1 AV 3
Fästingar blir allt mer vanligt. Så här gör du för att skydda dig!
2 AV 3
En krypande fästing skapar snabbt panik – men skulle du reagera lika starkt om du såg den här högen med geléaktiga kulor?
Foto: iStockphoto
3 AV 3
Antalet fästingar har tiobubblats de senaste 20 åren och därför är det viktigt att agera direkt om du ser fästingens geléaktiga små ägg.
Foto: Shutterstock

Se upp för fästingens ägg – kan bära på farlig smitta

Att leta efter krypande fästingar efter att man gått i högt gräs är för många en självklarhet, men även äggen är något att hålla utkik efter. 

Har man otur kan de nykläckta fästingarna bära på farliga smittor.

Värmen är här och bland blommande träd och buskar gömmer sig en mindre trevlig sommarbesökare: fästingen. Antalet fästingar har tiobubblats de senaste 20 åren och därför är det viktigt att agera direkt om du ser fästingens geléaktiga små ägg. Äggen innehåller inte bara hundratals fästingar utan kan också bära på farliga smittor:

– I sällsynta fall kan TBE och i ytterst sällsynta fall kan borrelia överföras till fästingäggen. De flesta fästingar smittas dock som larver eller nymfer när de sitter och suger blod på ett djur tillsammans med redan smittade fästingar, säger Naturhistoriska riksmuseets expert, Didrik Vanhoenacker till Land.se.

Fästingen går igenom tre olika stadier innan den ser ut som den fästingen vi är vana att se. När ägget kläcks blir den till larv, sedan nymf och därefter till vuxen fästing. För att utvecklas till varje stadie behöver den suga blod. 

Vad ska man göra med äggen?

En vuxen fästinghona kan lägga upp till 2 000 ägg innan hon till slut dör. Med tanke på att det kommer att kläckas en fästing i varje ägg är det viktigt att bli av med dem snabbt. Plocka upp dem med en plastpåse och kasta i soporna eller häll ner dem i toaletten och spola. Det går också att elda upp äggen. 

LÄS MER: Veronicas husmorstips håller fästingarna borta från husdjuren

Nykläckta fästinglarver. Foto: iStockphoto

Borrelia vanligast och TBE farligast

Varje år insjuknar 10 000 personer i borrelia (Lyme borrelios). Det är den vanligaste sjukdomen du kan få från ett fästingbett. Borrelia kan också ge symtom från centrala nervsystemet, lederna och någon enstaka gång från hjärtat. Misstänker du en borreliainfektion ska du kontakta läkare. Sjukdomen går ännu inte att vaccinera sig mot men kan behandlas med antibiotika. 

Den farligaste sjukdomen man kan få från ett bett är TBE, en fästingöverförd hjärnhinneinflammation. I bästa fall får man lindringa besvär med feber och huvudvärk men man kan också få nervskador och förlamningssymptom.

Omkring en tredjedel som drabbas av TBE får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. I dag finns det ingen medicin som botar TBE men vaccin skyddar.