Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Stort test: Här är bästa skruvdragaren för hemmafixaren

En borrskruvdragare är hemmafixarens bästa vän och underlättar både små och stora projekt.

Skruvdragare från Bosch, Biltema, AEG, Hitachi, Makita, Dewalt, Ryobi, Metabo, CoCraft (Clas Ohlson)... – det finns en mängd olika. Men hur skiljer de sig egentligen åt?

Råd & Rön har testat nio modeller inför ditt byggprojekt.

1 av 10

1. Test av skruvdragare

Borrskruvdragaren är en multimaskin som ska klara både att borra hål och skruva i skruvar. Två uppdrag som kan tyckas lika men som ställer helt olika krav på maskinerna. För att skruva i en skruv krävs kraft i form av ett högt vridmoment och för att borra ett hål att maskinen klara att snurra borren på höga varvtal.

Vi har testat olika batteridrivna borrskruvdragare. Spridningen i både pris och kvalitet är stor. För att göra ett bra val är det viktigt att titta på hur ofta du tänker använda maskinen och vilka material du behöver skruva respektive borra i.

Maskinerna har testats genom att borra i trä, metall och sandsten.

De tre vanligaste varianterna av borrmaskiner är borrskruvdragaren, slagborrmaskinen och borrhammaren.

EXTERN LÄNK: Bästa priserna på borrskruvdragare just nu – se Prisjakt

Borrskruvdragaren

Multimaskin som klarar både att skruva i skruv och enklare borruppgifter i trä eller andra mjukare material. Ofta batteridrivna.

Slagborrmaskin

Maskinen har en mekanism som gör att borren rör sig upp och ned mot underlaget. Det gör att det klarar av tuffare borruppgifter i hårdare material än borrskruvdragaren. Slagborrmaskiner kan ibland även användas som skruvdragare men är i allmänhet klumpigare än borrskruvdragaren.

Borrhammare

Borrhammaren är ytterligare ett steg kraftigare än slagborren och har en hammarmekanism som arbetar mot borren. Används för att borra i betong, sten och andra hårda material. Kan vara för kraftfull för att använda i tegel och då åstadkomma för stora hål.

Här är det företrädelsevis borrskruvdragare vi har testat. Klicka vidare för att komma till testet!


Text: Jonas Ryberg/Råd & Rön

1 av 10