ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Gott om plats på 40 kvadrat nära havet

Sommarstugan. Det är nästan så att Åsas och Stefans sommarstuga försvinner bland träd och grönska. Huset levererades som en legosats och på en vecka hade de tak, fönster och ett vädertätt skal på plats.

Sommarstugan. Det är nästan så att Åsas och Stefans sommarstuga försvinner bland träd och grönska. Huset levererades som en legosats och på en vecka hade de tak, fönster och ett vädertätt skal på plats.

1/9

Ljusinsläpp. Åsa och Stefan har knappt köpt något nytt till ­sommarstugan utan ­inredningen är ett hopplock av främst övertagna möbler från släkten, auktions­fynd och egentillverkade möbler. En härlig kontrast till den moderna­ exteriören. För att få in så mycket ljus och värme som möjligt är husets högsida vänd mot sol och söder. ­Ovanför den glasade entrédörren sattes ytterligare ett fönster in för att optimera ljusinsläppet.

Ljusinsläpp. Åsa och Stefan har knappt köpt något nytt till ­sommarstugan utan ­inredningen är ett hopplock av främst övertagna möbler från släkten, auktions­fynd och egentillverkade möbler. En härlig kontrast till den moderna­ exteriören. För att få in så mycket ljus och värme som möjligt är husets högsida vänd mot sol och söder. ­Ovanför den glasade entrédörren sattes ytterligare ett fönster in för att optimera ljusinsläppet.

2/9

Vitt kök. Från början planerade Åsa och Stefan ett större kök men bantade utrymmet rejält, utifrån att man klarar sig med ett pentry i en båt.

Vitt kök. Från början planerade Åsa och Stefan ett större kök men bantade utrymmet rejält, utifrån att man klarar sig med ett pentry i en båt.

3/9

Matplats med vy. Både soffan och köksbordet är vända ut mot vattnet och naturen.

Matplats med vy. Både soffan och köksbordet är vända ut mot vattnet och naturen.

4/9

Rejält däck. Ett brett däck i gran ­omfamnar hela huset och förser Åsa, Stefan och Hilma med härliga uteplatser i alla väderstreck.

Rejält däck. Ett brett däck i gran ­omfamnar hela huset och förser Åsa, Stefan och Hilma med härliga uteplatser i alla väderstreck.

5/9

Trädäck. Det härliga trädäcket blir som ett extra uterum och gör den begränsade stugan större. Rikligt med fönster och ­glasade dörrar gör ute inne

Trädäck. Det härliga trädäcket blir som ett extra uterum och gör den begränsade stugan större. Rikligt med fönster och ­glasade dörrar gör ute inne

6/9

Dags för lunch. Mästerkocken Stefan ­förbereder lunchen.

Dags för lunch. Mästerkocken Stefan ­förbereder lunchen.

7/9

Ljust sovrum. De vitlaserade, breda limträstockarna på 360 mm på väggarna får Åsas och Stefans sovrum att kännas större.

Ljust sovrum. De vitlaserade, breda limträstockarna på 360 mm på väggarna får Åsas och Stefans sovrum att kännas större.

8/9

Sovloft. Åsa och Stefan byggde ett sovloft på Hilmas­ sovrum för att dra nytta av ­takhöjden. Stege och ­grabbräcket är en ­båtlösning och köpt i en ­båtbutik.

Sovloft. Åsa och Stefan byggde ett sovloft på Hilmas­ sovrum för att dra nytta av ­takhöjden. Stege och ­grabbräcket är en ­båtlösning och köpt i en ­båtbutik.

9/9

Gott om plats på 40 kvadrat nära havet

40 kvadratmeter är större än man tror. Det är Åsas och Stefans modernistiska sommarstuga ett bevis på. Tack vare en osedvanlig takhöjd, yteffektiv inredning och en massa smart förvaring får de in allt de behöver - och lite till.

Det går knappast att bo närmare havet än vad Åsa och Stefan gör om somrarna i ­Roslagen. Skogstomten har gått i arv i Stefans släkt i ­generationer och under flera år trängde ­familjen ihop sig i en liten friggebod på tio kvadrat­meter, precis intill strandkanten. Men när Stefan och hans ­svärfar drog i gång företaget X-House, som tillverkar monteringsfärdiga fritidshus i limträ, bestämde sig Åsa och Stefan att ta chansen att förverkliga sin dröm om ett sommarhus med sjöläge.

Altandäck runt hela huset

Redan från start var de inställda på att det skulle få ta tid, vara ett sommarprojekt och att de skulle bygga allt själva. Men eftersom både Åsa och Stefan är riktiga ­seglingsentusiaster tog det kanske lite längre tid än de hade tänkt sig. Sommaren 2007 var huset klart.

