Bli en grillmästare: Här är säsongens bästa gasolgrill

Grilla – det är något som de flesta älskar.

Men hur vet man vilken grill som är bäst? Och vad är viktigt att tänka på för att på riktigt lyckas med middagen?
Se vårt stora test av gasolgrillar och ta del av flera smarta tips signerade kocken Bea Hultfeldt!

Andra har också läst

Foto: Macniak / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

1. Sammanfattning av testet

Värmeegenskaper, rosttålighet och gasolförbrukning varierar mycket mellan olika gasolgrillar. Och dyrare grillar är inte alltid bättre, visar Testfaktas test av sex märken.
Klicka vidare för att se testet i sin helhet!

Med en gasolgrill slipper du vänta på bra glöd och kan fixa grillmiddag snabbare än du värmer köttbullar från frysen. Men räcker det med en budgetvariant, eller är det värt att lägga tre gånger så mycket pengar på en gasolgrill av ett dyrare märke? Det beror på, är svaret.
Testfakta har låtit det tyska laboratoriet PZT testa grill- och värmeegenskaper, hantering, rengöring, gasolförbrukning och rosttålighet hos sex olika märken.

Högst betyg när alla delmoment räknas ihop får grillen från Weber, som förutom att grilla bra också rostar minst, är lättast att rengöra och förbrukar minst gas. Men det finns ett allvarligt problem: termometern i locket visar ordentligt fel. Det ger poängavdrag, men totalbetyget räcker ändå till en förstaplats.

JÄMFÖR PRISER: Hitta lägsta priset på din gasolgrillsfavorit– se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Dyrare grillar är inte alltid bättre

Näst bäst är billiga Grillstar från Bauhaus, som får högre betyg än den nära tre gånger så dyra grillen från Broil King. Grillstars starkaste sida är dess grill- och värmeegenskaper, och den har dessutom en locktermometer som visar nästan exakt rätt.

För att mäta grill- och värmeegenskaperna placerade laboratoriet värmesensorer på flera punkter i grillarna. De registrerade uppvärmningstid, värmestabilitet och temperaturen på olika ställen på gallret och i luften. Det sista är viktigt inte minst vid så kallad indirekt grillning, när man inte lägger maten direkt över lågorna utan bredvid. Frågar man kocken och grillmästaren Bea Hultfeldt, som tävlat i både SM och VM i grillning, är det A och O för ett lyckat resultat.

– Med indirekt grillning kan du behålla saftigheten i råvaran. Du tillagar först långsamt, sen när kålroten eller sellerin är mjuk, eller köttet fått en viss temperatur, då tippar du över det för att få grillyta. Då kan du dessutom få sådär riktigt snygga ränder och skryta med!

"Jag vågar aldrig lita på de inbyggda termometrarna"

Att termometern i locket inte stämmer, som är fallet med både Webers och Broil Kings grillar, det är tyvärr inget ovanligt säger Bea Hultfeldt.

– Jag vågar själv aldrig lita på de inbyggda termometrarna utan kontrollmäter hela tiden. En separat gallertermometer är en bra grej att införskaffa tycker jag.

Något som varierar stort mellan märkena är också hur lätt de har för att rosta.
För att testa det här sprayades grillarna med saltlösning och ställdes undan i några dagar. Rustas och Landmanns grillar klarade sig klart sämst: Efter en vecka hade rosten börjat synas på en rad ställen hos dem, både på utsidan av grillen och inuti. På testvinnaren från Weber syntes däremot nästan ingen rost, enbart på avställningshyllan på sidan.

Landmann är också den grill som förbrukar mest gasol, hela ett kilo per timme när alla brännarna får gå på max. Weber förbrukade minst, 0,64 kilo gasol per timma.

Klicka vidare för att se testet i sin helhet!

Av Lotta Hedin/Testfakta

Foto: Jonas Ginter

2. Weber "Genesis II E-310" – bäst i test!

Pris: Lägsta priset på denna gasolgrill just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Konsumentkontakt: weber.com
Totalbetyg: 4,5
Kommentar: Bäst i test.

Produktinformation

Dimensioner: h x b x d (centimeter): 114 x 137 x 79
Vikt (kilo): 60
Grillyta (centimeter): 67 x 48
Antal huvudbrännare / extrabrännare: 3 / -

Utvalda mätvärden från testet

Tid tills grillgallret når 250 grader (minuter:sekunder): 07:15
Maximal värme grillyta (grader): 360
Avvikelse termometer (procent): 25 procent
Gasåtgång per timme (kilo): 0,64
Omdöme droppbricka/rengöring: Mycket bra / lätt
Resultat efter korrosionstest: Lite rost på en hylla.

Betyg 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyget inom parentes)

Grill- & värmeegenskaper (50 procent): 4,2
Benägenhet att rosta (20 procent): 4,5
Hantering och säkerhet (20 procent): 4,8
Gasolåtgång (10 procent): 5,0

LÄS MER: 5 tips för att grilla grönt!

