1 AV 2
4 olika myrarter - så blir du av med dem.
2 AV 2
Många har problem med myror i i huset och på tomten. Här får du tips om hur du håller dem på avstånd.
Foto: Istock

Så slipper du myrorna – de enklaste knepen

På våren när det råder brist på mat i naturen letar myrorna sig in i huset och under sommaren dyker de upp på altanen, sticker dig i fötterna när du går barfota över gräsmattan och bygger bo i dina pallkragar. 

Har myrorna invaderat ditt hus eller trädgård? Här är bästa knepen på hur du blir av med myror hemma.

LEVA&BO Redaktionen

Precis som med oss människor uppskattar svartmyrorna varmare väder. Myror i huset är ett typiskt vårproblem. De söker sig gärna inomhus då blomningen i naturen inte hunnit komma i gång ännu. Då skickar de ut särskilda arbetare för att leta föda och hittar de något lägger de ut ett doftämne så de andra myrorna kan komma efter. En enda liten saftfläck kan snabbt locka till sig horder av myror då de gillar sött.

Svartmyran, en av våra vanligaste myror, kallas även för trädgårdsmyra, svart tuvmyra eller sockermyra. Den bygger gärna sitt bo i tuvor, intill stenar, brädlappar, grästuvor och liknande. Boet är ofta placerat några decimeter ner i marken och gärna på en varm plats. Under vintern ligger de i dvala för att sedan till våren vakna till liv.

Myror inne kan vara svåra att bli av med

Måhända tillhör de inte de allra värsta krypen men de flesta av oss vill ändå inte ha dem inpå oss. Skadedjursföretag blir ofta inkopplade eftersom myrorna kan vara svåra att bli av med.

Man ska dock komma ihåg att svartmyran har en viktig funktion i naturens kretslopp, eftersom den omvandlar eller bryter ner biologiskt material för återanvändning. Den är också en god pollinerare och håller skadedjur borta från trädgården.

Får du lätt myror inne är det viktigt att hålla rent och inte låta disk stå framme. Foto: Shutterstock

Så här blir du av med svartmyror inomhus – och håller dem borta:

A och O för att hålla svartmyrorna på avstånd är att hålla rent. Framför allt ska du vara noga med att allt som innehåller socker torkas bort och plockas upp. Spill av saft och läsk, glass och kaksmulor – då är svartmyrorna där direkt.
Även djurfoder lockar. Låt därför inte mat och vatten till husdjur stå framme.
• Att använda såpa är ett miljövänligt sätt att slippa myror. Efter att du städat bort smulor, saftfläckar och annat som sött som myror tycker om – då är det dags att ta till såpa. Doppa fingret i lite såpa och dra det i det hörn där myrorna kommer in.
Försök hitta myrsamhället och locka bort myrorna från huset med saft, honung eller sirap. Ofta ligger boet under plattor eller stenar.
Bär ut sopor regelbundet, dammsug och våttorka ofta. Förvara attraktiva livsmedel och foder i slutna behållare.
Sätt upp nät för luftintag. Täta dörrlister och hål i väggar.
Reparera vattenläckor och avlägsna fukt intill husgrunden.
Avlägsna eller trimma buskar alldeles intill huset där det kan finnas bladlöss, vilket lockar svartmyran.
Bekämpningsmedel mot myror finns. Men helst ska vi inte döda svartmyran i onödan eftersom den har en viktig funktion i naturen. Dock kan betesutläggning lösa problemet. Principen för betesutläggning är att så många myror som möjligt ska frakta betet till samhället så att larverna och framför allt drottningen påverkas och dör.
Sista utväg, ring ett skadedjurföretag.

