Så får du rent grillgallret
Fråga: Vad kan förstöra en härlig grillmiddag i kvällssolen?
Svar: Att bli den som åker på att göra rent det svårdiskade gallret efteråt.
Att få sitt galler skinande rent efter grillningen kan för den som inte har full koll på rengöringen kosta blod, svett och tårar vid diskbänken. Marinad, köttsaft och annat som grillats klibbar sig gärna fast i gallret och kräver efteråt långa disksessioner.
Det finns dock en del knep man kan ta till för att lyckas.
Olika disktekniker
Norska tidningen Dagbladet har tagit hjälp av Petter Lein, chef för företaget Futur som bland annat importerar grillar, för att reda ut hur man ska rengöra olika typer av galler.
Galler av emalj ska man inte rengöra med hårda borstar och verktyg, berättar Petter. I stället ska man låta dem ligga i tvål och vatten en stund innan man diskar av dem med en tvättsvamp.
– En runda i diskmaskinen kan också göra jobbet, säger han till tidningen.
Skippa diskmedlet till gjutgärnsgallret
Gjutjärnsgaller ska behandlas på samma sätt som en gjutjärnspanna – olja gärna in den ordentligt innan du börjar använda den och tänk på att aldrig använda diskmedel vid rengöringen.
– När den ska rengöras ordentligt kan du lägga på locket på grillen, sätta igång den på full värme och bränna av i fem minuter. Då har som regel alla matrester förkolnat och du kan borsta av det, säger Petter.
Enligt Dagbladet finns det även en supermetod att ta till för den som har fjolårets ingrodda matrester att rensa bort från gallret – så länge det inte är av gjutjärn.
Lägg gallret i blöt i ett badkar, en balja eller en stor sopsäck tillsammans med en rejäl dos natriumkarbonat. Efter ett par timmar kan du skrubba av den och den kommer att bli som ny.