1 av 2: Många har problem med myror i hemmet. Ofta kan det räcka med att tvätta området där de kommer in med såpa, så kommer det inte in några fler. Foto: Istock
2 av 2: Myror gillar inte blomman Renfana. Plocka blomman och lägg buketter längs med kanten på huset och altanen. Man ska även kunna hänga buketter i taket inomhus för att få bort flugor och mygg. Foto: Nina Bergström

Så slipper du myrorna – de enklaste knepen

Svartmyror som invaderar ditt hem. Känns det igen?

På våren när det råder brist på mat i naturen letar de sig in i huset.

Här är bästa knepen på hur du blir av med myror hemma.

Precis som oss människor uppskattar svartmyrorna varmare väder, och de är ett typiskt vårproblem. De söker sig gärna inomhus då blomningen i naturen inte hunnit komma i gång ännu. Då skickar de ut särskilda arbetare för att leta föda, och hittar de något lägger de ut ett doftämne så de andra myrorna kan komma efter. En enda liten saftfläck kan snabbt locka till sig horder av myror då de gillar sött.

Svartmyran, en av våra vanligaste myror, kallas även för trädgårdsmyra, svart tuvmyra eller sockermyra. Den bygger gärna sitt bo i tuvor, intill stenar, brädlappar, grästuvor och liknande. Boet är ofta placerat några decimeter ner i marken, och gärna på en varm plats. Under vintern ligger de i dvala för att sedan till våren vakna till liv.

Myror inne kan vara svåra att bli av med

Måhända tillhör de inte de allra värsta skadedjuren men de flesta av oss vill ändå inte ha dem inpå oss. Saneringsföretag blir ofta inkopplade eftersom de kan vara svåra att bli av med.

Man ska dock komma ihåg att svartmyran har en viktig funktion i naturens kretslopp, eftersom den omvandlar eller bryter ner biologiskt material för återanvändning. Den är också en god pollinerare.

LÄS MER: Knepen du behöver till sommaren – så blir du av med äckliga flygmyror

Får du lätt myror inne är det viktigt att hålla rent och inte låta disk stå framme. Foto: Shutterstock

Så här blir du av med svartmyror inomhus – och håller dem borta:

1. A och O för att hålla svartmyrorna på avstånd är att hålla rent. Framför allt ska du vara noga med att allt som innehåller socker torkas bort och plockas upp. Spill av saft, läsk och glass – då är svartmyrorna där direkt. Även kaksmulor och djurfoder lockar.

2. Försök hitta myrsamhället och locka bort myrorna från huset med saft, honung eller sirap. Ofta ligger boet under plattor eller stenar.

3. Bär ut sopor regelbundet, dammsug och våttorka ofta. Förvara attraktiva livsmedel/foder i slutna behållare.

4. Sätt upp nät för luftintag. Täta dörrlister och hål i väggar.

5. Reparera vattenläckor och avlägsna fukt intill husgrunden.

6. Avlägsna eller trimma buskar alldeles intill huset där det kan finnas bladlöss, vilket lockar svartmyran.

7. Om borttagning av boet misslyckas kan en betesutläggning lösa problemet. Principen för betesutläggning är att så många myror som möjligt ska frakta betet till samhället så att larverna och framför allt drottningen påverkas.

8. Låt inte mat och vatten till husdjur bli stående framme och locka till sig insekter.

9. Bekämpningsmedel mot myror finns. Men enligt Anticimex ska vi inte döda svartmyran i onödan eftersom den har en viktig funktion i naturen.

10. Sista utväg, ring ett saneringsföretag.

LÄS MER: Se upp! Hemska ohyran tar sig in när du vädrar

Kanel ska vara ett bra, och miljövänligt, medel för att få bort myrorna. Foto: Istock

Här är fler knep på hur du blir av med myror utomhus: 

Myrbo på tomten? Prova med hett vatten

Har du ett myrbo utomhus kan den som är vän av lite brutalare metoder bekämpa det genom att hälla på kokande vatten för att myrorna ska stryka med. Det viktigaste är att få bort myrdrottningen, utan henne dör hela stammen ut.

Få bort myror med kanel

Har du problem med myror i trädgården kan du pröva att strö ut malen kanel. Myror tycker att det är obehagligt med kanel och flyttar på sig.

Bekämpa myror med fun light

Saften har visat sig ha oväntat gott resultat för den som vill bli kvitt myrorna i sitt hem. Fun light innehåller Aspartam, ett konstgjort sötningsmedel som i stor mängd sägs ta död på myrorna. Ämnet är ofarligt för människor så länge man inte får i sig enorma mängder.

Köp en myrfälla

På marknaden finns en mängd olika sorters myrfällor som kan ställas upp längs myrans väg vid en tillfällig myrinvasion.

Lägg ut renfana mot myror

Växten renfana ska fungera avskräckande mot myror och andra ovälkomna gäster. Plocka blomman och lägg buketter längs med kanten på huset och altanen. Man ska även kunna hänga buketter i taket inomhus för att få bort flugor och mygg.

Snus mot myror

Även snus ska fungera avskräckande på myror. Lägg en sträng snus i myrornas spår och de ska välja att gå någon annanstans. Myror gillar inte snus.

Såpa mot myror

Miljövänligt sätt att slippa myror. Efter att du städat bort smulor, saftfläckar och annat som sött som myror tycker om – då är det dags att ta till såpa. Doppa fingret i lite såpa och dra det i det hörn där myrorna kommer in.

LÄS MER: Så tar dig silverfiskarna in i ditt hem

LÄS MER: Skydda hemmet mot råttor och möss – knepen du måste känna till

Se även:

Om svartmyran

  • Ett svartmyresamhälle består av en drottning och arbetare (=sterila honor, saknar vingar). Könsindivider (bevingade hanar och honor) utvecklas vid speciella tider och finns således inte konstant.
  • Hanens enda funktion är att para sig vilken sker uppe i luften en varm och lugn högsommardag. Det är då man säger att myrorna svärmar. Svärmar av svartmyra kan vara mycket individrika. Efter parningen dör hanen. Honan biter av sig vingarna och uppsöker sedan ett lämpligt ställe i marken för att lägga sina ägg och starta ett nytt samhälle.
  • Svartmyror blir 3-5 millimeter långa och drottningen blir 8-9 millimeter lång.
  • Deras viktigaste föda är honungsdagg, som den mjölkar ur bladlöss, men också växtsafter, pollen samt döda eller levande insekter och spindeldjur.