Myror på tomten kan vara besvärliga men eftersom de hjälper till att hålla skadedjur borta från trädgården ska vi så långt det är möjligt undvika att döda dem. Foto: Istock

Myror på tomten? Tips hur du bekämpar myror utomhus utan gift:

Myror i pallkragen eller under krukor

Myror trivs där det är varmt och torrt och bygger gärna bo i torra jordar.  Har du upptäckt rödmyror i den torra jorden under häcken? Sticker de dig i fötterna när du går barfota över gräsmattan? Eller har pallkragen invaderats av små myror? Då är det dags att ta fram vattenslangen och ge växterna en rejäl rotblöta. Myror gillar inte vatten och kommer att flytta. Se till att hålla jorden fuktig om du inte vill att de ska flytta tillbaka. 

Ett knep för att undvika att myror tar sig in i dina krukor är att täcka dräneringshålet med fiberduk eller en nylonstrumpa innan du fyller krukan med jord. Duken stänger myrorna ute men låter överskottsvatten komma ut. Ett annat knep för att förhindra att de tar sig in i krukan är att alltid ha lite vatten på krukfatet.
Här kan du läsa mer om hur du fixar bra dränering till växterna – med fiffiga strumpbyxknepen! 

Se till att hålla jorden fuktig i krukor och pallkragar om du inte vill att myror flyttar in. Foto: MARTIN CEDERBLAD

• Få bort myror med kanel, peppar eller snus

Har du problem med myror i trädgården kan du pröva att strö ut mald kanel. Myror tycker att det är obehagligt med doften och flyttar på sig. Peppar, curry, vitpeppar och potatismjöl är annat som kan hålla myrorna på avstånd. Även snus ska fungera avskräckande på myror. Lägg en sträng snus i myrornas spår och de ska välja att gå någon annanstans. 

Lägg ut renfana mot myror

Växten renfana ska fungera avskräckande mot myror och andra ovälkomna gäster. Plantera i trädgården och plocka buketter att lägga på altanen och längs med kanten på huset. Knepet med renfana sägs även fungera avskräckande mot andra irriterande sommarplågor: häng buketter i taket inomhus för att få bort flugor och mygg.

Myror gillar inte växten renfana. Plantera i trädgården och plocka buketter att lägga på altanen och runt huskanterna. Foto: Istock

Vad dödar myror? 

Eftersom myror inte är ett skadedjur utan tvärtom hjälper till att hålla många skadedjur borta från din trädgård, ska vi som sagt helst undvika att döda dem. 

Att hälla hett vatten på myrorna eller myrboet tar dock kål på dem – och dina växter som finns i närheten. Likaså har saften Fun light visat sig ha oväntat gott resultat för den som vill bli kvitt myrorna i sitt hem. Saften innehåller Aspartam, ett konstgjort sötningsmedel som i stor mängd sägs ta död på myrorna. En blandning av jäst, socker och vatten har samma effekt.

Sista utvägen: Bekämpning av myror med myrdosor

En sista utväg vid en stor och mycket besvärlig myrinvasion kan vara att bäkämpa myror med myrmedel. Det finns en mängd olika sorters myrfällor, myrdosor och granulat med gift som kan ställas ut längs myrans väg. 

Om svartmyror

Ett svartmyresamhälle består av en drottning och arbetare (=sterila honor, saknar vingar). Könsindivider (bevingade hanar och honor) utvecklas vid speciella tider och finns således inte konstant.

Hanens enda funktion är att para sig vilken sker uppe i luften en varm och lugn högsommardag. Det är då man säger att myrorna svärmar. Svärmar av svartmyra kan vara mycket individrika. Efter parningen dör hanen. Honan biter av sig vingarna och uppsöker sedan ett lämpligt ställe i marken för att lägga sina ägg och starta ett nytt samhälle.

Svartmyror blir 3-5 millimeter långa och drottningen blir 8-9 millimeter lång.

Deras viktigaste föda är honungsdagg, som den mjölkar ur bladlöss, men också växtsafter, pollen samt döda eller levande insekter och spindeldjur.

LÄS MER: Knepen du behöver till sommaren – så blir du av med äckliga flygmyror

Se även: