1 AV 3
Experten berättar om de två vanligaste typerna av silverfiskar.
2 AV 3
Försök få bukt med silverfiskarna genom att framför allt hålla rent hemma, speciellt vid avloppen. Har du rent och torrt hemma minskar du tillgången till föda för silverfisken.
Foto: Adobe Stock
3 AV 3
När silverfisken har tagit sig i ni huset söker de sig till fuktiga miljöer.
Foto: Istock

Så blir du av med silverfiskar hemma

Silverfiskar är ett skadedjur som kan orsaka problem i våra hem under hela året.

Den lilla silverfisken ses ofta kring avlopp – men det är inte därifrån de kommer.

Här får du veta mer om silverfiskar och hur du blir av med dem hemma.

LEVA&BO Redaktionen

Silverfiskar är skadedjur som vi helst inte vill ha hemma. Den lever bara inomhus och kan orsaka skador och problem i hemmet under hela året. Även om de är ganska otrevliga att ha dem hemma är de ofarliga – men de kan göra skador på bland annat tapeter och kläder.

Hur kommer silverfiskar in i huset?

Precis som många andra småkryp så som mjölbaggar och brödbaggar, kommer silverfiskar in med varor och saker som vi tar med hem. Exempelvis kan kartonger bli fuktiga och få små mikrosvampar som silverfiskar gillar. Stärkelse från klister är också något de gillar. 

När de tagit sig in söker de sig sedan vidare med sina antenner dit där det är fukt, så som i badrummet. 

Var trivs silverfiskar?

Silverfisken är ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt. De finns i hela världen i ungefär 370 arter, varav två finns i Sverige – vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk.

Den vanliga silverfisken gillar fuktiga miljöer. Ofta ses den kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar. Många tror därför att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar, men det är alltså en missuppfattning. 

Den långsprötade silverfisken dödar och äter andra insekter – även de från samma släkte. Därför trivs den bakom golvlister och i bokhyllor som är platser där de kan hitta föda. 

Silverfiskar i nyproduktion

Att upptäcka silverfiskar är ofta en otrevlig känsla och av många förknippas det ofta med snuskiga förhållanden. Men tvärtom så föredrar silverfiskar nybyggda bostäder framför gamla hus. Troligtvis beror det på att det finns mycket att äta såsom kartongbitar, isoleringsrester och annat i de nya byggmaterialen som inte hunnit torka ordentligt.  

LÄS MER: Lössen som ofta dyker upp i nya hus – så här känner du igen dem och blir av med dem

Silverfiskar är ljusskygga. Ett tips är att vara uppmärksam på morgonen när du tänder lampan i badrummet på morgonen. Är du snabb kan du lyckas fånga dem innan de hastigt kilar och gömmer sig. Foto: Istock

Vad äter silverfiskar?

Silverfiskar hittar sin föda i de avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. De klarar sig på de smulor som finns tillgängliga även i de mest välstädade hemmen. De gillar framför allt varor som mjöl och bröd, men äter även andra insekter.

Silverfisken blir 10-15 millimeter och lever i två till fyra år. Den äter mest damm och lim och klarar sig utan mat i upp till tre månader. De lägger upp till 200 ägg i taget.

Om silverfiskar är i sängen, sovrummet eller vardagsrummet

Silverfiskar trivs där det är fuktigt, men de två olika arterna har lite olika krav på miljö. Den vanliga silverfisken håller oftast till i badrum och källare och kräver ganska hög luftfuktighet. Den långsprötade silverfisken kan hittas i något torrare miljöer. Men om du ser en silverfisk, oavsett art, i vardagsrummet, sovrummet eller till och med i sängen gäller det att bli uppmärksam – det kan vara ett tecken på att du har en fuktskada. Silverfiskar som tagit sig upp i sängen är förstås inte trevligt. Förutom att rengöra kan du placera rödcederträ intill sängen, så bör de hålla sig borta.

Bli av med silverfiskar hemma – så gör du:

Försök få bukt med silverfiskarna genom att framför allt hålla rent hemma, speciellt vid avloppen. Har du rent och torrt hemma minskar du tillgången till föda för silverfisken.
Håll kök och badrum torrt. Det är det mest effektiva sättet för att förebygga silverfiskar hemma.
Täta springor och sprickor för att minska möjligheterna att silverfisken trivs.
Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme under lång tid på golvet. En favoritföda är nämligen stärkelse som kan finnas i både papper och tyg.
Spraya rödcederolja längs med golvlister, badrumsväggar och under mattor, eller helt enkelt där du sett krypen. Silverfiskarna tycker inte om doften och försvinner självmant.
Det fungerar också att ta lite ättika på en tops och dra den längs med lister och luckor. Doften är för stark för de små djuren.
Placera ut silverfiskfällor med dubbelhäftande tejp och lockbete. Det går också att köpa fällor i exempelvis hem- och trädgårdsbutiker. Eller så gör du en själv, se hur här nedan.
Ett annat knep är att rulla ihop en fuktig tidning och placera ut där du sett silverfiskar. Fukten och cellulosan kommer att locka dit dem för att äta. När de krupit in i den slänger du tidningen.
Får du inte bukt med silverfiskarna – ta hjälp. I många fall kan du via hemförsäkringen få hjälp att bekämpa silverfiskar. Skadedjursbekämpare kommer då hem till dig och lägger ut gift. 

Försäkring mot skadedjur

I de flesta fall täcker din hemförsäkring saneringen. Bor du i hyresrätt kontaktar du din värd. I en bostadsrätt är det föreningens försäkringsbolag du kontaktar för hjälp.

Gör en silverfiskfälla

Gör en egen silverfiskfälla med dubbelhäftande tejp.

Du behöver: En kartongbit, dubbelhäftande tejp och lockbete som exempelvis honung eller curry.
Gör så här: Fäst några rader dubbelhäftande tejp på kartongbiten, placera lockbete i mitten av tejpen. Vik gärna över kartongen så att fällan får ett litet tak och placera sedan ut din den där du sett silverfiskar. Ställ gärna ut flera fällor i hörn och mörka vrår. Silverfiskarna kommer att lockas dit och fastna i tejpen. 

LÄS MER: Därför borde du bli glad om du har spindlar hemma 

LÄS MER: Fler råttor och möss än någonsin – så här slipper du gnagarna

Se även: