1 AV 2
Att se en mörk spindel komma krypande mot dig inomhus är för många en riktig mardröm.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Lösningen för vissa är att dammsuga bort djuret.
Foto: Adobe Stock

Så länge kan spindlar överleva i dammsugaren

Att se en mörk spindel komma krypande mot dig inomhus är för många en riktig mardröm.

Lösningen för vissa är att dammsuga bort djuret.

Men faktum är att det inte är en särskilt effektiv lösning – spindeln överlever längre i dammsugaren än vad de flesta nog vill tro.

Det är inte det att spindlar som tar sig in i svenska hem är farliga, tvärtom sägs det ju att spindlar är ett tecken på att huset mår bra. Men många tycker att det är både otrevligt och obehagligt att se en spindel springa över golvet och att snabbt göra sig av med dem är för många en prio. 

Att ta fram dammsugaren kan vara ett sätt, men kanske inte det bästa. Visst, du kanske inte ser spindeln längre, men om den överlever den hårda vägen in i dammsugarpåsen kan den leva där inne ett tag. 

Spindlar kan överleva i månader  

Spindlar kan nämligen ”med lätthet överleva i flera veckor, till och med månader, i den dammfyllda påsen”, enligt en artikel som Illustrerad Vetenskap gjorde föra några år sedan.

Den kommer också att göra allt för att hitta en väg ut från mörkret, så risken finns att den kryper tillbaka där den kom ifrån. 

– Spindlar har dålig syn i allmänhet men ser skillnad på mörker och ljus. Om den lyckas se ljus från slangens munstycke kommer den nog att söka sig ditåt, säger spindelexperten Kajsa Mellbrand.

Dammsuga upp spindlar är kanske ingen bra idé. Foto: Istock

Kan klara sig utan mat i 200 dagar

De välnärda spindlarna kan överleva i dammsugarpåsen rätt länge, de kan minska sin ämnesomsättning och på så sätt klara sig utan mat i över 200 dagar, skriver vetenskapsmagasinet. 

Men, några lugnande ord: Illustrerad vetenskap hänvisar inte till några enskilda studier över spindlars överlevnad av att specifikt dammsugas upp. Däremot finns det en studie som är gjord på spindlar i Brasilien där forskare undersökt om spindlarna överlever själva uppsugningen och om de överlever i dammpåsen, en studie Femina tidigare uppmärksammat.

Den studien visade att samtliga spindlar, både honor hanar och ägg som dammsugits upp dog i uppsugningen. 

När de endast lät spindlarna hållas i en dammsugarpåse full av damm överlevde honorna i tio dagar medan hanar och ungdjur dog tidigare.

Lättare att bli av med rädslan än spindlarna

Även Kajsa Mellbrand, som är utbildad ekolog och araknolog, är inne på samma spår.

– De kan överleva i flera dagar i en dammsugarpåse, ja, men uppsugningen i sig kan ju ta ihjäl dom. De är ganska känsliga och dör nog lätt, säger hon.

Hon tycker inte att vi ska vara rädda för lite spindlar i hemmet. 

– Det är bättre att ta tag i den egna rädslan. Så sök i stället hjälp mot spindelfobi. Det är lättare än att försöka bli av med spindlarna, säger hon.

Oavsett: att dra fram dammsugaren i panik och suga upp spindeln för att slippa se den hemma är kanske inte det mest effektiva – eller djurvänliga – sätt att hantera problemet på.  

LÄS MER: Därför ska du hälla diskmedel i toaletten