1 AV 3
Att hitta mottfjärilar i köket, på väggar och i skåp, är inte roligt.
Foto: Colourbox
2 AV 3
De vanligaste förrådsmotten, som de benämns, är indiskt mjölmott, kvarnmott, mandelmott och kakaomott.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Motten kommer vanligtvis med matvarorna och dess larver lever sedan i mjöl framför allt, men även müsli, nötter, pasta, torkad frukt, ris, choklad och kryddor.
Foto: Thinkstock

Så blir du av med ohyran mott

Har du drabbats av mott i ditt hem?

Varför? Och hur blir man av med dem?

Här är allt du behöver vet om ohyran!

Att hitta mottfjärilar i köket, på väggar och i skåp, är inte roligt. Då bör du genast kolla i dina mjölpåsar och andra livsmedel i skafferiet. Motten kommer vanligtvis med matvarorna och dess larver lever sedan i mjöl framför allt, men även müsli, nötter, pasta, torkad frukt, ris, choklad och kryddor.

 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt blir du av med bananflugor

 

Mott är en fjäril

De vanligaste förrådsmotten, som de benämns, är indiskt mjölmott, kvarnmott, mandelmott och kakaomott. Det finns även fruktmott och tobaksmott.

Mott är en familj i insektsordningen fjärilar. De är vanligtvis små, men vingbredden kan variera stort beroende på art. Kroppen är smärt med avlångt trekantiga framvingar, som i vila är lagda på de oftast bredare, sammanvikta bakvingarna. Mottfjärilarna håller sig gömda på dagen men flyger omkring när det börjar skymma och blir natt.

Klibbiga trådar och dålig lukt

De som orsakar mest problem är larverna som spinner trådar när de kryper omkring i den vara de angripit. Finns de i mjölet kommer du att se klibbiga trådar som får mjölet att hänga ihop och bilda stora klumpar. Det kommer dessutom lukta illa och bli blåbrunt till färgen. Förpuppningsfärdiga larver kryper sedan ofta i väg från varan den angripit, och den nykläckta fjärilen kan därför komma fram några veckor efter det att varorna har kastats.

Skadedjur som förekommer i livsmedel är tyvärr nästan omöjligt att bekämpa, utan att förstöra varorna. Vad gör man då om man drabbas?

 

LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara tips du kommer älska

 

Bli av med mott – gör så här:

 

1. Kasta alla angripna varor direkt.

2. Sätt ut fångstfällor i hela köket eftersom larven kan lämna mjölet och förflytta sig till annan plats. Att förpuppa sig tar två till tre veckor.

3. Plocka ur hela skafferiet och rengör ordentligt. Se till att hålla efter, låt aldrig smulor eller andra rester ligga kvar.

4. Förvara dina varor i tätslutande plastpåsar eller burkar.

5. Om inget blir bättre, kontakta ett skadebekämpningsföretag.

 

Indiskt mjölmott

Kan som vuxen bli 7 till 9 mm lång med en bredd på 15 till 20 mm mellan vingspetsarna. Den första tredjedelen av framvingarna är ljusbeige, resten av framvingarna är rödbruna. Larven har en gulvit, röd eller grönaktig ton, beroende på dieten, och brunt huvud. Den lever i 35 dagar vid 25 grader och ännu längre vid lägre temperatur eller näringsfattig mat. Honan lägger 60-300 ägg, enskilt eller i grupp, i eller i närheten av livsmedel. Äggen kläcks på 2-14 dagar. Den livnär sig på nötter, mandlar, torkad frukt och spannmål, kan även dyka upp i choklad.

 

Kvarnmott

Blir 7 till 9 mm lång som vuxen med en vingbredd på 15 till 20 mm. Vingarna är gråa med tvärsgående svart sicksackmönster. Larven är skär eller grönaktig beroende på näringsintaget. Brunt huvud. Lever i ett silkrör och i 152 dygn vid 17 grader, 42 dygn vid 30 grader. Honorna lägger upp till 700 ägg i mjölet vilka kläcks på mellan 3 och 11 dagar. Angriper sällan annat än mjöl, frön, kex, skorpor och müsli. Men kan även gå på hundmat, choklad och kryddor.

 

Mandelmott

Blir 7 till 9 mm lång som vuxen med en vingbredd på 15 till 20 mm. Den är gråbrun, med ljusare och mörkare ränder. Larven är vitaktig, gulaktig eller rödaktig beroende på näring, och med en läng på upp till 20 mm. Den kryper gärna till mörka skyddande ställen för att förpuppa sig. Lever i 31 dygn vid optimal temperatur (32°C). Hittas oftast i importerade livsmedel, framför allt spannmål, nötter, torkad frukt, oljefrön och oljekakor. Angriper sällan tobak och animaliska produkter.

 

Andra arter av mott

Det finns även andra arter av mottfjärilar som till exempel fettmott, grankottmott, gräsmott, humlemott hömott, krusbärsmott, kålmott, majsmott, snövitt vattenmott, stort vaxmott (skadegörare i bikupor).

 

Källa: Anticimex.se, Wikipedia.org, Skadedjursfri.se, Rentokil.se, Skadedjurshjälp.se, Nomor.se

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till