Mark Isitt programleder Grand Designs Årets hus. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Grand Designs Årets hus – programmet som korar Sveriges snyggaste hus

Hösten 2022 har Grand Designs Årets hus premiär. Programmet leds av Mark Isitt som kommer guida tittarna genom Sveriges just nu häftigaste hus. 

Programmet Grand Designs Årets hus går ut på att kora Sveriges bästa hus just nu. Det har premiär på TV4 och TV4 Play i höst och det är totalt 16 bidrag som tävlar om titeln. Husen är uppdelade i fyra olika kategorier och skiljer sig i allt från design till användningsområde. Programledaren Mark Isitt, som vi tidigare har sett i Grand Designs Sverige, kommer leda tittarna genom de olika husen med mycket kunskap och fascination. 

– Man kan säga att skillnaden mellan programmen är att gå på restaurang och att laga maten själv. När du ser Grand Designs Sverige så får du följa ett bygge från ax till limpa, och hela jäsningsprocessen när allt inte går som man hade tänkt sig. Men i det här programmet får vi bara se färdigställda projekt från de senaste åren, så programmet är bara fyllt med ögongodis, säger Mark Isitt.

Programmets fyra olika kategorier

I programmets fyra avsnitt visas 16 unika hus upp. De är uppdelade i kategorierna ”Fritidshus”, ”Hus som vågar vara annorlunda”, ”Ett med naturen” och ”Gammalt blir nytt”. I varje kategori kommer det att koras en vinnare. Ett av dessa hus utses sedan som vinnare av priset Årets hus, som delas ut i samarbete med Sveriges Arkitekter. Juryn består av arkitekten Petra Gripp tillsammans med två arkitekter, en landskapsarkitekt och en inredningsarkitekt.

– Vi kommer få se en blandning mellan hus som är gränsöverskridande och fantasifulla med ombyggnationer och spännande lösningar. Vi har ett hus i kategorin ”Gammalt blir nytt” som är inkilat i en gammal stadsdel utanför Göteborg – som är som en vitamininjektion i en gammal bebyggelse. 

Mark Isitt fortsätter:

– I min favoritkategori ”Ett med naturen” ser vi den svåra konsten mellan att smälta in men också stå ut. Det är vi svenskar nog fan i mig bäst i världen på, det är nog bara norrmännen som kan konkurera med oss där. Hur man bygger för att förhålla sig till naturen men också skapa något som är extremt karaktäristisk och närvarande. 

Grand Designs Årets hus: Premiär hösten 2022

Mark Isitt flyttade för några år sedan från ett radhus i Gamla Enskede till en lägenhet i centrala Köpenhamn. Han är även programledare för Grand Designs Sverige där man får följa arkitekter och beställare på vägen till deras drömhus. I höst kommer den tredje säsongen av programmet efterfölja de fyra avsnitten av Grand Designs Årets hus. 

– I Grand Designs Årets hus är det arkitekturen som talar, det är arkitekturens kommunicerande kraft som man får förlita sig på. Här kommer ingen bita på naglarna och vänta på om budgeten spräcks eller inte. Här visas de 16 bästa husen som har byggts i Sverige de senaste tre-fyra åren så det är ett mycket starkt startfält. 

Vad har varit roligast med att spela in programmet?

– Jag läste någon gång när jag var liten att världens bästa jobb var att vara matkritiker på New York Times, det här är kanske inte så bra, men nästan. Man får se väldigt mycket bra projekt och det som imponerar mig så mycket av de här projekten är att man ser att det inte har kompromissats något. Naturligtvis har arkitekterna och beställarna stött på problem men arkitekterna är så förbannat skickliga på att styra förbi de där skären, hitta lösningar som är lika bra eller bättre än första tanken. 

Då kommer säsong två av Grand Designs Årets hus

Säsong ett har premiär på TV4 och TV4 Play 29 september. Mark Isitt kan redan nu avslöja att det även blir en säsong två av Grand Design Årets hus. Men att det då kommer gå till på lite annorlunda sätt.

– Vi letar nya hus till säsong två nu direkt men vi har redan ganska många kandidater. Det var nämligen så att inför säsong ett brydde vi oss väldigt mycket om att både arkitekten och beställaren skulle medverka i programmet. Men efter inspelningen förstod vi att beställaren inte måste vara med utan att det blir ett bra program utan dem också. 

Han tillägger: 

– Många som har otroliga projekt vill inte medverka i sådan här typer av program. Jantelagen spelar in, folk vill inte visa hur bra med pengar det har och det är synd. Men jag brukar svara att om du som föreskriver så här bra arkitektur inte är beredd på att föreviga den och visa upp den för allmänheten så kommer svensk arkitektur aldrig bli bättre än vad den är i dag. På villasidan är vi otroligt duktiga men vi kanske inte är så bra på den offentliga sidan och jag tror den skulle gagnas av att se fina exempel inom villa-sektorn. 

Se även: