1 AV 5
"Suck...!" är det lätt att tänka. Och det har många gjort innan dig.
Foto: Privat
2 AV 5
Hur kommer det sig att alla små plagg letar sig in i påslakanet, men aldrig hittar ut igen?
Foto: GETTY IMAGES
3 AV 5
Fysikern Göran Grimvall liknar det vid en hummertina. Där ingångshålet är mycket större än utgångshålet. Nästan som en strut.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
4 AV 5
Använd påslakan som går att stänga med knappar eller försök att tvätta påslakan för sig.
Foto: Privat
5 AV 5
Eller försök åtminstone att undvika att blanda påslakan med mindre plagg och textiler så som strumpor, underkläder, t-shirts och liknande.
Foto: Privat

Svaret på gåtan: Därför hamnar all din tvätt i påslakanet

Har dina strumpor, underkläder och t-shirts en envis förmåga att klumpa ihop sig tillsammans inuti dina påslakan när du tvättar?

Du är verkligen inte ensam.

Men det finns en förklaring – och flera lösningar.

Andreas Häggström

Det finns två problem i tvättstugan som alla garanterat har stött på minst en gång:

Strumpor som försvinner.

Och kläder eller annat tvättgods som klumpas ihop inne i påslakan eller örngott.

Men hur kommer det sig egentligen att små plagg och textiler på något magiskt vis letar sig in i våra påslakan men aldrig hittar ut igen?

"Suck..." Foto: Privat

Det finns inget självklart, vetenskapligt svar på frågan.

Leva & Bo har ringt till fyra olika svenska fysiker och hamnar till slut hos Göran Grimvall, 76, professor emeritus i teoretisk fysik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Grimvall är även känd som författare och tidigare expert i klassiska tv-program som ”Hjärnkontoret", ”Söndagsöppet”, "Svar i dag", ”Hajk" och "På direkten" där han har svarat på nyfikna frågor om vetenskap.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till

Jämför med hummertinor

Göran Grimvall har besvarat tusentals populärvetenskapliga frågor genom åren och har därför tillgång till en enorm svarsbank i huvudet men… han har inget självklart svar på frågan om våra påslakans förmåga att sluka klädesplagg.

Däremot hittar han en god liknelse.

– Jag skulle närmast vilja jämföra det med hur det fungerar med hummertinor (hummerburar, en typ av fångstredskap, red. anm.) och liknande. Hummern kan komma in, och öppningen är som ett hål i en strut, men sedan är det svårt att hitta en utgång igen, säger Göran Grimvall.

 

LÄS OCKSÅ: Tvättråd – här är 11 tips du bara måste ha

"Svårt att hitta ut igen"

Hålet in i en hummertina är brett och öppet, medan hålet ut är desto smalare och det hela kan alltså liknas vid en strut.

– När tvättgodset väl "hittar" hålet i påslakanet är det lätt att hitta in men sedan är det svårt att hitta en utgång, ungefär som i en hummertina, och det finns så många olika ”väggar” att ta emot sig på eller röra sig mot och så vidare för tvättgodset, säger Göran Grimvall.

Och Göran Grimvalls liknelse är inte helt tokig.

Alltid lika irriterande. Foto: Privat

Rymdfysikern inne på samma spår

Enligt Gabriella Stenberg Wieser, rymdfysiker vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, och numera även känd som panelmedlem i SVT-programmet ”Fråga Lund” tidigare i år, är det precis så.

”Fråga Lund”-experten menar att när vattnet i tvättmaskinen strömmar från ena hållet blåser påslakanet eller örngottet upp sig som en ballong, likt en plastpåse i motvind – vilket gör ingångshålet stort, och det blir därmed lätt för kläder att råka trilla in genom den stora öppningen.

När tvättmaskinen sedan abrupt byter riktning – vilket delvis sker för att skilja olika textiler och plagg från varandra – skapas det inget stort hål, och i stället trasslar plaggen ihop sig och fastnar ännu mer inne i påslakanet eller örngottet.

”De kommer in, men de kommer inte ut”, konstaterar Gabriella Stenberg Wieser.

Två potentiella lösningar

Ungefär som med Göran Grimvalls hummertinor.

– Ja, det är väl det närmaste jag kan komma. Till saken hör alltså att jag har väl kanske världens största samling av populärvetenskaplig, avancerad litteratur som handlar fenomen av olika slag, sådana här vardagsfenomen, och det här hör inte till de fysikfenomenen som har en tydlig förklaring, säger han.

Ett par potentiella lösningar på problemet är att använda sig av påslakan som går att stänga med knappar, att tvätta påslakan för sig eller att åtminstone undvika att blanda påslakan med mindre plagg och textiler så som strumpor, underkläder, t-shirts och liknande.

 

LÄS OCKSÅ:

6 tips för att lägga så lite tid som möjligt på tvätten

Så blir du av med dålig lukt i handdukarna

Enkla knepet som gör din ugn skinande ren