Bli av med tvestjärtar – här är bästa tipsen
Visst har tvestjärtar sina fördelar, men det är inte kul när de börjar äta upp växter i trädgården, eller när de söker sig inomhus när sommaren lider mot sitt slut.
Har du också problem med dessa otäcka småkryp, såväl inomhus som utomhus?
Här är tipsen på hur du blir av med oönskade småkrypen!
Dess riktiga namn är egentligen Forficula Auricularia, men tvestjärt säger de flesta av oss. Ett djur som många skyr som pesten.
I Sverige har vi fyra olika arter och de finns i hela landet. Tvestjärtar är långsmala, bruna eller svarta och 5–15 millimeter långa, och en del av dem kan flyga. De unga nymferna är gula eller ljusbruna. De är allätare och äter allt ifrån växtdelar och kvalster till en massa olika insekter och kryp, vilket är bra då de kan ta kål på skadeinsekter som bladlöss.
Men samtidigt kan de förstöra växter i trädgården, eftersom de äter allt. De gillar bladen på tomatplantor, potatis, mangold... allt! Och dahliaknoppar gillar de väldigt mycket. Men ibland blir de själva mat, åt fåglar, grävlingar eller andra insekter.
Tvestjärten söker sig inomhus i slutet av sommaren
Tvestjärten är aktiv på nätterna och när det skymmer, på dagen söker de skydd på mörka, trånga och fuktiga platser: i springor i jorden, under bark, löv och stenar, i brevlådor (dyker sedan upp i morgontidningen vid frukostbordet!), kläder som hänger på tork och liknande. När sommaren är slut söker sig tvestjärten ofta inomhus, där den hoppas finna ett gömställe. Eftersom hus har både hål och sprickor vid fönster och dörrar blir det enkelt för tvestjärtarna.
Stoppa tvestjärtarna från att äta upp växterna – gör en fälla
Ge tvestjärten gömställen så att den inte behöver äta upp växterna, men inte heller söker sig in i huset. Ett tips till en smart fälla är att rulla ihop wellpapp och trä det på en pinne. Stick ner det i rabatten! Har du en stor rabatt eller stora buskar kan du behöva flera wellpapprullar. Glöm inte att tömma fällorna på tvestjärtar på morgonen.
Ett annat gömställe kan vara upp och nervända blomkrukor, plastfaskor med avskuren botten eller svarta plastpåsar med små hål i. Fyll gömstället med tyg, halm, träull eller wellpapp som djuren kan krypa in i. Häng upp det i träd (intill grenen) och buskar, eller fäst det på en låg pinne i grönsaksodlingar eller i fältkanter. Blir det för många tvestjärtar kan du flytta gömställena till lähäckarna under sensommaren. Viktigt att fällorna sedan töms på djur varje morgon.
Fler knep för att bli av med tvestjärtar
Det är viktigt att inte ge arten goda förutsättningar i närheten av huset. Kraftig vegetation och komposter kan vara orsaken till många tvestjärtar. Håll rent runt huset.
Förvara exempelvis trädgårdsdynor luftigt, töm komposten regelbundet och lyft på utekrukor och borsta.
Fukta en bit wellpapp lätt, och rulla ihop den. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns. Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta.
Tydligen skyr vitlök som pesten – ett miljövänligare alternativ än bekämpningsmedel som dock också fungerar men som helst ska undvikas. Pressa ett par klyftor vitlök i en sprayflaska med vatten. Låt dra några timmar eller över dagen. Spraya sedan dina växter med vitlöksvattnet så ska de hålla sig borta. Hackad vitlök intill stjälkar och blad på dina blommor kan också hjälpa. Vitpeppar ska ha samma effekt.
Det finns även ett slags kalk man strör på dubbelhäftande tejp som sätts en bit från marken på husgrunden/fasaden, eller runt fönster, som en barriär för att hålla dem borta.
Så blir du av med tvestjärtar i brevlådan
1. Byt ut din botten i brevlådan mot glas eller plexiglas så att du får in ljus. Då flyr krypen.
2. Strö lite vitpeppar i botten på lådan.
3. Rulla en bit wellpapp eller kladdig tejp runt stolpen, så kryper djuren in och stannar där.
4. Droppa lite pepparmintsolja i botten på brevlådan.
Är varken giftiga eller sprider virus
Tvestjärtar är inte så farliga som ryktet säger. De kryper mycket sällan in i folks öron och biter hål i trumhinnorna, det är en skröna, och deras bett är ofarligt då den varken är giftig eller sprider virus. Men det är obehagligt att ha dem inomhus och inget man önskar direkt.
LÄS MER: Experten: Därför borde du älska tvestjärtar
LÄS MER: Så blir du av med bananflugor – bästa fällorna
LÄS MER: Otäcka krypen i ditt hem – känn igen vanliga skadedjuren