Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Skadedjur

Publicerad 12 sep 2016 14:10

Se upp i skogen! Älgflugan bits och vill övervintra på dig

Den otrevliga älgflugan går till "attack" och bits eller kryper in under ditt hår eller dina kläder.

Den otrevliga älgflugan går till "attack" och bits eller kryper in under ditt hår eller dina kläder.

1/3

Foto: Fotolia

<span>Flugan har blivit allt vanligare i Sverige de senaste åren och är som mest aktiv mellan augusti och oktober. Då riskerar du att stöta på den under din skogspromenad.<br></span>

Flugan har blivit allt vanligare i Sverige de senaste åren och är som mest aktiv mellan augusti och oktober. Då riskerar du att stöta på den under din skogspromenad.

2/3

Foto: Instagram

Och råkar man ut för att en älgfluga landar på en kan man också bli biten. Bettet känns ungefär som ett bromsbett.

Och råkar man ut för att en älgfluga landar på en kan man också bli biten. Bettet känns ungefär som ett bromsbett.

3/3

Foto: -

Om du är ute på skogspromenad kan du stöta på den otrevliga älgflugan, som är som mest aktiv i början av hösten. Flugan söker ett värddjur att övervintra på, och kryper in under ditt hår eller dina kläder.

– Om den bits gör det ont, säger Jan Chirico vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Tycker du om att gå på mysiga skogspromenader under hösten? Kanske är du ute i naturen för att plocka bär eller svamp, eller för att jaga älg? Då kan du få ett ovälkommet sällskap av älgflugan – som går till "attack" och bits eller kryper in under ditt hår eller dina kläder. Flugan är snabb och är svår att få tag på eller döda.

 

LÄS MER: Så får Eva lakanen kritvita igen – på helt naturlig väg

Älgflugan svärmar

– Under den här perioden svärmar älgflugan, och när den gjort det letar den upp ett värddjur att övervintra på. Flugan kan övervintra i pälsen på älgar och andra hjortdjur, men ibland händer det att den landar på "fel" värddjur – som en människa eller hund, berättar Jan Chirico, forskare och docent vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).


Finns i nästan hela landet

Älgflugan, eller hjortlusflugan eller lusflugan som den också kallas, har blivit allt vanligare i Sverige och är som mest aktiv mellan augusti och oktober. För 15-20 år sedan fanns flugan endast på några få platser i Svealand, men nu har den spridit sig och finns i nästan hela landet, ända ner i sydligaste Skåne och en bit upp i Norrland.

Så fort älgflugan har landat på ett djur eller en människa knipsar den av sig vingarna för att snabbt kunna ta sig in mot huden där den vill övervintra, utan att först kontrollera om den valt rätt värddjur.

– Det är lite dumt, för den måste övervintra på ett hjortdjur för att överleva. Hamnar den på en människa eller ett husdjur dör den troligtvis, eftersom den inte kan flyga till ett nytt värddjur efter att den blivit bortplockad eller själv insett sitt misstag, säger Jan Chirico.

LÄS MER: Råttorna blir allt fler – så skyddar du ditt hem


Älgflugans bett gör ont

Och råkar man ut för att en älgfluga landar på en kan man också bli biten. Ett bett som känns ungefär som ett bromsbett. Om man kliar på bettet kan det leda till att bakterier kommer in i såret och att det blir en infektion.

Älgflugan har en liten sugsnabel som är försedd med små vassa tänder i spetsen. Flugan skär hål i värddjurets hud med hjälp av snabeln, och dricker därefter blod från såret.

– Om flugan bits eller inte beror på hur hungrig den är när den landar på sitt värddjur. Det är inte särkilt vanligt att människor blir bitna, men det händer. Jag har själv blivit biten, och det gjorde ont, säger Jan Chirico.

 

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle