1 AV 2
När Solveig Wadelius gick ut den 25 september upptäckte hon en annorlunda snigel på sin farustubron i Virsbo. Hon anade inte att hon var först med att upptäcka den första svarthövdade snigeln i Sverige.
Foto: Solveig Wadelius / Privat
2 AV 2
Solveig och Kejll Wadelius har hittat omkring 600 sniglar på tomten.
Foto: Privat / Privat

Solveig och Kjell upptäckte nya mördarsnigeln – hittade 600 i sin trädgård

Solveig Wadelius, 76, ville veta vad den vackra snigeln hon fotograferade på farstubron hette.

Hon anade inte att hon var först med att upptäcka den första svarthövdade snigeln i Sverige. En invasiv art från Kaukasus som kan bli en lika stor plåga i svenska trädgårdar som mördarsnigeln. 

Veronica Lundström Kristensen

När Solveig Wadelius gick ut den 25 september upptäckte hon en annorlunda snigel på sin farustubron i Virsbo, fem mil norr Västerås.

– Den var så vacker så jag var tvungen att ta reda på vad den heter, säger hon.

Hon lade ut bilden på Facebooksidan Blötdjurens liv och frågade om någon kände igen snigeln. Ingen visste. Till slut blev hon rekommenderad att skicka fem exemplar till snigelexperten Ted von Proschwitz, biolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg. Men han visste inte heller.

– Det tog 14 dagar för honom att klura ut, säger Solveig Wadelius.

Ny mördarsnigel från Kaukasus

Det handlar om en snigel från Kaukasus med det latinska namnet Krynickillus melanocephalus. Den har fortfarande inte fått något svenskt namn.

– Melanocephalus betyder ”den som har svart huvud” och det har den. Den är väldigt karakteristiskt svart på huvudet i sin typiska form. Om man ska hitta på något svenskt namn så, svarthövdad snigel kanske. Men det finns inget vedertaget namn för en art som bara är konstaterad i Sverige för bara någon vecka sedan, säger Ted von Proschwitz till TT.

Precis som mördarsniglar älskar den svarthövdade snigeln att kalasa på trädgårdsväxter. 

– Trädgårdar är ofta en bra miljö för dem att leva i då det finns mycket att äta. De sprids lätt genom att sniglar är hermafroditer som har möjlighet till självbefruktning. Så det räcker i princip med bara en individ som kommer in, säger Ted von Proschwitz till TT.

”Den här arten är ju uppenbarligen en invasiv art, så det är verkligen inte bra”, säger snigelexperten Ted Von Proschwitz. Foto: Göteborgs Naturhistoriska Museum
En svarthövdad snigel glider fram över höstlöven i trädgården hemma hos Solveig Wadelius. Foto: Solveig Wadelius / Privat

Efter beskedet har Solveig och maken Kjell Wadelius hjälpt länsstyrelsen att undersöka hur stor spridning snigeln fått. Efter det första fyndet har de hittat omkring 600 sniglar.

– Det här är jättespännande, jag är ju en naturnörd. Är det en aggressiv snigel ska vi ju inte ha den här men det är fascinerande att se hur myndigheterna utreder det här och hur seriöst de tagit det, säger Solveig Wadelius.

LÄS MER: Ny spindel upptäckt i Sverige: ”Pulsen gick upp”

”Uppenbarligen en invasiv art”

Med tanke på mängden sniglar som hittats kan arten ha funnits i Sverige i något år, tror Ted von Proschwitz.

– Spridningsvägen är via växter men vi vet inte varifrån. Den kan mycket väl finnas på andra håll i Sverige. Den här arten är ju uppenbarligen en invasiv art, så det är verkligen inte bra, säger han till TT.

Länsstyrelsen i Västmanland har undersökt tio, elva trädgårdar samt en allmänning.

– Vi har gått runt och försök att få pejl på var de har dykt upp och var är de talrika, en översiktlig koll. Vi har inte räknat men bara i Solveigs trädgård är det väldigt många på liten yta, hundratals sniglar, säger naturvårdshandläggaren Markus Rehnberg.

Han tar gärna emot tips från fler som sett den svarthövdade snigeln. Han har redan fått höra om iakttagelser i Hälsingland och Örebro. 

– Kanske är den mer spridd än vad vi trodde från början, säger Markus Rehnberg.

Svarthövdad snigel klassad som invasiv art i Baltikum

Han vet inte än hur länsstyrelsen kommer att agera.

– I Lettland och Litauen klassas den som invasiv och ställer till med oreda, det lutar åt att det blir så här också. Nu när frosten kommer dör sniglarna men de har redan hunnit lägga ägg. Någon gång nästa vår och sommar kläcks de. Då måste vi ha en plan för hur vi ska bekämpa dem om det möjligt. I Virsbo har vi haft funderingar på att bränna av allmänningen för att ta död på vissa av dem, säger Markus Rehnberg.

Det här är svarthövdad snigel (Krynickillus melanocephalus)

• Krynickillus melanocephalus, eller kanske svarthövdad snigel, känns bäst igen på sitt svarta huvud. Resten av kroppen är skiftande vitaktig till beige till ljust brun. Den liknar många inhemska sniglar och identifieras lättast en bit in på sommaren då den vuxit till sig och lättare kan skiljas från andra inhemska arter.

• Den svarthövdade snigeln trivs bäst på samma ställen som andra snigelarter. Man kan leta lite extra i eller vid kompost och bland växter som har täckande blad på marken där det håller sig fuktigt.

• Snigeln sprids med växter och jordtransporter, precis som mördarsnigeln.

• För att minska risken att få in snigeln i trädgården ska man vara försiktig med att importera och ta in växter. Det kan sitta sniglar och snigelägg i växtens jordklump och rotsystem. Man kan minimera risken genom att skölja rotsystemet före plantering.

Källa: Ted von Proschwitz till TT

Bäst syns den svarthövdade snigeln när den tar sig fram över gångplattorna, berättar Solveig Wadelius. Foto: Solveig Wadelius / Privat

Liten snigel med svart huvud

I Solveig och Kjell Wadelius trädgård märks sniglarnas framfart.

– På pepparroten blev det nät av bladen, de har gått hårt åt rabarberplantorna och varit på rönnbären som ramlat ner på marken, säger Solveig Wadelius

– Den är så oändligt mycket mindre än vanlig spansk skogssnigel. Men jag begriper inte att vi inte upptäckt den tidigare. 

Hur känns det att ha upptäckt en ny snigelart i sin trädgård? 

– Både fascinerande och lite obehagligt. Man känner ett visst obehag när man inte vet vart det hela slutar. 

Så tar du kål på den svarthövdade snigeln

”Jag skulle använda samma metoder som när det gäller den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln). Försök samla in och klipp dem för att ta död på dem. Det finns många både bra och dåliga sätt”, säger naturvårdshandläggaren Markus Rehnberg vid länsstyrelsen i Västmanland.

LÄS MER: Mördarsnigelns värsta fiende – pantersnigeln räddar din trädgård