Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den som gillar att plocka svamp eller bär i skogen i början av hösten kanske har stött på otrevliga älgflugor.Den som gillar att plocka svamp eller bär i skogen i början av hösten kanske har stött på otrevliga älgflugor.Den som gillar att plocka svamp eller bär i skogen i början av hösten kanske har stött på otrevliga älgflugor.
Älgflugan suger blod från älg och hjort men angriper ibland också människor.Älgflugan suger blod från älg och hjort men angriper ibland också människor.Älgflugan suger blod från älg och hjort men angriper ibland också människor.
1 AV 3
Susanna Rosén: “Behöver inte vara så komplicerat”
2 AV 3
Den som gillar att plocka svamp eller bär i skogen i början av hösten kanske har stött på otrevliga älgflugor.
Foto: Istock
3 AV 3
Älgflugan suger blod från älg och hjort men angriper ibland också människor.
Foto: Shutterstock

Älgflugor i skogen – så skyddar du dig mot bett

Gillar du att vistas i skogen under hösten?

Då ska du se upp för hjortflugor, eller älgflugor som de också kallas, vars bett kan göra riktigt ont och orsaka både klåda och bölder.

– Lokalt kan den påträffas i stora mängder, säger Charlotte Jonsson på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Älgflugan, eller hjortflugan (Lipoptena cervi), är en blodsugande parasit som har blivit vanligare och spridit sig i landet de senaste åren. Tidigare fanns de bara i södra och mellersta delarna av Sverige, men numera har de blivit betydligt mer utspridda och tagit sig även till landets norra delar där arten blir allt vanligare. Ökningen har troligtvis att göra med ett varmare klimat, men en bidragande orsak kan också vara en ökning av värddjur i vissa områden, det vill säga älg, rådjur och hjort som flugorna vill åt.

Men det är väldigt lokala förekomster och vilka områden det är kan variera från år till år.

– Ibland får man in rapporter om människor som blivit angripna av svärmar med hjortflugor på vissa platser, säger Charlotte Jonsson, entomolog på Naturhistoriska museet.

Lusfluga finns i många sorter – trivs i bärplockningstid

Lusflugorna kläcks i början av hösten och börjar flyga omkring precis under bär- och svampplockningstiden när många vistas ute i skogen. September och oktober brukar det vara som flest flugor. När älgflugan landat på till exempel en älg eller hjort, biter de av sig sina vingar och kryper runt i djurets päls, vilket kan ge en fruktansvärd klåda. Det kan finnas tusentals älgflugor i pälsen på en älg och det finns rapporter om att de kan bidra till hårlöshet hos älgar.

Älgfluga är en typ av lusfluga som främst lever på älg, kronhjort och rådjur. Det riktiga svenska namnet på arten är egentligen hjortfluga, men många säger älgfluga, älglus eller hjortlusfluga. Den blir 5-7 millimeter lång, är mörkbrun och har rejäla klor som den kan hålla sig fast med. I Sverige har ungefär 14 olika arter av lusflugor upptäckts, varav älgflugan är en art.

– Eftersom det är hjortflugan som står för nästan alla angrepp på människor, så har ökningen av den märkts tydligast, säger Charlotte Jonsson.

Obehagligt att bli biten av en hjortfluga

När älgflugan ger sig på en människa är det ofta i håret eller i nacken den vill vara. Den är svår att bli av med och är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

Normalt sett är det inte farligt att bli biten av en älgfluga. Hos andra djur vet man att lusflugor kan sprida både virus, bakterier och andra parasiter, men hos människor har man ännu inte kunnat se någon sådan överföring. Däremot är det obehagligt att bli biten. Vissa tycker att det gör riktigt ont och hos en del personer kan betten orsaka både klåda och till och med bölder.

Hur mycket älgflugor 2023?

Milt väder och bra tillgång på värddjur som till exempel älg och rådjur gör att älgflugan kan få ett väldigt bra år. Regn kan få motsatt effekt – vilket skulle kunna innebära att 2023 blir ett år av färre hjortflugor. Hittills har det rapporterats in färre observationer jämfört med förra året.

– Det regnade väldigt mycket i olika delar av landet under senare delen av sommaren. Hjortflugornas puppor, som ofta ligger ytligt i markskiktet i väntan på att börja kläckas framåt höstkanten, kan då dränkas. Detta skulle kunna vara en sak som kan minska förekomsten på de platser det varit väldigt blött. Om det dessutom fortsätter att regna mycket under hösten så kan det gör att populationen hålls tillbaka ytterligare, säger Charlotte Jonsson.

– Om jag ska våga mig på en väldigt försiktig gissning så borde ovanstående leda till att det kanske blir lite färre i år, åtminstone i vissa områden, fortsätter hon.

Älgflugorna är svåra att skydda sig mot – och ibland också svåra att bli av med. Efter sig kan de lämna röda, kliande märken på huden.Älgflugorna är svåra att skydda sig mot – och ibland också svåra att bli av med. Efter sig kan de lämna röda, kliande märken på huden.Älgflugorna är svåra att skydda sig mot – och ibland också svåra att bli av med. Efter sig kan de lämna röda, kliande märken på huden.
Älgflugorna är svåra att skydda sig mot – och ibland också svåra att bli av med. Efter sig kan de lämna röda, kliande märken på huden. Foto: Istock

Så skyddar du dig mot älgflugor

Älgflugorna är svåra att skydda sig mot. Inget insektsmedel hjälper mot dem. Men det finns några knep att ta till för att skydda sig.
Ta på dig ljusa kläder. Mer och mer tyder på att ljusa kläder verkar kunna minska angreppen av flugorna, vilket kan ha att göra med att älgflugans värddjur har mörk päls. Risken för oss människor att förväxlas med ett sådant djur minskar om man har ljusa kläder vid vistelse i skog och mark.
• Använd heltäckande och åtsittande kläder när du är i skogen. Då skyddar du dig också mot många andra insekter.
• En hatt eller mössa är ett bra skydd, gärna en näthatt som man använder för att slippa mygg. Kan du stoppa in nätet i tröjkragen är det smart eftersom det kan hindra älgflugans ingång via håret eller nacken.
• Citroneukalyptus kan hjälpa. Det är en eterisk olja och ett gammalt beprövat naturmedel som finns i vissa myggmedel. Det är viktigt att spreja det på all hud som inte är täckt eftersom enbart lukten inte är tillräckligt avskräckande för älgflugan. Den måste känna ämnet i huden genom sina fötter.
• Kamma igenom håret noga när du kommer hem från skogsutflykten, och gör även en inspektion av kroppen.

Se även: