Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gunilla Holm, 80, är en unik dam som på egen hand samlat in 115 000 kronor till Världens barn sedan april, på sin loppis.Gunilla Holm, 80, är en unik dam som på egen hand samlat in 115 000 kronor till Världens barn sedan april, på sin loppis.Gunilla Holm, 80, är en unik dam som på egen hand samlat in 115 000 kronor till Världens barn sedan april, på sin loppis.
”Jag har ingen stor pension, men jag klarar mig, jag behöver inte så mycket”, säger Gunilla. ”De här barnen behöver pengarna mer”.”Jag har ingen stor pension, men jag klarar mig, jag behöver inte så mycket”, säger Gunilla. ”De här barnen behöver pengarna mer”.”Jag har ingen stor pension, men jag klarar mig, jag behöver inte så mycket”, säger Gunilla. ”De här barnen behöver pengarna mer”.
1 AV 2
Gunilla Holm, 80, är en unik dam som på egen hand samlat in 115 000 kronor till Världens barn sedan april, på sin loppis.
Foto: Rolf Andersson
2 AV 2
”Jag har ingen stor pension, men jag klarar mig, jag behöver inte så mycket”, säger Gunilla. ”De här barnen behöver pengarna mer”.
Foto: Fotolia

Gunilla, 80, fick in 115 000 på loppis – skänkte bort allt

Gunilla Holm från Brottby är inte som de flesta andra 80-åringar. 

Hon har på kort tid samlat in över 100 000 kronor – på loppis.

Alla pengarna skänker hon till Världens barn – och det är inte första gången.

Gunilla Holm, 80, är en aktiv och annorlunda dam i Brottby utanför Stockholm. I över 40 års tid har hon arbetat med och drivit sin egen loppis i samma område. 

Och inte har hon slutat sedan hon blev pensionär heller. Nej då, sex dagar i veckan står hon där, från tidig morgon till sen kväll. 

– Loppisen har varit mitt jobb, inkomst och levebröd innan jag blev pensionär, berättar Gunilla. I dag skänker jag bort pengarna.

 

LÄS OCKSÅ: Spöklika rucklet har stått övergivet i 55 år – nu säljs det 

Träffade en man som jobbade ideellt med Världens barn

Allt började med att hon 2004 träffade på en man som bodde i området och jobbade ideellt med att samla in pengar till Radiohjälpens största kampanj ”Världens barn”, som hjälper utsatta barn runtom i världen. 

– Han frågade om jag ville hjälpa till, och det kan man ju inte säga nej till, berättar Gunilla som fick en bössa att ha på sin loppis.

– Jag såg eländet och kände att jag ville hjälpa till ännu mer, fortsätter hon. Så då bestämde jag mig för att även ge av pengarna jag får in på min loppis. 

Foto: Fotolia

”De här barnen behöver pengarna mer än jag”

Sedan dess går större delen av det hon får in på loppisen oavkortat till Världens barn. För två år sedan 100 000 kronor, förra året 90 000 kronor, och i år hela 115 000 kronor.

–  Jag har ingen stor pension, men jag klarar mig, jag behöver inte så mycket, säger Gunilla. De här barnen behöver pengarna mer. 

De som ger prylar till Gunillas loppis får välja om de vill få betalt eller om pengarna ska gå till Världens barn. 90 procent väljer att skänka, enligt Gunilla.

 

LÄS OCKSÅ: Hemmaprylarna du inte visste fanns men bara måste ha 

Blivit inbjuden till Världens barn-galan i Stockholm

I år har Gunilla även blivit inbjuden att delta i Världens barn-galan inne i Stockholm, som direktsänds på SVT, men Gunilla vet inte om hon orkar eller hinner. 

– Det är så svårt att ta sig till och från stan härifrån, säger hon. Sedan kanske jag har rest bort då också, vi får se.

Men hur orkar du jobba så mycket fortfarande, tisdag till söndag mellan kl 06 och 18?

– Så länge jag tycker det är roligt och hälsan tolererar det kommer jag att fortsätta, säger hon. 

Ska vila ut sig på Mallorca – men jobbar ideellt där med

Vilar ut sig får hon göra när loppisen stänger den sista september. Då åker hon till Mallorca för att stanna till och med april. Sedan börjar loppisen igen i maj. 

– Jag bor på Mallorca halva året, tanken var att jag skulle vila upp mig där men så har jag jobbat ideellt där också, åt både Svenska kyrkan och Svea. Men jag känner att nu behöver jag nog börja ta det lite lugnare med det om jag ska orka. 

För de som är intresserade av att bidra genom att lämna prylar (inte kläder) som Gunilla kan sälja ligger loppisen precis vid avfarten till Brottby från E18 och öppettiderna är tisdag till söndag klockan 10 till 18. Sista öppetdag för i år är alltså sista september.

LÄS OCKSÅ: Guillous gamla internatskola, känd från ”Ondskan”, till salu 

 

Världens barn

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj. Sedan starten 1997 har de samlat in över 1,4 miljarder kronor för att förändra barns livsvillkor i världen. 

Riksinsamlingen Världens Barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med 14 humanitära organisationer: Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och We Effect.

Startskottet på Världens barn-veckan går fredag 29 september kl 19.00 i SVT1 och den direktsända galan den 6 oktober kl 20:00.