Slipp tvestjärtar hemma – här är bästa tipsen

Tvestjärtar är inga roliga djur, tycker många. Vilken tur att det finns många knep att slippa dem.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Tvestjärtar är inga roliga djur, tycker många. Vilken tur att det finns många knep att slippa dem.

Tvestjärtarna är aktiva på nätterna och när det skymmer. På dagen söker de skydd på mörka, trånga och fuktiga platser.

Foto: Shutterstock

2 av 2: Tvestjärtarna är aktiva på nätterna och när det skymmer. På dagen söker de skydd på mörka, trånga och fuktiga platser.

Tvestjärtar – visst har de sina fördelar, men när sommaren lider mot sitt slut söker de sig gärna inomhus. Något som få uppskattar. 

Har du också problem med dessa otäcka småkryp, såväl inomhus som utomhus?

Här får du våra bästa tips på hur du blir av med oönskade småkrypen! 

Andra har också läst

Dess riktiga namn är egentligen Forficula Auricularia, men tvestjärt säger de flesta av oss. Ett djur som många skyr som pesten. Här får du värdefulla tips på hur du blir av med de oönskade tvestjärtarna!

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med bananflugor

Tvestjärtar kan förstöra växter i trädgården

I Sverige har vi fyra olika arter och de finns i hela landet. Tvestjärtar är långsmala, bruna eller svarta och 5–15 millimeter långa, och en del av dem kan flyga. De unga nymferna är gula eller ljusbruna. De är allätare och äter allt ifrån växtdelar och kvalster till en massa olika insekter och kryp, vilket är bra då de kan ta kål på skadeinsekter som bladlöss.

Men samtidigt kan de förstöra växter i trädgården, eftersom de äter allt. Ibland blir de själva mat, åt fåglar, grävlingar eller andra insekter.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med de vanligaste skadedjuren

Foto: GETTY IMAGES

Tvestjärten söker sig inomhus i slutet av sommaren

Tvestjärten är aktiv på nätterna och när det skymmer, på dagen söker de skydd på mörka, trånga och fuktiga platser: i springor i jorden, under bark, löv och stenar, i brevlådor (dyker sedan upp i morgontidningen vid frukostbordet!), kläder som hänger på tork och liknande. När sommaren är slut söker sig tvestjärten ofta inomhus, där den hoppas finna ett gömställe. Eftersom hus har både hål och sprickor vid fönster och dörrar blir det enkelt för tvestjärtarna.

LÄS OCKSÅ: Plantera dig fri från mygg – här är 5 växter som myggorna inte gillar

Är varken gifitga eller sprider virus

Dock är de inte så farliga som ryktet säger. De kryper mycket sällan in i folks öron och biter hål i trumhinnorna, det är en skröna, och deras bett är ofarligt då den varken är giftig eller sprider virus. Men det är obehagligt att ha dem inomhus och inget man önskar direkt. Hur gör man då om man vill slippa tvestjärtar?

LÄS OCKSÅ: Slipp myror med popcorn

Foto: GETTY IMAGES

Här är experternas bästa tips:

1. Det är viktigt att inte ge arten goda förutsättningar i närheten av huset. Kraftig vegetation och komposter kan vara orsaken till många tvestjärtar.

2. Förvara exempelvis trädgårdsdynor luftigt, töm komposten regelbundet, lyft på utekrukor och borsta.

3. Ge tvestjärten gömställen så den inte söker sig in i huset. Ett sådant gömställe kan vara upp och nervända blomkrukor, plastflaskor med avskuren botten, svarta plastpåsar med små hål i. Fyll gömstället med tyg, halm, träull eller wellpapp som tvestjärtarna kan krypa in i. Häng upp det i träd (intill grenen) och buskar, eller fäst det på en låg pinne i grönsaksodlingar eller i fältkanter. Blir det för många tvestjärtar kan du flytta gömställena till lähäckarna under sensommaren. Viktigt att fällorna sedan töms på djur varje morgon.

4. Fukta en bit wellpapp lätt, och rulla ihop den. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns. Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta.

5. Applicera bekämpningsmedel där tvestjärtarna är aktiva. Du kan använda Myrr D-pulver eller något av de flytande bekämpningsmedlen som du hittar bland produkter mot tvestjärtar. Jumbo-flaskor Radar Dos N ska fungera väldigt bra. Spraya runt husen på de ställen de ligger och trycker på dagen.

6. Finns även ett slags kalk man strör på dubbelhäftande tejp som sätts en bit från marken på husgrunden/fasaden, som en barriär, eller runt fönster.

7. Tydligen ska de också sky vitlök som pesten. Ett miljövänligare alternativ. Liksom vitpeppar.

Tvestjärtar i brevlådan, ett stort problem:

1. Byt ut din botten i brevlådan mot glas eller plexiglas så att du får in ljus. Då flyr krypen.
2. Strö lite vitpeppar i botten på lådan.
3. Rulla en bit wellpapp runt stolpen, så kryper djuren in och stannar där. Eller kladdig tejp.
4. Droppa lite pepparmyntsolja i botten på brevlådan.

 

LÄS OCKSÅ: Experten: Därför borde du älska tvestjärtar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande