1 av 3: Mördarsnigeln är hatad av många villaägare. Här är 13 fakta du kanske inte visste om de slemmiga rackarna! Foto: Leif Gustafsson
2 av 3: Mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel och man trodde tidigare att den kom från just Spanien och Portugal, men... Foto: Tomas Leprince
3 av 3: ...senare uppgifter tyder på att snigeln har sitt ursprung i Frankrike. Foto: Colourbox

Sakerna du inte visste om mördarsniglar

Mördarsnigeln är hatad av många villaägare. Här är 13 fakta du kanske inte visste om de slemmiga rackarna!

1. Spansk skogssnigel

Mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel och man trodde tidigare att den kom från just Spanien och Portugal. Men senare uppgifter tyder på att snigeln har sitt ursprung i Frankrike. 

 

LÄS OCKSÅ: Jens uppfinning tar kål på 100 mördarsniglar i minuten

 

Foto: Veronica Lundström Kristensen


2. Efter Kalla kriget

Efter järnridåns fall spred sig mördarsnigeln till nya områden i mellan- och östeuropa på grund av ökad handel, via jorden.

3. Första mördarsnigeln hittades i Skåne

Det första dokumenterade fyndet i Sverige gjordes 1975, i Påarp i Skåne, inte långt ifrån Helsingborg.

4. Mördarsnigeln är tvåkönad

Mördarsnigeln är tvåkönad och kan alltså befrukta sig själv – en stor orsak till att den hatade snigeln kan sprida sig så snabbt i trädgården. Varje individ lägger upp till 400 ägg under sin livstid.

5. Grop på mördarsnigeln

Undrar du varför mördarsnigeln har en liten grop precis bakom huvudet på höger sida av ryggskölden? Det är snigelns andningshål. 

 

LÄS OCKSÅ: Deras verktyg dödar och begraver mördarsniglarna i ett svep

 

Foto: Veronica Lundström Kristensen


6. Maj avgörande 

Maj månad är avgörande för hur många sniglar som dyker upp i din trädgård under sommaren. Om det regnar mycket i maj får vi troligtvis rejält med sniglar. 

7. Mördarsniglar gömmer sig bland sten

När det är torrt ute gömmer sig mördarsniglarna i stenmurar eller i stenkrosset under en uteplats. De kan också ligga en decimeter under jorden. Så fort det börjar regna eller är fuktigt kommer de fram.

8. Mördarsniglens lukt- och smaksinne

Mördarsniglar kan smaka utanför sin mun – på snigelns undre antenner sitter både luktsinnet och en del av smaksinnet.

 

Anka som äter mördarsnigel Foto: GT

9. Hyra ankor

Man kan hyra (eller köpa) en anka för att bekämpa de illa omtyckta sniglarna. Ankor är en av de få djur som äter de slemmiga krypen med god aptit.

10. Äta mördarsniglar 

Visste du att man kan äta mördarsniglar? Om de är en delikatess förtäljer inte historien, men för några år sedan lagade krögaren David Kallós en toast på mördarsniglar, vitlök, chili och örter. Fyra timmar tog det att plocka, förvälla, hacka och steka de tjugo mördarsniglarna som till slut blev fyra snigeltoastar. 

 

LÄS OCKSÅ: Bästa knepen för att bli av med mördarsniglar för gott

 

Krögaren David Kallós lagade toast på mördarsniglar. Foto: Niclas Tilosius
Mums? Foto: Niclas Tilosius

11. Döda mördarsniglar

Att trampa på snigelns huvud är ett snabbt sätt att döda den. Akta bara så att du inte halkar! Det har hänt att folk har brutit benen när de har klivit på de hala sniglarna. 

12. 2015 rekordår för mördarsniglar

2015 var ett riktigt toppenår för mördarsniglarna. Flera villaägare runtom i Sverige plockade hundratals sniglar om dagen. En kvinna i Karlstad plockade hela 2 611 sniglar i sin trädgård under en och samma dag!

13. Mördarsniglar hemkära

Mördarsnigeln är väldigt hemkär och vill stanna i trädgården den föddes i. Om du flyttar den till andra sidan gatan kommer den tillbaka, därför är det enda sättet att säkert bli av med snigeln, tyvärr, att döda den.

 

LÄS OCKSÅ: Här är pissenkla sättet att bli av med mördarsniglar

14. Dömd för ofredande

För några år sedan dömdes en man för ofredande efter att ha tömt ut en påse mördarsniglar på sin grannes tomt. Mannen dömdes för ofredande, fick besöksförbud och var tvungen att betala 14 500 kronor i dagsböter och skadestånd.

15. 90 meter på tio timmar

Den fruktade snigeln är aktiv tio timmar per natt, alternativt under mulna dagar. Under den tiden kan mördarsnigeln förflytta sig hela 90 meter. Sniglarna blir aktiva så fort temperaturen utomhus är åtta plusgrader eller mer.

16. Växter de inte tycker om...

Mördarsniglar är inte kräsna utan äter det mesta. Men tjocka, läderartade blad gillar de inte, och inte heller pioner. Bondbönor är också bra att plantera, det blir de mindre hungriga av. 

 

HÄR är fler växter som mördarsniglar inte gillar! 

 

Foto: Samuel Ahlin


17. ... och växter de gillar

Sniglarna har en förkärlek för växter med stark lukt, som kryddor, tagetes och lök.

18. 5 millimeter stora

Mördarsnigelns ägg är cirka 2-3 mm i diameter och ligger i klumpar, som stora romkorn. Från början är de vita, men blir med tiden mer gråaktiga. Du kan hitta dem en bit ner i jorden eller under stenar och blad. När äggen kläcks är mördarsniglarna bara 5 millimeter stora, men de växer snabbt och blir könsmogna redan efter cirka fem veckor.

19. Göteborgs spårvagnsspår 

Vad tros om att smörja Göteborgs spårvagnsspår med slem från mördarsniglar för att tysta oljuden från spårvagnarna? Detta skrev Göteborgsposten om 2013 och rapporterade samtidigt att två snigelinlämningar skulle etableras i stan. Det hela visade sig dock vara tidningens aprilskämt.

 

Källor: Wikipedia, TT, Odla.nu, Allers, GP, Svt, Sveriges radio, Rabarber trädgård, Jordbruksverket

 

LÄS OCKSÅ:

Bananflugor, getingar och andra skadedjur hemma – så blir du av med dem 

Jens uppfinning tar kål på 100 mördarsniglar i minuten

Diskmedel oväntat bra till allt – 10 smarta knep

Bästa husmorsknepen för trädgården – bli en skicklig trädgårdsmästare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!