Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 5
Tofsgirlang. Du behöver:● tyg● sax● garn/tråd● stoppnålGör så här: 1 Klipp rektanglar som mäter 9 × 12 centimeter av tyget.2 Vik rektangeln på mitten på längden och klipp fem stycken 4 centimeter långa jack in mot (men inte ända fram till) den vikta kanten.3 Veckla upp tyget och lägg det med avigsidan uppåt. Rulla ihop rektangeln från långsidan. Vik på mitten och knyt ett snöre runt toppen. Trä tofsarna på ett snöre.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
2 AV 5
Pärlade snöflingor. Du behöver:● hamapärlor● rund pärlplatta● strykjärn● bakplåtspapper● nål● trådGör så här: 1Pärla snöflingorna enligt mallen. Stryk på dem med ett bakplåtspapper emellan så att pärlorna smälter ihop. Fäst en tråd för upphängning i en av armarna.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
3 AV 5
Julgranskulor i filt. Du behöver:● filt i olika färger● dekorationsband● symaskin● sax● nål● tråd● dubbelhäftande tejp● fyllnadsvaddGör så här: 1 Klipp ut två likadana filtbitar efter en mallen nedan samt efter en cirkel som du ritar med 7 centimeter i diameter.2 Klipp två bitar filt och två bitar dekorationsband så att de räcker över kulans tjockaste del. Sy fast filtbitarna mitt på kulorna och fäst dekorationsbandet med dubbelhäftande tejp.3 Lägg ihop kulorna aviga mot aviga och sy raksöm nära kanten, peta in lite vadd innan du kommit hela varvet runt och sy sen igen hålet. Fäst och klipp av trådarna. Fäst en tråd för upphängning i kulans topp.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
4 AV 5
Kottgranar. Du behöver:● kottar● tovad ull● filtnål● pincett● såpa/tvål● lim● tunn ståltrådGör så här: 1 Ta en liten test av ullen och forma till en lös boll med hjälp av filtnålen. Håll i ullen med en pincett för att skydda fingrarna. Rulla bollen i handflatan med såpa eller tvål upplöst i varmt vatten tills den formats till en fast kula. Skölj av och låt torka.2 Det går åt cirka nio kulor till varje kotte. Limma fast kulorna på kottarna och avsluta med att limma fast en ståltråd för fastsättning i granen på kottens undersida.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn
5 AV 5
Sirliga pappers­dekorationer. Du behöver:● papper med mönster på båda sidor● skalpell● skärmatta● linjal● papperslim● nål● trådGör så här: 1 Skär ut kvadrater (vi gjorde den största 8 centimeter i diameter) och skär jack i dem enligt mallen.2 Böj de två innersta spetsarna mot varandra så att de överlappar lite och limma ihop.3 Böj nästa spetspar åt motsatt håll och limma ihop. Fortsätt så tills alla delar är limmade. Fäst en tråd för upphängning i ovankanten.
Foto: Marie Samnegård Och Linnea Fenn

Gör julpynt i retrostil

Låt dig inte begränsas av butikernas utbud. Gör juldekorationer som passar just ditt hem och din smak. Här spirar julkänslan med färgglada dekorationer i retrostuk och sköna juldofter.

Text & foto Linnea Fennhagen & Marie Samnegård.