VÄGRADE RIVA. Regeringsrätten dömde Tore Götmark till att riva sin stenmur - men han byggde en fyra meter hög betongmur istället och kallar den friggebod. Foto: Louise Winberg

Grannen vägrar riva fyra meter hög mur

SVANESUND. Tore Götmark vägrar att följa kommunens krav på att riva sin 1,7 meter höga mur. Istället bygger han en ännu högre betongmur innanför -  och kallar den friggebod.

Det började 2007. Tore Götmark hade fått godkänt av en tidigare byggnadsinspektör, som nu slutat på kommunen, att bygga en stenmur runt huset.

Skymmer sikten

 Men muren mot vägen skymmer sikten för trafiken och kommunen beslutade därför att den måste rivas eller flyttas. 

 Beslutet har överklagats men kommunen har fått rätt ända upp i Regeringsrätten.

 - Muren skulle ha varit borta i somras men den står kvar. Det är något som vi kommer att ta upp på miljö- och byggnadsnämndens första möte i september, säger Leif Eriksson, byggnadsinspektör på Orust.

 I stället för att riva den gamla muren bygger nu Tore Götmark en ännu högre mur bakom den gamla.

Fyra meter hög

Muren skymmer sikten för trafiken.Foto: Louise WinbergDen nya är cirka tio meter lång och fyra meter hög i betong. Enligt Tore Götmark och hans sambo så är det en friggebod.

 Grannarna rasar.

 - Vi fattar ingenting, han bara gör som han vill och det går inte att prata med honom, säger Agneta Lidén som bor några hus bort.

 Enligt Tore Götmark har grannarna gått ihop i en sammansvärjning mot honom.

 - Det är av elakhet, jantelag och avundsjuka. Vi har det bästa läget i området, säger han.

Förhindrar insyn

Grannarna Agneta Lidén, Folke Johansson och Peter Persson rasar mot tilltaget.Foto: Louise WinbergHans sambo Marita Åsenfors håller med och förklarar att den nya muren är en kombination av en mur och en friggebod.

 - Vi har planerat tomten så att vi ska kunna vara mycket i trädgården. Huset mitt emot ligger högre än oss och de tittar rakt in på oss, säger hon.

Konstig friggebod

 I somras stoppade kommunen bygget och enligt Leif Eriksson kommer inte Tore Götmark att få det godkänt.

 - En friggebod får inte se ut hur som helt. 

 - Vi har aldrig sett något liknande, tror att alla Sveriges kommuner kan hålla med om att det är den konstigaste friggebod vi sett, säger Leif Eriksson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!