utförliga monterings­anvisningar så det tar en stund att få den startklar. Har bra inställningsmöjligheter och avlastar armarna bra då det ingår ett par robusta stödhjul. Batteriet är felaktigt placerat på framsidan av handtaget vilket innebär att den blir framtung om man kör utan stödhjul. Utrustad med plastkniv som är väldigt lätt att byta ut. Klipper lättare vegetation bra, vid grövre och tätare gräs räcker den inte riktigt till hela vägen.
Batterityp: Lithium-Ion.
Batterikapacitet: 1,3 Ah.
Batterispänning: 18 V
Typ av trimmerdon: Plastkniv.
Klippbredd: 26 cm.
Varvtal obelastat: 8 000 varv/minut.
Vikt: 2,6 kg.
pris: 1 100 kronor
info: einhell.se, ­ 031-55 09 99.

6/8

7. Black &amp; Decker GLC 1825L - LÅG VIKT!<br>Greppvänligt handtag.<br>En praktisk grästrimmer som är utrustad med tråd. Har justerbart handtag med gummibeslag som gör den mycket grepp­vänlig. Klippaggregatet går att vrida och stången har reglerbar teleskopfunktion. I yttersta läget är den något kort för långa personer. Ger ett bra klippresultat och är enkel att använda vid ­precisionsklippning men vid grövre och tätare gräs är kraften något för svag. Låg vikt gör den lätt­hanterlig. Högt driftljud.<br>Batterityp: Lithium-Ion.<br>Batterikapacitet: 1,5 Ah.<br>Batterispänning: 18 V.<br>Typ av trimmerdon: Tråd.<br>Klippbredd: 25 cm.<br>Varvtal obelastat: 7 400 varv/minut.<br>Vikt: 2,2 kg.<br>Pris: 1 300 kronor.<br>Info: blackanddecker.se, 031-68 60 60.

7. Black & Decker GLC 1825L - LÅG VIKT!
Greppvänligt handtag.
En praktisk grästrimmer som är utrustad med tråd. Har justerbart handtag med gummibeslag som gör den mycket grepp­vänlig. Klippaggregatet går att vrida och stången har reglerbar teleskopfunktion. I yttersta läget är den något kort för långa personer. Ger ett bra klippresultat och är enkel att använda vid ­precisionsklippning men vid grövre och tätare gräs är kraften något för svag. Låg vikt gör den lätt­hanterlig. Högt driftljud.
Batterityp: Lithium-Ion.
Batterikapacitet: 1,5 Ah.
Batterispänning: 18 V.
Typ av trimmerdon: Tråd.
Klippbredd: 25 cm.
Varvtal obelastat: 7 400 varv/minut.
Vikt: 2,2 kg.
Pris: 1 300 kronor.
Info: blackanddecker.se, 031-68 60 60.

7/8

8. Gardena AccuCut 400 Li - NÄTT OCH PRISVÄRD!<br>Bra för lilla trädgården.<br>En nätt trimmer med bra inställningar. Klipphuvudet är ställbart och stången har teleskopfunktion. Yttersta läget är dock något kort för långa personer. Stort ­handtag som går att ändra i vinkel. Det hade under­lättat för vänsterhänta om det funnits säkerhetsknapp på båda sidor om handtaget. Gasknappen borde ha suttit längre bak för bättre balansering. Ger bra ­resultatet i lättare vegetation. Vid grövre gräspartier räcker inte kraften riktigt till. Är utrustad med plastkniv som är enkel att byta. För de extra plastknivarna sitter det en hållare runt stången. Prisvärd för ­användare med liten trädgård.<br>Batterityp: Lithium-Ion.<br>Batterikapacitet: 1,6 Ah.<br>Batterispänning: 18 V.<br>Typ av trimmerdon: Plastkniv.<br>Klippbredd: 23 cm.<br>Varvtal obelastat: 9 000 varv/minut.<br>Vikt: 2,4 kg.<br>Pris: 1 100 kronor.<br>Info: gardena.com, 08-738 64 00.

8. Gardena AccuCut 400 Li - NÄTT OCH PRISVÄRD!
Bra för lilla trädgården.
En nätt trimmer med bra inställningar. Klipphuvudet är ställbart och stången har teleskopfunktion. Yttersta läget är dock något kort för långa personer. Stort ­handtag som går att ändra i vinkel. Det hade under­lättat för vänsterhänta om det funnits säkerhetsknapp på båda sidor om handtaget. Gasknappen borde ha suttit längre bak för bättre balansering. Ger bra ­resultatet i lättare vegetation. Vid grövre gräspartier räcker inte kraften riktigt till. Är utrustad med plastkniv som är enkel att byta. För de extra plastknivarna sitter det en hållare runt stången. Prisvärd för ­användare med liten trädgård.
Batterityp: Lithium-Ion.
Batterikapacitet: 1,6 Ah.
Batterispänning: 18 V.
Typ av trimmerdon: Plastkniv.
Klippbredd: 23 cm.
Varvtal obelastat: 9 000 varv/minut.
Vikt: 2,4 kg.
Pris: 1 100 kronor.
Info: gardena.com, 08-738 64 00.

8/8

Vill du slippa hög ljudnivå, trassel med sladdar och ­motorer som släpper ut avgaser är det batteridrivet som gäller.

Smartson testar 8 grästrimmare.