Foto: Jonas Ginter

3. Grillstar (Bauhaus) "Brisbane 4B" – bäst värmeegenskaper

Pris: Lägsta priset på denna gasolgrill just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Konsumentkontakt: bauhaus.se
Totalbetyg: 4,0
Kommentar: Bäst värmeegenskaper. Svår att rengöra.

Produktinformation

Dimensioner: h x b x d (centimeter): 110 x 139 x 56
Vikt (kilo): 43.
Grillyta (centimeter): 76 x 41
Antal huvudbrännare / extrabrännare: 4 / 1

Utvalda mätvärden från testet

Tid tills grillgallret når 250 grader (minuter:sekunder): 04:40
Maximal värme grillyta (grader): 340
Avvikelse termometer (procent): 1 procent
Gasåtgång per timme (kilo): 0,89
Omdöme droppbricka/rengöring: Godkänd / svår
Resultat efter korrosionstest: Lite rost på botten och på brännare.

Betyg 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyget inom parentes)

Grill- & värmeegenskaper (50 procent): 4,5
Benägenhet att rosta (20 procent): 3,5
Hantering och säkerhet (20 procent): 3,4
Gasolåtgång (10 procent): 3,6

Foto: Jonas Ginter

4. Broil King "Baron 490" – termometer visar fel temperatur

Pris: Lägsta priset på denna gasolgrill just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Konsumentkontakt: grillkung.se
Totalbetyg: 3,7
Kommentar: Bra värmeegenskaper. Mycket svår att rengöra. Termometer visar fel temperatur.

Produktinformation

Dimensioner: h x b x d (centimeter): 116 x 145 x 61
Vikt (kilo): 74
Grillyta (centimeter): 63 x 44
Antal huvudbrännare / extrabrännare: 4 / 2

Utvalda mätvärden från testet

Tid tills grillgallret når 250 grader (minuter:sekunder): 07:59
Maximal värme grillyta (grader): 359
Avvikelse termometer (procent): 33 procent
Gasåtgång per timme (kilo): 0,86
Omdöme droppbricka/rengöring: Godkänd/mycket svår
Resultat efter korrosionstest: Rost på lock, sidohyllor och tändare.

Betyg 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyget inom parentes)

Grill- & värmeegenskaper (50 procent): 4,0
Benägenhet att rosta (20 procent): 3,0
Hantering och säkerhet (20 procent): 3,4
Gasolåtgång (10 procent): 3,8

LÄS MER: Grilla – här är allt du måste veta om grillning

Foto: Jonas Ginter

5. Nordic Season "Edison 3+1" – sämre värmeegenskaper

Pris: Lägsta priset på denna gasolgrill just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Konsumentkontakt: nordicseason.no
Totalbetyg: 3,6
Kommentar: Sämre värmeegenskaper. Lätt att rengöra och hantera droppbrickan.

Produktinformation

Dimensioner: h x b x d (centimeter): Uppgift saknas.
Vikt (kilo): 29
Grillyta (centimeter): 63 x 43
Antal huvudbrännare / extrabrännare: 3 / -

Utvalda mätvärden från testet

Tid tills grillgallret når 250 grader (minuter:sekunder): 11:25
Maximal värme grillyta (grader: 253
Avvikelse termometer (procent): 3 procent
Gasåtgång per timme (kilo): 0,72
Omdöme droppbricka/rengöring: Bra/ lätt
Resultat efter korrosionstest: Rost på tändare och handtag.

Betyg 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyget inom parentes)

Grill- & värmeegenskaper (50 procent): 3,0
Benägenhet att rosta (20 procent): 4,0
Hantering och säkerhet (20 procent): 4,4
Gasolåtgång (10 procent): 4,6

Foto: Jonas Ginter

6. Rusta "Excellence 4 + 1 brännare" – sämre skydd mot rost

Cirkapris: 4 700 kronor (finns bara på Rusta)
Konsumentkontakt: rusta.se
Totalbetyg: 3,6
Kommentar: Lätt att rengöra. Sämre skydd mot rost.

Produktinformation

Dimensioner: h x b x d (centimeter): 119 x 149 x 58
Vikt (kilo): 45
Grillyta (centimeter): 69 x 43
Antal huvudbrännare / extrabrännare: 4 / 1

Utvalda mätvärden från testet

Tid tills grillgallret når 250 grader (minuter:sekunder): 05:30
Maximal värme grillyta (grader): 315
Avvikelse termometer (procent): 1 procent
Gasåtgång per timme (kilo): 0,81
Omdöme droppbricka/rengöring: Godkänd / lätt
Resultat efter korrosionstest: Rost på många delar av grillen.

Betyg 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyget inom parentes)

Grill- & värmeegenskaper (50 procent): 3,9
Benägenhet att rosta (20 procent): 2,5
Hantering och säkerhet (20 procent): 3,7
Gasolåtgång (10 procent): 4,1

LÄS MER: Grilla på balkong – här är reglerna som gäller

Foto: Jonas Ginter

7. Landmann "Milton 4.1" – högst gasåtgång

Pris: Lägsta priset på denna gasolgrill just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Konsumentkontakt: landmann.se
Totalbetyg: 3,5
Kommentar: Lätt att rengöra. Sämre skydd mot rost. Högst gasåtgång.

