Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Både du och djuren kan få med er fästingar hem som sedan lägger ägg i hemmet.Både du och djuren kan få med er fästingar hem som sedan lägger ägg i hemmet.Både du och djuren kan få med er fästingar hem som sedan lägger ägg i hemmet.
Anna Överby forskar om TBE vid Umeå universitet.Anna Överby forskar om TBE vid Umeå universitet.Anna Överby forskar om TBE vid Umeå universitet.
1 AV 2
Både du och djuren kan få med er fästingar hem som sedan lägger ägg i hemmet.
Foto: Patrik Österberg
2 AV 2
Anna Överby forskar om TBE vid Umeå universitet.
Foto: Umeå universitet

Varning – fästingar kan lägga ägg i din lägenhet!

Nu i sommartider kommer människans bitande ovänner fram. 

Fästingar finns i gräs, träd och buskar – och kan göra dig allvarligt sjuk.

Men visste du att fästingar kan ta sig in i ditt hem – och lägga ägg där.

Det är härligt att kunna röra sig fritt ute i den grönskande naturen, men många kan också uppleva att det är obehagligt. Där finns bland annat fästingar som kan göra oss sjuka, av både Borrelia och TBE. Antalet fästingar har tiobubblats de senaste 20 åren och i Sverige finns 10 fästingarter. 

Fästingar kan lägga ägg i ditt eget hem

Det är vanligt att katter eller hundar kommer hem med fästingar, men även du kan få med dig hem. Något som i sin tur kan innebära att fästingarna faktiskt lägger ägg som kläcks i hemmet!

– Det ska vara en hona som redan har befruktats. Det är väldigt olika mellan fästingarter, säger Anna Överby som forskar om TBE (Tick-borne encephalitis) vid Umeå universitet.

Anna Överbys råd om man hittar fästingar är att att spola ner dem i toaletten eller bränna upp dem. Och städa ordentligt runtomkring djurens sovplats samt håll gräset kortklippt om du har trädgård.

– Annars kommer de krypa i väg, säger hon.

LÄS MER: Fästingar – här är allt du behöver veta om dem 

Antalet fall av TBE har ökat kraftigt

Precis som antalet fästingar har ökat har också antalet fall av TBE ökat.

– Under 80-talet fick vi 20-40 fall per år och 2015 anmäldes hela 268 fall, säger Anna Överby.

TBE är en fästingöverförd hjärnhinneinflammation som, om man har ”tur”, kan innebära att man får lindringa besvär med feber och huvudvärk i några dagar. Uppemot en tredjedel som drabbas får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Man kan också få nervskador och förlamningssymptom. 

Borrelia är vanligast

Den allra vanligaste sjukdomen man kan få av fästingar är borrelia (Lyme borrelios), varje år insjuknar 10 000 personer. Borrelia kan ge allvarliga biverkningar, och man kan ännu inte vaccinera sig mot den, dock behandla med antibiotika. Borrelia kan också ge symtom från centrala nervsystemet, lederna och någon enstaka gång från hjärtat. Misstänker du en borreliainfektion, kontakta läkare. 

LÄS MER: Fästingar – här är 8 tips för att skydda dig

En fästing är obehaglig på långt  och kort avståndEn fästing är obehaglig på långt  och kort avståndEn fästing är obehaglig på långt  och kort avstånd
En fästing är obehaglig på långt och kort avstånd Foto: Lasse Svensson

Sprider sig mer och mer över hela landet

Virusen var tidigare begränsade till Stockholmsregionen, men nu finns fästingar i stort sett i hela Sverige. Den sprider sig norrut hela tiden på grund av klimatförändringar.

– Men vi vet inte riktigt varför det ökar så mycket, säger Anna Överby.

Fästingsäsongen är från mars till slutet av oktober. Glöm inte vaccinera dig och undersöka kroppen när du har varit ute i naturen!

LÄS MER: Så gör du det svårt för fästingarna i sommar