Vägglössen kan bli en dyr kostnad – det här gäller om du drabbas
Vägglöss och annan ohyra ökar kraftigt i Sverige.
Det kan bli en dyr historia, men du kan också få pengar.
Här får du veta allt om dina rättigheter och skyldigheter!
Enligt Sveriges BostadsrättsCentrum (SBC) har skadedjuret vägglöss ökat kraftigt i Sveriges bostäder de senaste åren. Och reglerna vad som gäller om man drabbas av ohyra och skadedjur, rent juridiskt, kan vara otydliga, både vad gäller rättigheter och skyldigheter – för såväl bostadsrättsmedlemmar, hyresgäster samt bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.
Kan få ekonomisk kompensation
Bor du i flerfamiljshus finns en stor risk att vägglössen sprider sig till andra lägenheter. Har du då inte rätt sorts försäkring kan du få stå för hela saneringen själv vilket kan bli dyrt, så mycket som upp emot 100 000 kronor. Men du kan också som bostadsinnehavare få ekonomisk kompensation.
LÄS OCKSÅ: Vägglöss hemma? Så här blir du av med dem!
Vem står för saneringskostnaden?
Är det hemförsäkringen eller bostadsrättsföreningens/hyresvärdens gemensamma försäkring som täcker saneringen? För det första, drabbas du av vägglöss eller annan ohyra ska du direkt vända dig till styrelsen eller hyresvärden.
– Oftast står bostadsrättsföreningen eller hyresvärden för saneringskostnaden då de allra flesta har en försäkring hos något av de etablerade skadedjursbekämpningsföretagen, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.
Du ansvarar för lägenheten
Men i bostadsrättslagen står också att om medlemmen har orsakat ohyran kan föreningen kräva ekonomisk ersättning. Och det samma gäller hyresvärden. Om det är så att man som bostadsrättsinnehavare/hyresgäst har misskött sitt hushåll eller om skadejuren dykt upp vid en andrahandsuthyrning.
– Bor du i en bostadsrätt (eller hyresrätt) har man enligt bostadsrättslagen ansvar för att det inte kommer in ohyra i lägenheten. Styrelsen eller hyresvärden är dock alltid skyldig att hantera själva utrotandet av ohyran i flerfamiljshus, säger Monika Jukic.
Så får du vägglöss
Hur får man då vägglöss? Det kan man få med sig hem om man reser utomlands eller handlar begagnade möbler. Under dagen håller vägglössen sig i springor i sängbottnar eller möbler. När det är mörkt kommer de fram och uppsöker ett lämpligt ”offer”, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av.
Tecken på att du drabbats
Pålitliga tecken är mörka fläckar av spillning, rester efter hudömsningar, små blodfläckar, och levande vägglöss på platser där de kryper in och gömmer sig. Du kan aldrig bli av med dem på egen hand om du en gång drabbats.
Här är SCB:s tips om du drabbas av vägglöss eller andra skadedjur:
• Ta direkt kontakt med bostadsrättstyrelsen eller hyresvärden.
• Kolla upp om din bostadsrättförening/hyresvärd har en tillvalsförsäkring för skadedjur. Och kolla även din egen hemförsäkring!
• Bostadsrättföreningen/hyresvärden kan ha rätt att säga upp din bostad om du inte meddelat inom skälig tidsram, och det orsakat en spridning i huset. De kan också säga upp lägenheten om ohyran uppkommit på grund av att du har misskött hushållet.
• Som bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst kan du få ekonomisk kompensation av föreningen eller hyresvärden. Det kan handla om kemtvätt av sängkläder eller möbler som har angripits.
• Är det så att bostadsrättsföreningen/hyresvärden har orsakat ohyran kan du dessutom få ersättning för hotell, annat boende eller nedsättning av hyran.
LÄS OCKSÅ:
• Så blir du av med ohyran mottfjäril