- Så fort vädret är fint är det bara sjön som gäller för oss, säger Stefan.

På en långhelg i mars 2004 hade de tillsammans med två släktingar och en traktor rest husets stomme och på en vecka hade de fått tak, fönster och ett vädertätt skal på plats. Interiören var en enda stor, tom yta som de under sommaren gjorde beboelig genom att vitolja golven, och vitlasera limträväggar och tak. Sommaren därpå byggde de ett rejält altandäck runt hela huset och gjorde ett ­utekök på baksidan.

- Genom att altanen är så stor blir även husets ­insida större eftersom dörrarna alltid står på vid gavel. Och på somrarna lagar och äter vi nästan mer mat ute på ­verandan än inne, säger Åsa.

Testade sig fram

Först sommaren 2006 satte de upp innerväggar, och under den och den påföljande sommaren slutförde de resten av husets insida - kök, badrum, sovrum - och drog in el och vatten.

- Det var skönt att inte stressa fram planlösningen. Under de första två åren testade vi oss fram och hängde upp vita lakan på en vajer för att se hur vi ville ha ­sovrumsdel kontra allrum. Det ledde bland ­annat till att vi placerade köket på ett helt annat ställe än vi först tänkt oss, säger Åsa.

Köket blev i slutändan mycket mindre än de planerat.

- Vi tänkte i båttermer för att få ut mesta möjliga av ytan. Hur stort kök och badrum behöver vi för att klara oss? Räcker ett pentry? Vad kan vi skippa för att få in ­något annat? Hur drar vi bäst nytta av takhöjden och hur maximerar vi förvaringslösningarna? Fungerar det att bo litet på en båt, går det även i ett hus, säger Stefan.

Nu står huset färdigt, kamouflerat i en vacker, mattgrå­ träfasad behandlad med järnvitriol som gör att ­byggnaden nästan försvinner in bland träd och grönska. Med taket på svaj.

- Från havet syns knappt huset, och det var så vi ville, att det skulle smälta in i omgivningarna här, säger Stefan.

Samtidigt öppnar ett stort fönsterparti - som täcker hela gaveln och delar av långsidorna upp huset mot ­havet och naturen utanför, och gör tavlor onödiga. För att få in så mycket ljus och värme som möjligt är husets­ ­högsida, som mäter 3,30 i takhöjd, vänd mot sol och ­söder. Mot stranden är husets lägre och mer diskreta sida.

Stor lekyta

På insidan är planlösningen ljus och luftig, med de vita limträstockarna som en vacker, lugn fond. Ut mot havet ligger det kombinerade köket och vardagsrummet, mot husets baksida är sovrummen. Alla utan dörrar. För att dra nytta av ljuset är det bara in till badrummet man kan låsa om sig.

Här syns exempel efter exempel på hur Åsa och Stefan löst utmaningen med den begränsade boendeytan. Hilma har fått en loftsäng i sitt rum, ett mysigt krypin under pulpettaket, med en massa frigjord lekyta under, men med två meter ned till golvet.

- Jag hittade 18 meter mantågsnät i sjöboden, nät som förhindrade Hilma från att falla ur segelbåten när hon var liten. Nu kom det till nytta som fallskydd i loftsängen, säger Stefan.

Verandadörr i badrummet

Ingenjörs- eller konstverket i hemmet är den till synes platsbyggda garderobsväggen mellan sovrum och allrum, men som i verkligheten är ett Ikeamontage.

- Det var ett bläddrande och pysslande i Ikea-katalogen utan dess like för att få ihop köksstommar och spillbitar till en struktur som fungerade. Finessen var att ta för höga köksskåpluckor, som kapades efter taket. Det gav en bonushylla ovanför stommen. När man har ­begränsad förvaring är all yta nödvändig! säger Åsa.

För att komma upp till de övre skåpen i hallen och ­loftsängen i Hilmas rum finns en flyttbar stege som ­hakas på på en monterad stång i båda utrymmena. En ­annan finurlig lösning är den smala verandadörren som Åsa och Stefan pressade in i badrumsväggen ut mot stranden och vattnet.

- Då kan man gå in direkt i duschen med sandiga ­fötter i stället för att sprida den genom halva bostaden först, säger Åsa.

Även om Åsa och Stefan tog god tid på sig att bygga ­huset, är det i dag värt all tid och möda.

- Det finns inget bättre sätt att koppla av på än att lämna stan och stressen bakom sig och komma hit till ­havet, lugnet och tystnaden, säger Stefan.

Av: Suzanna Nilsson