Produktinformation

Dimensioner: h x b x d (centimeter): 116 x 145 x 62
Vikt (kilo): 53
Grillyta (centimeter): 70 x 45
Antal huvudbrännare / extrabrännare: 4 / 1

Utvalda mätvärden från testet

Tid tills grillgallret når 250 grader (minuter:sekunder): 06:54
Maximal värme grillyta (grader): 300
Avvikelse termometer (procent): 0 procent
Gasåtgång per timme (kilo): 1,00
Omdöme droppbricka/rengöring: Bra / lätt
Resultat efter korrosionstest: Rost på många delar av grillen.

Betyg 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyget inom parentes)

Grill- & värmeegenskaper (50 procent): 3,7
Benägenhet att rosta (20 procent): 2,5
Hantering och säkerhet (20 procent): 4,3
Gasolåtgång (10 procent): 3,0

Foto: GETTY IMAGES

8. Skapa magi vid grillen: Kocken Bea Hultfeldt tipsar!

Vilken temperatur är att föredra och hur tar jag bäst hand om min grill? Kocken Bea Hultfeldt rätar ut frågetecknen och delar med sig av sina bästa tips.

Sänk temperaturen och stressa inte

– Generellt grillar folk på för hög temperatur. Våga sänk temperaturen och låt det ta lite längre tid istället. Om du har bråttom och familjen skriker efter mat, släng på lite korv först!

Våga prova indirekt grillning och "reversed sear"

– Att man måste föstekyta på köttet först för att stänga porerna och på så sätt behålla saftigheten är en myt. Resultatet har blivit att folk chockar köttet så att det släpper ifrån sig vätska. Börja istället med indirekt grillning. Låt de yttre brännarna på grillen vara på och de i mitten av. Lägg råvaran i mitten, vid sidan om lågorna på lägre temperatur först. När den har rätt temperatur stjälper du över den och fixar grillytan.

Vet du inte hur du ska göra? Fråga!

– Gå en kurs! Och var inte rädd för att fråga andra. BBQLovers.se är ett bra forum för grillfantaster där man kan ställa frågor.

Satsa på bra råvaror

– Istället för att köpa färdiga hamburgare gör dina egna! Du kanske till och med kan mala färsen själv. Våga prova nya styckdelar och olika råvaror.

Sköt om grillen och var noga med säkerheten

– Håll rent brännarna så att hålen inte sätter igen. Bränn av gallret med jämna mellanrum. Kosta gärna på dig ett galler i gjutjärn om du inte har det, det leder värme bättre än rostfritt.
– Var noga med säkerheten. Gasolbehållarna ska stå vid sidan av grillen. Jag ser ibland människor som placerar gasolbehållarna i skåpet under grillen – det är livsfarligt, om du till exempel får en läcka på en slang kan hela grillen explodera.

ANNONS: Hitta lägsta priset på din gasolgrillsfavorit– se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Foto: Jonas Ginter

9. Fakta om testet

Testfakta har låtit det tyska laboratoriet PZT testa sex mellanstora gasolgrillar. Testet bestod av flera olika delar, som i sin tur innefattade flera delmoment:

Värmeegenskaper

• Uppvärmningstid: Hur lång tid det tog att få upp temperaturen vid gallret till 250 grader.
• Kontrollmätning av grillens inbyggda termometer i locket.
• Maxtemperatur: Temperatur vid grillgallret (höger, vänster och mittenbrännare) efter 20 minuter med brännarna på maxeffekt.
• Värmestabilitet: Laboratoriet mätte hur mycket temperaturen i grillen (under locket och på gallret) sjönk efter att locket öppnats i 60 sekunder, samt hur snabbt temperaturen kom tillbaka till den ursprungliga nivån.
• Indirekt grillning: De mittersta brännarna stängdes av och de yttre brännarna sattes på max, sedan mättes temperaturen på gallret och i luften.
• Värmefördelning över grillytan: Temperaturen mättes på tre punkter på gallret när samtliga brännare ställdes på maxeffekt, på halv styrka och på låg styrka.

Hantering

• Montering: Hur mycket kraft som krävdes för att montera grillen samt hur lång tid det tog. Bedömning av instruktioner och hur de var förpackade.
• Grillstyrka/ gasolreglage – Bedömning av hur lätt det var att justera nivån.
• Droppbricka: Hur lätt droppbrickan var att tömma och göra rent.
• Rengöring: Grillarna (gallret) smetades med marinad och fick brinna i tio minuter. Laboratoriet bedömde sedan hur lätt det var att rengöra grillarna.
• Flyttbarhet: Bedömning av hur lätt det var att flytta på grillarna när de var monterade.

Korrosionstest

• Grillarna sprayades med saltlösning (3 %) och ställdes sedan undan i en vecka i ett garage. Laboratoriet kontrollerade sedan vilka delar som hade börjat rosta.

Gasolförbrukning

• Laboratoriet mätte gasförbrukning per timma när alla brännare (ej eventuella sidobrännare) sattes på maxeffekt.

LÄS MER: Rengöra grillgallret – 11 tips som räddar dig

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer