Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Vägglöss hemma? Så här blir du av med dem

Vägglöss må vara små, men de ställer till med stora problem.

Foto: Shutterstock

Dras du med vägglöss eller misstänker du att de eländiga rackarna tagit sig in i ditt hem? 

Här är spår att leta efter, åtgärder och tips på saker att göra som minskar risken att dra hem dem. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hur sprids vägglöss?

Vägglöss kan varken hoppa eller flyga (de har inte några vingar). Däremot är de duktiga på att krypa, klättra och lifta. De kan gömma sig i vecken i gamla möbler, i tavelramar, bland kläder och annat som du släpar hem från second hand-affärer, hotell eller vänner som har med vägglöss hemma. 

Om din granne har problem med vägglöss kan det tyvärr även bli ditt problem, om de inte snabbt vidtar åtgärder. Vägglöss kan spridas mellan lägenheter eftersom rackarna är små som äppelkärnor (runt fyra fem millimeter) och kan krypa igenom små hål i väggar och golv, enligt Rentokil som jobbar med skadedjurskontroll. En hona kan lägga fem ägg om dagen. Äggen kläcks sedan en till två veckor senare.

Var gömmer sig vägglöss i rummet? 

Namnet vägglus är något vilseledande eftersom skadedjuren vanligtvis inte lever i väggen. De kan gömma sig bakom lösa tapeter, i trasig spackel, på insidan av eluttag och bakom golvlister, men det är betydligt vanligare att hitta dem i sängen (på engelska heter vägglöss bed bugs). Vägglössen gillar vår kroppsvärme, koldioxiden vi andas ut och framför allt – vårt blod. Små sprickor i sänggaveln, sömmar i madrassen, boken på nattduksbordet och garderoben är därmed populära tillhåll under dagen bland vägglöss.

Lämnar vägglöss spår? 

Ja, det gör de. Upptäcker du runda blodfläckar på dina sänglakan, mörka fläckar som ser ut som bläckstreck eller rester på hudömsningar finns stor risk att du har vägglöss hemma.  

Du kan även hitta spår på dig själv, om de blodtörstiga krypen festat loss under natten. Vägglöss är inte farliga, men samtidigt som de suger blod sprutar de in saliv som kan ge röda utslag som påminner om myggbett. De irriterar, kliar och gör lite ont.

Utslag efter vägglöss-bett kan göra ont och klia.

Foto: Shutterstock

Hur ser en vägglus ut? 

En vuxen vägglus är stor som en äppelkärna, fyra till fem millimeter lång, och har oval kropp. Den är nästan genomskinlig och tunn som ett kreditkort om den inte sugit blod på väldigt länge (den kan gå i dvala i upp till ett år om den har ont om mat). En välmående vägglus är tjockare och ljusgul, brun eller rödbrun.

Hur minskar jag risken att drabbas av vägglöss? 

Älskar du att handla begagnade kläder, möbler och prylar – kolla noggrant efter vägglöss innan du tar in dem genom dörren. Upptäcker du vägglöss på plaggen kan du tvätta dem i 60 grader, så dör både vägglössen och deras ägg. Mindre prylar kan du stoppa in i frysen (i 18 minusgrader) i minst sju dagar eller lägga i ett värmeskåp med 60 graders värme i minst en timme. 

På semestern är det bra att ställa resväskan på ett bord eller bänk, en bra bit bort från sängen om det är möjligt. Det är även bra att hålla väskan stängd så att eventuella vägglöss inte kryper in lika lätt och att låta kläderna vara kvar i väskan i stället för att hänga upp dem i garderoben. Självklart är det bra att kolla upp vandrarhemmet, hotellet eller platsen du tänkt bo på innan du checkar in så du vet om de har haft problem med återkommande vägglöss. Kolla även efter spår efter vägglöss i rummet innan du gör dig hemmastadd. Om du upptäcker skadedjuren, be att få byta rum eller byt boende. 

Vägglöss kan gömma sig i veck i sängen eller soffan.

Foto: Shutterstock

Hur får jag bort vägglössen? 

Tyvärr kan du inte bli av med vägglössen på egen hand eftersom ett enda ägg kan ställa till det. Vägglössen förökar sig snabbt så experimentera inte! Ring en professionell firma så fort du misstänker att du har vägglöss så att de kan sanera ditt hem.

Vad kostar en sanering? 

Det kan kosta upp emot 100 000 kronor att sanera ett hem. Men du kan ha rätt till kompensation, vilket Expressen Leva&Bo tidigare skrivit om och som du kan läsa mer om här.

LÄS MER: Enkla knep för att bli av med tvestjärtar hemma

LÄS MER: Marie-Louises smarta knep för att slippa fästingar