Kockarna Markus Aujalay, Paul Svensson och Alexandra Zazzi grillar gärna.

Stjärnkockarna: Därför behöver man bra grillbestick

Markus Aujalay, 39, stjärnkock och ordförande i Årets kock. Grillar minst en gång i veckan på sommaren, och då på en kolgrill för smakens skull.

 – Till grillat kött är det självklart bra med en riktigt bra köttkniv! Sen grillar jag gärna annat än kött också, som fisk, skaldjur och grönsaker. I köttväg blir det alltifrån fläskkarré till lamm, allt möjligt. Det är det som är så bra med grillning, det måste inte vara något avancerat för att det ska bli gott.

 

Alexandra Zazzi, 44, tv-känd kock, grillar gärna alltifrån fisk, musslor, skaldjur, och goda korvar till bra köttstycken.

 – Jag använder gärna bra sågtandade köttknivar när jag äter goda biffar. Men om jag inte har det tillgängligt har jag vanliga bestick. Man får inte komplicera grillning utan njuta av lättsamheten och glädjen det innebär. Man får heller inte glömma tillbehören! Goda såser och sallader finns alltid på mitt grillbord!

 

Paul Svensson, 35, kock och kreativ ledare för några av Sveriges bästa krogar. Tycker att grillningen är den mest levande formen av matlagning.

 – En köttkniv är ju en trevlig utsmyckning vid dukningen. Stektermometer bidrar väsentligt till ett bra resultat. Utan den så blir man väldigt osäker och det gäller även den mest meriterade

 kocken.