Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Stort test: Här är bästa skruvdragaren för hemmafixaren

En borrskruvdragare är hemmafixarens bästa vän och underlättar både små och stora projekt.

Skruvdragare från Black & Decker, Bosch, Jula, Dewalt, Ryobi, Makita, CoCraft Clas Ohlson – det finns en mängd olika. Men hur skiljer de sig egentligen åt?

Testfakta har testat sju modeller inför ditt byggprojekt.

Foto: Shutterstock

1 av 9

1. Test av borrskruvdragare

Det är högsäsong för hemmafixare. Men se till att välja rätt skruvdragare till sommarprojektet. Flera modeller klarar inte tjockare skruvar, visar Testfaktas test.

ANNONS: Bästa priserna på borrskruvdragare just nu – se Prisjakt  (EXTERN LÄNK)
En skruvdragare är ett måste i ett hem. Men hur kraftfull den behöver vara är så klart beroende av vilka projekt man ska genomföra. För mindre krävande arbeten som att skruva i ny trall till altanen fungerar alla testade maskiner helt okej, enligt testledare Thorsten Kutzner vid laboratoriet PZT.

– Behöver du däremot dra i tjockare och längre skruv eller använder hårdare träslag bör man vara mer noggrann vid köpet, säger han.

Dewalt och Black & Decker i topp

I testet har man bland annat undersökt hur maskinerna är att borra och skruva med i olika material och med olika storlek på skruvarna. 

Dewalt och Black & Decker slåss om förstaplatsen. De är både kraftfulla, enkla att använda och har dessutom borstlösa motorer vilket innebär mindre risk för slitage och troligtvis en längre livslängd. Dewalt står ändå som slutsegrare då den har en mycket bättre laddare.

Skruvdragarna från Clas Ohlson och Ryobi klarar tjockare skruvar

Skruvdragarna från Clas Ohlson och Ryobi är också starka och klarar tjockare skruvar. Men i Ryobis fall är detta en sanning med modifikation. Maskinen har 23 olika vridmoment, men från nivå 19 och uppåt fungerar den som en borrmaskin och stannar inte när skruvhuvudet når materialet. Som användare riskerar du helt enkelt att dra igenom skruven för djupt. 

– Ryobi fungerar bra upp till nivå 18, men då är den alldeles för svag för tjockare skruvar. Att ange 23 vridmoment känns missvisande och detta är heller inget man informerar om i manualen, säger Thorsten Kutzner. 


Nackdelen med Cocraft från Clas Ohlson är borrfunktionen. Själva borren sitter inte fast tillräckligt bra i chucken och den tenderar att dra i sidled vilket ger en instabil borrning. Samma sak gäller Meec från Jula.

Makita, Bosch och Meec svagare 

Tre av maskinerna i testet är svagare än övriga. När laboratoriet provade att skruva i 6x40 millimeters skruv (tjockare skruv) i mjukt trä klarade inte Makita, Bosch och Meec att få i hela skruven. 

– Det var lite förvånande, men visar att samma typ av maskiner inte automatiskt innebär samma prestanda, säger Thorsten Kutzner.

Skruvdragare med bäst batteri

Även batterikapaciteten skiljer sig åt. På ett fulladdat batteri klarade Ryobi av att skruva i hela 705 skruvar, medan Meec endast kom upp i 360. De dyrare maskinerna från Dewalt, Black & Decker, Ryobi och Makita skickar även med två batterier vilket är en stor fördel vid mer tidskrävande projekt.

Hantering och användning

Bäst betyg för hantering och användning får Dewalt och Black & Decker. De är välbalanserade, enkla att hantera och hastighetskontrollerna är perfekt avvägda mellan hur hårt man trycker och hur snabbt de reagerar. De får även höga betyg för belysning och förvaringslösningar.

Klicka vidare för att se testet i sin helhet!

Av Martin Hansson/Testfakta
levabo@expressen.se

1 av 9