1 AV 3
2 AV 3
Se upp för getingar! Ta till knep för att förebygga problem i sommar.
Foto: Istock
3 AV 3
På våren, vanligtvis i mitten av man, är det en bra tid för att hålla utkik efter getingar som bygger bo.
Foto: Istock

Slipp getingar! Bästa tipsen för att getingsäkra hemmet

Getingar är inte roliga att ha och göra med. Och sommaren 2022 blir det fler getingar jämfört med förra året, spår Anticimex.

Vill du slippa dem finns det bra knep att ta till, både när det gäller att förebygga på våren och tidigt på sommaren, och när du redan har fått problem.

Vi berättar hur du getingsäkrar ditt hem, hur du skyddar dig själv – och hur du tar bort ett getingbo.

Getingar är ett ganska lättretat djur som många tycker är obehagliga. När getingen känner sig hotad kan den bli aggressiv och har man otur blir man stucken. För de flesta är det ingen fara, även om det kan göra ont och vara svullet ett tag, men för den som är allergisk kan getingar vara fruktansvärt obehagliga.

Det går inte att slippa getingar helt, men det går att förebygga problem med getingar genom att försvåra för dem att bygga bon på platser där de skapar obehag eller till och med utgör en fara för oss människor. Det bästa är att getingsäkra hemmet på våren för att undvika besvär senare på sommaren. Maj-juni är en bra tid att börja kolla efter getingbon.

Så blir getingsommaren 2022

Vartannat år brukar historiskt bli ett getingår. Anledningen är att det under en sommar med många getingar blir hög konkurrens om boplatser och föda, vilket gör att det blir färre befruktade drottningar som övervintrar och överlever till nästa år.

Trenden höll inte i sig 2020, då det inte blev den gentingsommaren man hade förväntat sig. Anticimex bedömer dock inte att det för fjärde året i rad skulle bli få getingar och ser inga tendenser på att trendbrottet ska upprepa sig. Därför förbereder man sig nu för en getingsommar 2022 och tror att det blir fler getingar.

Checklista för att getingsäkra hemmet och slippa getingar

Försvåra för getingarna och se till att de inte kan bygga bo på eller kring ditt hus! Det är på våren du behöver getingsäkra hemmet, innan getingarna blir för många och som mest aktiva. Täpp igen kvisthål och sätt nät för ventilationsgaller. Gör du detta tidigt undviker du att besväras av getingar senare på sommaren. Under sommaren är det bra att täcka över kött och söta rätter och undvika häftiga rörelser om en geting närmar sig.

1. Sök igenom huset tidigt på säsongen och ta bort eventuella bon.

2. På våren flyger getingdrottningen omkring och letar boplats. Följ efter om du ser en flygande geting för att se om du kan lokalisera var den bygger bo. Se upp så att du inte misstar getingen för ett bi.

3. Se över skicket på dina soptunnor. De bör vara hela och rena, och lockat ska sluta tätt.

4. Se även långsiktigt över ditt hus och kontrollera att det finns bra insektsnät i takfoten och alla ventiler, framför allt på vinden. Täpp till kvisthål och andra infartsvägar på huset. Se även över dessa punkter på till exempel bodar och garage.

5.  Tänk på att inte lämna mat framme utomhus – plocka undan rester och disk direkt efter grillningen. De gillar kött och söta rätter extra mycket.

LÄS MER: Slipp getingar med en smart fälla – så här lätt gör du en själv

Takutsprång är typiska för getingar att bygga bo i. Foto: Istock

Getingar gör nytta – viktig för ekosystemet

Att upptäcka att getingar har byggt bo i takutsprånget, vid uteplatsen, bakom panelen eller på vinden är förstås inte roligt. Men om ett getingbo inte stör kan man faktiskt låta det vara kvar, även om det sitter synligt på huset. Man ska nämligen komma ihåg att getingen inte bara är otrevlig – den är också ett nyttodjur som har en viktig roll i vårt ekosystem. Getingar hjälper till viss del till med pollinering och äter upp andra skadeinsekter i trädgården. Därför ska man inte sanera getingar i onödan.

När bygger getingar bo?

Getingar bygger bo under våren, vid en temperatur på ungefär 15-20 grader. Det är drottningen som börjar bygga bo och i början är hon ensam i boet. När boet växer ökat antalet getingar. Senare på sommaren kan ett getingbo innehålla tusentals getingar.

Hur får man bort ett getingbo? Så gör du det själv

Tidigt på säsongen brukar det gå bra att själv ta bort ett getingbo. Då är boet inte större än en pingisboll. Här kan du läsa om hur du tar bort getingbon och andra sätt att bekämpa getingar.

Vad är skillnaden mellan getingar och bin?

Det är möjligt att förväxla getingar med bin. De är ganska lika varandra till utseendet. Men det finns några saker som skiljer dem åt.

 

Biets överkropp är brun och luden. Det finns många olika sorters bin och alla är mer eller mindre håriga.

Getingen har svart överkropp och en mycket tydligare gul och svart bakdel. De saknar behåring. De har även en tydlig midja.

När ett bi sticker någon med sin tagg dör den. Getingen kan sticka flera gånger.

Getingars bon är byggda av trä (som de tuggar så det blandas med saliv), medan biet bygger bo av vax.

Senare på säsongen vill getingarna ha snabb energi och letar därför efter sötsaker. Foto: Istock

Vad drar till sig getingar?

Getingar är i första hand rovdjur och älskar alla former av kött, fisk och skaldjur. För att de ska kunna föda upp sina larver behöver de proteinrik kost. Senare under sommaren behöver de snabb energi eftersom getingsamhället håller på att gå under. Då dras de i stället till allt som är sött – saft, sylt och läsk till exempel.

De dras även till vissa färger, så skippa den där färgglada picknickfilten, parasollet och kläderna och välj i stället lite färglösare saker om du vill undvika getingar.

LÄS MER: Förebygg och bli av med pälsängrar – bästa tipsen

LÄS MER: Enklaste knepen för att slippa myrorna

Se även: