Sork i trädgården? Så här blir du av med den
Sork är en liten gnagare som kan ställa till stora problem för både jordbrukare och i trädgårdar.
Har du problem med sork i trädgården? Här tipsar vi om vad du kan göra för att bli av med dem och knep för att minska risken att drabbas av sork.
Du får också veta mer om hur du ser skillnad på sork och råtta – och om det är en sork eller mullvad som grävt i gräsmattan.
Det finns flera olika arter sork i Sverige, bland annat skogssork (även kallad ängssork), åkersork och vattensork. Men det är framför allt de två senare arterna som ställer till problem i trädgårdar när de äter upp växter och gräver gångar i jorden som underminerar marken.
Skillnaden mellan sork, råtta och mus
Det finns en mängd olika arter gnagare och det kan vara svårt att se skillnaden på sorkar, råttor och möss. Den tydligaste skillnaden är att möss och råttor har stora och utstickande öron och en mer spetsig nos- och huvudform än sorkar. Svansen på råttor och möss är även betydligt längre än sorkens – nästan lika lång som hela kroppen. Sorkens svans är hälften så lång som kroppen eller kortare och huvudformen rundare.
Åkersork och vattensork
Åkersork är en grå- eller sandbrun liten gnagare som blir om kring 8-14 centimeter stor. Den trivs i högt gräs där de gör gångar i markytan. Åkersorken äter gräs, örter, frön och kan orsaka stora skador när de äter barken från fruktträd.
Vattensork, ibland även kallad jordråtta och vattenråtta, är större om blir uppåt 23 centimeter lång plus svans. Den är mörkare i pälsen och har en längre svans än andra sorkar. Den trivs i närheten av vattendrag, så som sjöar och diken, men finns även på andra platser där de gräver gångar under jorden. Vattensorken äter många växter, lökar, rötter och rotfrukter kan länsa dina odlingar för att vinterförvara dem i sitt bo under marken.
Sork eller mullvad – så ser du skillnad på spår i gräsmattan
Vattensorkens spår i marken kan förväxlas med mullvad. Precis som mullvaden gräver de nämligen underjordiska gångar och kastar upp jordhögar. En skillnad är att vattensorken kastar jorden åt sidan av hålet, medan mynningen till mullvadens gång ligger mitt i jordhögen.
Även grävlig gör hål i marken när de letar efter mat och gräver gryt – här kan du läsa mer om grävling och hur du blir av med den.
Det kan vara svårt att bli av med sork i trädgården men det finns flera saker du kan göra. Här är tips på hur du kan förebygga och bekämpa sork:
Plantera vitlök mot sork – och andra växter de inte gillar
Sorken gillar många blomlökar, så som krokus och tulpaner. Men det finns flera som kan hålla dem borta och det kan därför vara smart att blanda med sådana som de inte gillar, så som allium, narcisser, kejsarkronor och kungsängsliljor. Det kan även hjälpa att plantera blomsterlökar i sandblandad jord och i finmaskiga lökkorgar för att sorken inte ska komma åt dem.
Vitlök är också något som sorken skyr som pesten och som kan vara smart att plantera här och var i trädgården. Gräslök, persilja och ramslök är andra växter med stark doft som håller dem borta.
Det finns även särskilda sorklökar med avskräckande doft att köpa och som planteras ut för att driva bort sork och även mullvad från trädgården.
Bekämpa och förebygg sork med gnagskydd, fällor och skrämmor
Gör trädgården ogästvänlig. Låt inte skräp- och gräshögar ligga. Klipp högt gräs runt tomten och stör sorken med regelbunden jordbearbetning där det är möjligt.
Avstå från att mata fåglar eftersom fågelmaten tyvärr inte bara lockar till sig fåglar. Både sork, möss och råttor är experter på att söka upp den.
Linda gnagskydd runt stammar och 5-10 centimeter ner i jorden. Packa snön hårt runt buskar och träd under vintern. Klä in rötterna med finmaskigt nät vid nyplantering samt i botten på rabatter och pallkragar i förebyggande syfte.
Lägg färsk småfisk eller surströmming i sorkgångarna, täck över och platta till. Eller blanda sillspad med pressad vitlök och häll en skvätt i gångarna. Lukten kan få dem att försvinna och hålla sig borta.
Gräv ner slagfällor i gångarna och täck med grästorvor. Om bete ska läggas i fällan kan du använda exempelvis morotsbitar.
Det finns även flera olika sork- och mullvadskrämmor som du sätter ner i marken och som skrämmer bort djuren med ljud och vibrationer. En hemmagjord fälla kan i form av en glasflaska som du stoppar ner i hålen kan också hjälpa att skrämma bort dem. Placera flaskhalsen uppåt – när vinden blåser sprids ljudet i marken och stör sorkarna.
Skaffa katt! De är skickliga sorkjägare och kan hjälpa till att hålla sorkarna borta.
Vad är sorkfeber? Sprids via skogssork
Sorkfeber är en virussjukdom som sprids från skogssorkar till människor. Viruset smittar inte mellan människor och katter och hundar drabbas inte. Smittspridningen sker genom inandning av damm som kommit i kontakt med saliv, urin eller avföring från skogsmöss.
Har du sork på tomten är det bra att vara noga med städning inomhus och har du vedförråd, där sorkar ofta håller till, är det bra att använda handskar när du bär in ved.
LÄS MER: Mullvad i trädgården – så här blir du av med den
LÄS MER: Skadedjur och andra skadegörare i trädgården – så slipper du dem
LÄS MER: Otäcka krypen i ditt hem – känn igen vanliga skadedjuren