Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Identifiera och bli av med 8 objudna gäster

Så blir du av med brödbaggar och tobaksbaggar i skafferiet

Har du fått oönskat besök i skafferiet? De äckliga krypen som lever av dina torrvaror kan vara bröd- eller tobaksbaggar. 

Här är bästa knepen för att slippa skadedjuren.

Har du hittat larver bland nötterna, fått oförklarliga hål i knäckebrödet eller sett kryp i pastakartongen har du med största sannolikhet fått hem brödbaggar eller tobaksbaggar.

Brödbaggar kan flyga och gillar knäckebröd

Bröd- och tobaksbaggarna är ett skadedjur som hör till familjen trägnagare. De fullvuxna baggarna är bara 2-4 millimeter stora, rödbruna till färgen och kan flyga. I mörka, smuliga vrår lägger de helst sina ägg – vilka snart kläcks till vita larver som gillar att gräva gångar i hårda material, så som knäckebröd eller torkad frukt. Baggarna kommer in i våra hem med nyköpta varor och hittas ofta i hårt bröd, pasta, nötter, kryddor samt torkad mat som frukt, grönsaker och fisk. 

T v: Tobaksbaggen är rödaktig i färgen och har tandade antenner. T h: Brödbaggen har prickar på ryggen. Foto: Adobe Stock / Adobe Stock

Skillnad på brödbaggar, tobaksbaggar och mjölbaggar

Tobaksbaggarna gillar också nikotin. De båda arterna är snarlika, men tar du fram ett förstoringsglas kan du kanske se att brödbaggen har prickar på ryggen och antennerna är trådlika, medan tobaksbaggen saknar prickar och har tandade antenner. Båda är lätta att förväxla med mjölbaggar, som är några millimeter större och trivs bäst i mjöl och gryn.

Bli av med mjölbaggar och tobaksbaggar

Har du fått in bröd- eller tobaksbaggar i skafferiet är det viktigt att kasta all angripen mat genom att lägga den i plastpåsar som knyts ihop innan de slängs i soptunnan. Städa sedan grundligt i skåpet eller på platsen varorna stått. Ta bort eventuellt hyllpapper och dammsug ordentligt – var extra noggrann i hörn, på lister och i springor där de trivs bäst. Avsluta med att torka av alla ytor med rengöringsmedel.

För att förebygga att få in baggarna i hemmet bör du vara noga med att hålla rent där du förvarar dina torrvaror. Inspektera alltid nyköpta varor innan du ställer in dem i skafferiet. Vill du vara på säkra sidan kan du lägga förpackningen i frysen i några dygn innan den öppnas. Var noga med att alltid förvara mat i tättförslutande plast- eller glasburkar.

LÄS MER: Så tar sig silverfiskarna in i ditt hem 

Se även: