1 av 2: Experten berättar om de två vanligaste typerna av silverfiskar.
2 av 2

Så blir du av med silverfiskar hemma

Silverfiskar är ett skadedjur som kan orsaka problem i våra hem under hela året.

Den lilla silverfisken ses ofta kring avlopp – men det är inte därifrån de kommer.

Här får du veta mer om silverfiskar och hur du blir av med dem hemma.

Silverfiskar är skadedjur som vi helst inte vill ha hemma. Den lever bara inomhus och kan orsaka skador och problem i hemmet under hela året. Även om de är ganska otrevliga att ha dem hemma är de ofarliga – men de kan göra skador på bland annat tapeter och kläder.

Hur kommer silverfiskar in i huset?

Precis som många andra småkryp så som mjölbaggar och brödbaggar, kommer silverfiskar in med varor och saker som vi tar med hem. Exempelvis kan kartonger bli fuktiga och få små mikrosvampar som silverfiskar gillar. Stärkelse från klister är också något de gillar. 

När de tagit sig in söker de sig sedan vidare med sina antenner dit där det är fukt, så som i badrummet. 

Var trivs silverfiskar?

Silverfisken är ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt. De finns i hela världen i ungefär 370 arter, varav två finns i Sverige – vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk.

Den vanliga silverfisken gillar fuktiga miljöer. Ofta ses den kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar. Många tror därför att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar, men det är alltså en missuppfattning. 

Den långsprötade silverfisken dödar och äter andra insekter – även de från samma släkte. Därför trivs den bakom golvlister och i bokhyllor som är platser där de kan hitta föda. 

Silverfisken blir 10-15 millimeter och lever i två till fyra år. Foto: Adobe Stock
Försök få bukt med silverfiskarna genom att framför allt hålla rent hemma, speciellt vid avloppen. Har du rent och torrt hemma minskar du tillgången till föda för silverfisken. Foto: Adobe Stock

Vad äter silverfiskar?

Silverfiskar hittar sin föda i de avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. De klarar sig på de smulor som finns tillgängliga även i de mest välstädade hemmen. De gillar framför allt varor som mjöl och bröd, men äter även andra insekter.

Silverfisken blir 10-15 millimeter och lever i två till fyra år. Den äter mest damm och lim och klarar sig utan mat i upp till tre månader. De lägger upp till 200 ägg i taget.

Bli av med silverfiskar hemma – så gör du:

Försök få bukt med silverfiskarna genom att framför allt hålla rent hemma, speciellt vid avloppen. Har du rent och torrt hemma minskar du tillgången till föda för silverfisken.
Håll kök och badrum torrt. Det är det mest effektiva sättet för att förebygga silverfiskar hemma.
Täta springor och sprickor för att minska möjligheterna att silverfisken trivs.
Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme under lång tid på golvet. En favoritföda är nämligen stärkelse som kan finnas i både papper och tyg.
Spraya rödcederolja längs med golvlister, badrumsväggar och under mattor. Silverfiskarna tycker inte om doften och försvinner självmant.
Det fungerar också att ta lite ättika på en tops och dra den längs med lister och luckor. Doften är för stark för de små djuren.

LÄS MER: Höstens råttinvasion är här – väntas bli värre än någonsin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!