1 AV 3
Påsar med människohår • Vita papershjärtan • Kartongrullar
2 AV 3
Tvestjärtar är inga roliga djur, tycker många. Vilken tur att det finns många knep att slippa dem.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Tvestjärtarna är aktiva på nätterna och när det skymmer. På dagen söker de skydd på mörka, trånga och fuktiga platser.
Foto: Shutterstock

Slipp tvestjärtar – här är bästa tipsen

Visst har tvestjärtar sina fördelar, men det är inte kul när de börjar äta upp växter i trädgården, eller när de söker sig inomhus när sommaren lider mot sitt slut.

Har du också problem med dessa otäcka småkryp, såväl inomhus som utomhus?

Här får du våra bästa tips på hur du blir av med oönskade småkrypen! 

Dess riktiga namn är egentligen Forficula Auricularia, men tvestjärt säger de flesta av oss. Ett djur som många skyr som pesten. Här får du värdefulla tips på hur du blir av med de oönskade tvestjärtarna!

Tvestjärtar kan förstöra växter i trädgården

I Sverige har vi fyra olika arter och de finns i hela landet. Tvestjärtar är långsmala, bruna eller svarta och 5–15 millimeter långa, och en del av dem kan flyga. De unga nymferna är gula eller ljusbruna. De är allätare och äter allt ifrån växtdelar och kvalster till en massa olika insekter och kryp, vilket är bra då de kan ta kål på skadeinsekter som bladlöss.

Men samtidigt kan de förstöra växter i trädgården, eftersom de äter allt. De gillar bladen på tomatplantor, potatis, mangold... allt! Och dahliaknoppar gillar de väldigt mycket. Men ibland blir de själva mat, åt fåglar, grävlingar eller andra insekter.

Tvestjärtarna äter allt – så känns det i alla fall för den som har trädgård. Foto: Shutterstock

Tvestjärten söker sig inomhus i slutet av sommaren

Tvestjärten är aktiv på nätterna och när det skymmer, på dagen söker de skydd på mörka, trånga och fuktiga platser: i springor i jorden, under bark, löv och stenar, i brevlådor (dyker sedan upp i morgontidningen vid frukostbordet!), kläder som hänger på tork och liknande. När sommaren är slut söker sig tvestjärten ofta inomhus, där den hoppas finna ett gömställe. Eftersom hus har både hål och sprickor vid fönster och dörrar blir det enkelt för tvestjärtarna.

Är varken giftiga eller sprider virus

Dock är de inte så farliga som ryktet säger. De kryper mycket sällan in i folks öron och biter hål i trumhinnorna, det är en skröna, och deras bett är ofarligt då den varken är giftig eller sprider virus. Men det är obehagligt att ha dem inomhus och inget man önskar direkt. Hur gör man då om man vill slippa tvestjärtar?

Stoppa tvestjärtarna från att äta upp växterna – gör en fälla

Ge tvestjärten gömställen så att den inte behöver äta upp växterna, men inte heller söker sig in i huset. Ett tips till en smart fälla är att rulla ihop wellpapp och trä det på en pinne. Stick ner det i rabatten! (Har du en stor rabatt eller stora buskar kan du behöva flera wellpapprullar) Glöm inte att tömma fällorna på tvestjärtar på morgonen.

Gör en fälla av wellpapp som tvestjärtarna kan krypa in i. Foto: Johanna Lundholm

Ett annat gömställe kan vara upp och nervända blomkrukor, plastfaskor med avskuren botten eller svarta plastpåsar med små hål i. Fyll gömstället med tyg, halm, träull eller wellpapp som djuren kan krypa in i. Häng upp det i träd (intill grenen) och buskar, eller fäst det på en låg pinne i grönsaksodlingar eller i fältkanter. Blir det för många tvestjärtar kan du flytta gömställena till lähäckarna under sensommaren. Viktigt att fällorna sedan töms på djur varje morgon.

Experternas bästa tips för att slippa tvestjärtar

1. Det är viktigt att inte ge arten goda förutsättningar i närheten av huset. Kraftig vegetation och komposter kan vara orsaken till många tvestjärtar.

2. Förvara exempelvis trädgårdsdynor luftigt, töm komposten regelbundet och lyft på utekrukor och borsta.

3. Fukta en bit wellpapp lätt, och rulla ihop den. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns. Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta.

4. Applicera bekämpningsmedel där tvestjärtarna är aktiva. Du kan använda Myrr D-pulver eller något av de flytande bekämpningsmedlen som du hittar bland produkter mot tvestjärtar. Jumbo-flaskor Radar Dos N ska fungera väldigt bra. Spreja runt husen på de ställen de ligger och trycker på dagen.

5. Det finns även ett slags kalk man strör på dubbelhäftande tejp som sätts en bit från marken på husgrunden/fasaden, som en barriär, eller runt fönster.

6. Tydligen ska de också sky vitlök som pesten – ett miljövänligare alternativ. Vitpeppar ska ha samma effekt.

Så blir du av med tvestjärtar i brevlådan

1. Byt ut din botten i brevlådan mot glas eller plexiglas så att du får in ljus. Då flyr krypen.

2. Strö lite vitpeppar i botten på lådan.

3. Rulla en bit wellpapp eller kladdig tejp runt stolpen, så kryper djuren in och stannar där.

4. Droppa lite pepparmintsolja i botten på brevlådan.

Tvestjärtar i alla sin ära, men de är mindre trevliga när de kommer för nära inpå. Foto: Istock

LÄS MER: Så övervinner du myggen – med supersmarta fällorna 

LÄS MER: Så blir du av med bananflugor