1 av 3: Grand designs-profilen: ”Då tror jag man kan halvera byggtiden”
2 av 3: Programledaren Mark Isitt intill ett av paren som medverkar i säsong två av Grand designs Sverige. Foto: Sarah Pengel
3 av 3: Mark Isitt är arkitekturexpert och avslöjar att Grand design Sverige 2021 innehåller husprojekt som varit riktigt kämpiga – i år får vi se fler mänskliga öden. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Grand designs Sverige tillbaka med säsong två: ”Blod, svett och tårar”

Ett djupdyk i inspirerande och läcker arkitektur hos olika personer runtom i landet. Det är Grand Designs Sverige – programmet som följer olika par och deras resa när de bygger sina drömhem. 

Nu är det dags för säsong två som kommer bjuda på allt ifrån hus inuti växthus till moderna arkitekturpärlor i skärgården – med start 22 november. 

Det brittiska succéprogrammet Grand Designs har kommit till Sverige för att stanna. Efter en första säsong med fascinerande hus på allt från klipptomter till mitt i djupa skogen är det nu dags för en andra säsong.

Tillsammans med arkitekturkritikern, författaren och journalisten Mark Isitt får vi i sex avsnitt följa sex olika par med olika drömmar för sina framtida hem.

– Det här är ju projekt som vi följt under en tokigt lång tid. Vi började följa deras resa i början av 2019, samtidigt som husen som var med första säsongen. Det är helt enkelt de projekt som geggat ner sig något av helvete som är med i säsong två, säger Mark Isitt.

Det här är Grand designs Sverige – och då börjar säsong två

I Grand designs Sverige får vi i med- och motgångar följa olika par som kämpar för att bygga sitt drömhus. Programledare är arkitekturexperten Mark Isitt. Andra säsongen av populära arkitekturprogrammet börjar måndag 22 november klockan 20.00 på TV4.

Fler mänskliga öden i andra säsongen

Med tänke på de olika lägena husen ligger och parens ambitionsnivå är det kanske inte så konstigt att de stött på både ett och annat problem.

– Om första säsongen var Premier League är det här Korpen-fotboll på en lerig åker där alla slåss. Det har verkligen varit blod, svett och tårar. Fler mänskliga öden på något vis, berättar Mark Isitt.

Bland annat kommer vi få följa ett par i Åkersberga som har målet att bygga ett lyxigt hus inspirerat av arkitekten Richard Neutra – uppe på en bergsknall. Det tuffaste projektet enligt Mark.

– Jag kände att det här kommer bli svårt, och att de gjorde det svårt för sig. Hela huset ska gjutas i betong, och har liksom sett ut som en atombombsbunker. Nästan ett omöjligt projekt.

Bygger naturhus – ett hus inuti växthus

Ett annat par, boendes på östgötaslätten, har valt att bygga ett så kallat naturhus. Vilket innebär att deras hus placeras inuti ett stort växthus. 

Planen med huset är att skapa sig möjligheten att bli helt självförsörjande på grönsaker. Men det finns andra fördelar med den här typen av hus.

– Jag känner starkt för det här projektet, det är ett hus som har alla ingredienser för hur framtida hus ska fungera. Bland annat med återanvändningen av vattnet. När man går på toa eller diskar, så går vattnet ner till tankar under huset som renar och sen används till att vattna grönsaksbäddarna, säger Mark Isitt.

Mark Isitt är arkitekturexperten som programleder Grand designs Sverige. Foto: TV4

Mark Isitt inspireras av parens mod

Bland projekten i årets säsong finns det garanterat något för alla smaker när det kommer till arkitektur och design.

Och för Mark Isitt har det varit en spännande resa.

– Det har varit vansinnigt fascinerande att se svårigheterna för byggarna. Ibland kan man tro att alla de här motgångarna och situationerna varit fingerade för programmets skull, men det är ju så här att bygga hus. 

Han är också tydlig med att han inspirerats av paren och deras mod.

– Jag är enormt imponerad. Särskilt över hur de är beredda att säga upp sina, ofta bekväma, liv för att bygga nytt. Hela resan som de företar sig är otrolig. Och jag kan känna mig ofantligt ynklig i jämförelse med dem, för det finns inget man kan göra tillsammans som är lika påfrestande för äktenskapet som att bygga ett hus tillsammans.

Klart för en säsong tre av Grand designs Sverige

För alla som fastnat för den spännande design-serien finns det lugnande besked. Det kommer en tredje säsong, och Mark Isitt är involverad även i den.

– Det är så kul att intresset för arkitektur finns så starkt i dag och engagerar människor. Kan man genom programmen göra folk medvetna om kvalitet, den där lilla detaljen som kan göra skillnad, så är det fantastiskt.

LÄS MER: Mark Isitt om lägenheten från 1831: ”Oerhört förälskad”

LÄS MER: Titta in i ett av husen från första säsongen av Grand designs Sverige – spektakulära huset på Gotland var till salu i somras

Se även: