ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så många djur gömmer sig i ditt hem

Publicerad 10 feb 2016 10.44
Leva & bo>För hemmet>Skadedjur
Forskare har undersökt hem i USA och hittat totalt 579 olika leddjur från 304 familjer.

Forskare har undersökt hem i USA och hittat totalt 579 olika leddjur från 304 familjer.

1/2

Foto: Colourbox

<span>I varje hem fanns i snitt hundra olika arter som man kunde skilja åt med blotta ögat.</span>

I varje hem fanns i snitt hundra olika arter som man kunde skilja åt med blotta ögat.

2/2

Foto: Andrey Popov/iStock

De märks oftast inte. Men de finns där hemma – en massa oinbjudna gäster i form av spindlar, flugor och skalbaggar.

Nu har forskare räknat efter hur många inneboende det kan handla om. Och man kan konstatera att det hade varit trevligt om de betalade hyra.

I mattorna, nere i en golvspringa, under blombladen. Överallt gömmer sig olika djur som vi mer eller mindre frivilligt måste dela våra hem med. Och det kan handla om ganska många kryp, visar en ny, amerikansk undersökning.

 

LÄS OCKSÅ: Skadedjur – så blir du av med dem

Hundratals arter av spindlar

Rum efter rum gick forskarna igenom 50 fristående hus i North Carolina i USA. De räknade och kategoriserade alla leddjur de kunde hitta, som olika sorters spindlar och flugor. När de var klara kunde de konstatera att de hittat totalt 579 olika leddjur från 304 familjer. I varje hem fanns i snitt hundra olika arter som man kunde skilja åt med blotta ögat, enligt studien som publiceras i tidskriften Peer J. De vanligaste grupperna var olika flugor, spindlar och skalbaggar.

Det visade sig också att bara fem av totalt 554 undersökta rum, var helt fria från någon typ av leddjur. Men alla kryp som forskarna fann är förstås inte några permanenta hyresgäster.

– Många av leddjuren vi hittade hade utan tvekan vandrat in, följt med in på plockade blommor eller på något annat sätt råkat introduceras i hemmen. Eftersom de inte är anpassade för att överleva i våra hem dör de oftast ganska snabbt, säger Matt Bertone, entomolog vid North Carolina State University och studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: 10 sätt att skydda din trädgård mot rådjur

Inga farliga skadedjur

Undersökningen är alltså gjord under amerikanska förhållanden, i North Carolina som har varmare klimat än Sverige.

– Det är artrikare på småkryp ju längre söderut du kommer, överlag. Så man kanske inte kan vänta sig fullt så många uppe hos oss, men det finns absolut ett gäng arter i våra hem, både insekter och spindlar och en del annat, säger spindelexperten Kajsa Mellbrand.

Det handlar både om kryp som finns i våra hem året om och sådana som dyker upp under årets varmare månader.

– De flesta vet inte ens om att man har en massa kvalster och spindeldjur och annat, de bara finns där och gör varken från eller till. Men de som angriper både oss, våra livsmedel och material, de vill man ju inte ha. Men det finns ju inga som är farliga, och där skiljer ju Sverige sig åt lite från andra länder, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

 

LÄS OCKSÅ: 13 härliga saker du måste veta om tulpaner

Spindlar inomhus kan vara bra

En husspindel har nog många stiftat bekantskap med där hemma någon gång. Speciellt under hösten kan man stöta på dem, då hannarna ger sig ut för att leta efter honor.

– Annars sitter de i ett hörn och märks inte så mycket, men då vandrar de omkring. Det gör att folk blir överraskade av dem, när man till exempel hittar dem nerramlade i ett badkar. De kommer inte upp igen eftersom de inte kan klättra på släta ytor och så hittar folk dem och blir jätterädda, säger Kajsa Mellbrand.

En del kanske kan tycka att det är läskigt att vi inte är ensamma där hemma. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara är en bråkdel som kan göra skada. Spindlarna bör man se som nyttodjur, tycker Kajsa Mellbrand.

– De är rovdjur, det är alla spindlar, de gör absolut ingen skada för de äter inte på något vi äter eller på några föremål. De äter andra småkryp, som mycket väl kan vara skadedjur som vi inte vill ha inne.

 

LÄS OCKSÅ: 7 växter som rensar ditt hem från kemikalier

 

Av TT