Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Den som gillar att plocka svamp eller bär i skogen i början av hösten kanske har stött på otrevliga älgflugor.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Älgflugan suger blod från älg och hjort men angriper ibland också människor.
Foto: Istock

Så skyddar du dig mot läskiga älgflugan i skogen

Gillar du att vistas i skogen under hösten?

Då ska du se upp för älgflugor, vars bett kan göra riktigt ont och orsaka både klåda och bölder.

– Lokalt kan älgflugan påträffas i stora mängder, säger Charlotte Jonsson på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Älgflugan, eller hjortflugan (Lipoptena cervi), är en blodsugande parasit som har blivit vanligare och spridit sig i landet de senaste åren. Tidigare fanns de bara i södra och mellersta delarna av Sverige, men numera har de blivit betydligt mer utspridda och tagit sig även till landets norra delar. Ökningen har troligtvis att göra med ett varmare klimat, men en bidragande orsak kan också vara en ökning av värddjur i vissa områden, det vill säga älg, rådjur och hjort som flugorna vill åt.

Men det är väldigt lokala förekomster och vilka områden det är kan variera från år till år.

– Ibland får man in rapporter om människor som blivit angripna av svärmar med älgflugor på vissa platser, säger Charlotte Jonsson, entomolog på Naturhistoriska museet.

Lusfluga finns i många sorter – trivs i bärplockningstid

Lusflugorna kläcks i början av hösten och börjar flyga omkring precis under bär- och svampplockningstiden när många vistas ute i skogen. När älgflugan landat på till exempel en älg eller hjort, biter de av sig sina vingar och kryper runt i djurets päls, vilket kan ge en fruktansvärd klåda. Det kan finnas tusentals älgflugor i pälsen på en älg och det finns rapporter om att de kan bidra till hårlöshet hos älgar.

Älgfluga är en typ av lusfluga som främst lever på älg, kronhjort och rådjur. Det riktiga svenska namnet på arten är egentligen hjortfluga, men många säger älgfluga, älglus eller hjortlusfluga. Den blir 5-7 millimeter lång, är mörkbrun och har rejäla klor som den kan hålla sig fast med. I Sverige har ungefär 14 olika arter av lusflugor upptäckts, varav älgflugan är en art.

– Eftersom det är älgflugan som står för nästan alla angrepp på människor, så har ökningen av den märkts tydligast, säger Charlotte Jonsson.

Obehagligt att bli biten av en hjortfluga

När älgflugan ger sig på en människa är det ofta i håret eller i nacken den vill vara. Den är svår att bli av med och är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

Normalt sett är det inte farligt att bli biten av en älgfluga. Hos andra djur vet man att lusflugor kan sprida både virus, bakterier och andra parasiter, men hos människor har man ännu inte kunnat se någon sådan överföring. Däremot är det obehagligt att bli biten. Vissa tycker att det gör riktigt ont och hos en del personer kan betten orsaka både klåda och till och med bölder.

Hur mycket älgflugor 2021?

Hur det ser ut med mängden älgflugor den här hösten är svårt att förutsäga eftersom det kan variera.

– Ska jag gissa på någonting så är det inte omöjligt att förekomsten lokalt kan bli stor även detta år. Det har hittills varit ett en varm senare del på sommaren, åtminstone i de södra delarna av landet, vilket kan gynna arten. Om det blir milt väder och tillgången på värddjur som till exempel älg och rådjur har varit bra tidigare under säsongen, kan älgflugan få ett väldigt bra år, säger Charlotte Jonsson.

Tillgången på värddjur har varit god i stora delar av landet, och andra värddjur som dovhjort och kronhjort börjar bli allt vanligare.

Älgflugorna är svåra att skydda sig mot – och ibland också svåra att bli av med. Foto: Istock

Så skyddar du dig mot älgflugor

Älgflugorna är svåra att skydda sig mot. Inget insektsmedel hjälper mot dem. Men det finns några knep att ta till för att skydda sig.
Ta på dig ljusa kläder. Mer och mer tyder på att ljusa kläder verkar kunna minska angreppen av flugorna, vilket kan ha att göra med att älgflugans värddjur har mörk päls. Risken för oss människor att förväxlas med ett sådant djur minskar om man har ljusa kläder vid vistelse i skog och mark.
• Använd heltäckande och åtsittande kläder när du är i skogen. Då skyddar du dig också mot många andra insekter.
• En hatt eller mössa är ett bra skydd, gärna en näthatt som man använder för att slippa mygg. Kan du stoppa in nätet i tröjkragen är det smart eftersom det kan hindra älgflugans ingång via håret eller nacken.
• Citroneukalyptus kan hjälpa. Det är en eterisk olja och ett gammalt beprövat naturmedel som finns i vissa myggmedel. Det är viktigt att spreja det på all hud som inte är täckt eftersom enbart lukten inte är tillräckligt avskräckande för älgflugan. Den måste känna ämnet i huden genom sina fötter.
• Kamma igenom håret noga när du kommer hem från skogsutflykten, och gör även en inspektion av kroppen.
Har du blivit biten av älgflugor? Hör av dig till oss och berätta!