Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är inte bara vi som älskar sommar och värme, det gör även flugorna.
Det är inte bara vi som älskar sommar och värme, det gör även flugorna.
Det är inte bara vi som älskar sommar och värme, det gör även flugorna.
1 AV 2
Husmorstips och enkla fällan du gör själv
2 AV 2
Det är inte bara vi som älskar sommar och värme, det gör även flugorna.
Foto: Istock

Bli av med alla irriterande flugor – tips på bra flugfällor

Det är inte bara på sommaren som flugorna lever livet.

Även hösten är en tid då flugor kan bli ett problem inomhus.  

Men det går faktiskt att bli av med alla flugor. Här har vi samlat tips på hur du slipper dem – allt från förebyggande åtgärder till smarta flugfällor.

Precis som de allra flesta människor älskar även flugor sommar, sol och värme. Det är också då flugorna utvecklas, förökar sig extra snabbt och lever längre vilket gör dem svåra att bli av med. Förutom att de är extremt jobbiga är det också äckligt när de dyker upp som objudna gäster vid matbordet, flyger från tallrik till tallrik och spatserar över maten alltmedan de kräks och släpper ut kroppsvätskor på nästa tugga.

Flugor inomhus både på sommar och höst

Det allra bästa för att slippa flugor är att ta tag i problemet innan det uppstår, men det är ju lätt att säga när de redan dykt upp. Vi kan ju i alla fall försöka påminna oss om att tänka på det till nästa år, innan värmen kommer. Även på höstkanten kan flugor som vanligtvis är utomhus bli ett problem inne. De söker sig nämligen in då för att leta rätt på lämpliga övervintringsställen.

Håll rent och töm soporna ofta – flugor älskar smuts

Detta är nummer ett och kan inte nog poängteras; flugor älskar smuts och gamla matrester. Det betyder också att de hatar rena hem. Städa och håll rent, speciellt i köket är det extra viktigt och lämna aldrig matrester framme. Ta för vana att alltid torka upp matrester från bord och köksbänkar direkt när de smutsats ner och dammsug golv på skräp och smulor. Är flugorna framme – passa på att jaga dem med dammsugaren! 

Flugor dras till sopor som vi människor dras till... tja, godis kanske. Därför är det jätteviktigt att gå i väg med soporna ofta, helst varje dag, liksom att tvätta ur sopbehållaren varje gång du byter påse. Även om du inte gör det övriga tiden på året – är det någon gång du ska göra det så är det på sommaren. Flugor äter precis allt gammalt och äckligt köksavfall!

Fruktflugor, eller bananflugor och ättiksflugor som de också kallas, älskar och utvecklas i övermogen frukt och i grönsaker som jäser. Därför är det bra att förvara frukt, grönsaker och allt annat organiskt i kylskåpet. Här hittar du en mängd olika knep och fällor för att bli av med bananflugorna! 

Flugor gillar frukt. Bästa sättet att undvika att de äter av den är att förvara frukt och grönsaker i kylskåpet. Foto: Shutterstock

Sätt upp myggnät, vädra och sänk temperaturen

Egentligen är det ganska solklart, myggnät funkar ju lika bra på alla insekter, men ändå så få som tänker på det. Sätt upp myggnät på fönster och dörrar som du vill ha öppet på sommaren och täta ordentligt kring ventiler och andra ställen där flugorna kan ta sig in. Om du vädrar och sänker inomhustemperaturen, med exempelvis kylfläkt, kan det få flugorna att hellre stanna utomhus också. 

Häng upp spiraler eller fäst klisterremsor vid fönstren

De gula klisterspiralerna för insekter har funnits länge och de fungerar effektivt. Köp några sådana och häng upp på olika ställen. Flugorna dras till dem och fastnar sedan i klistret. När en är full, byt ut mot en ny. Det finns också transparenta klisterremsor som man kan fästa på fönsterrutorna eller karmen och som innehåller ett ämne som lockar till sig flugorna som sedan fastnar. 

Gör en upphängd flugfälla utomhus – en vattenpåse eller nätpåse

För att hindra flugorna att ta sig inomhus från allra första början finns detta smarta och oväntade tips: Ta genomskinliga plastpåsar och fyll med 3/4 vatten. Lägg därefter i några mynt i varje påse och knyt igen påsarna så de inte läcker. Sedan hänger du upp dem vid fönstret eller dörren. Innehållet i påsarna ska enligt uppgift bryta solljuset som en prisma och då skapas en optisk effekt som ”stöter bort” flugorna.

Det finns också speciella påsar av nät som man kan köpa eller tillverka själv för att fånga flugor. I påsen har man en bricka med bete – exempelvis sockervatten eller någon form av matrest – som lockar till sig flugorna. Sedan är de fast.

Du kan också göra en getingfälla av en petflaska – funkar lika bra till irriterande flugor. Läs mer hur du gör den här! 

Ljusfällor som fångar flugor

Man vet att flugor dras till ljus. Därför har man utvecklat så kallade ljusfällor – fällor som sänder ut ultraviolett ljus och är lockande för både flugor och andra flygande insekter. Ljusfällorna ska då helst placeras i det område i rummet där det är minst ljus för ökad effekt dagtid. När det skymmer däremot kan du släcka eller dämpa övrig belysning och flugorna kommer dras till din ljusfälla direkt, vart än den befinner sig.

LÄS MER: Smarta elektrisk fällor – för att slippa mygg och andra flygfän 

Flugspray och flugpenna – bekämpningsmedel att helst undvika

Det finns också bekämpningsmedel som flygspray och flugpennor för att bli av med insekterna. Med flugpennor drar du ett tunt streck på en yta, exempelvis fönsterkarmen och när flugan kommer i kontakt med innehållet dör den. 

Giftiga kemikalier i form av bekämpningsmedel är bra om man kan undvika. Så testa helst något annat i första läget.

Flugor på växter – sorgmygg eller blomflugor

Har du sett flugor på dina krukväxter är det troligtvis inte flugor utan sorgmyggor eller vattenflugor. De kallas ibland felaktigt för blomflugor, vilket är en helt annan art och en nyttig pollinerare som mer liknar ett bi än en liten fluga som sorgmyggan. 

Sorgmygg är svarta och lägger ägg i jorden på blomkrukan. Där festar sedan larverna loss på rötterna. HÄR kan du läsa hur du blir av med sorgmygg och vattenflugor

Skaffa en köttätande växt!

Nåja, det handlar inte om några monsterväxter som kommer att glufsa i sig svärmar av flugor. Men det finns faktiskt flera växter som faktiskt är ganska effektiva mot både bananflugor, sorgmygg och vattenflugor. Dessutom blir de en cool inredningsdetalj. Venus flugfälla är ett exempel och här kan du läsa om fler köttätande växter! 

Se även: