Rekordår för getingar – så blir det nästa sommar

2016 är ett rekordår för getingarna. 
De som ätit utomhus har inte undgått de surrande insekterna.

Foto: Colourbox

1 av 3: 2016 är ett rekordår för getingarna. De som ätit utomhus har inte undgått de surrande insekterna.

Hittills har företaget genomfört hela 77 242 saneringar av getingbon i Sverige. Långt fler än rekordnoteringen om 60 000 saneringar för 2014, och än är det inte över.  

Foto: iStock

2 av 3: Hittills har företaget genomfört hela 77 242 saneringar av getingbon i Sverige. Långt fler än rekordnoteringen om 60 000 saneringar för 2014, och än är det inte över.  

Men det finns mycket som talar för att 2017 blir en betydligt lugnare sommar på getingfronten än i år.  Mängden getingar går nämligen i cykler.

Foto: Colourbox

3 av 3: Men det finns mycket som talar för att 2017 blir en betydligt lugnare sommar på getingfronten än i år.  Mängden getingar går nämligen i cykler.

2016 är ett rekordår för getingarna. 

De som ätit utomhus har inte undgått de surrande insekterna. 

Men redan nästa sommar blir det tystare på picknicken. 

– Om det följer mönstret så blir det betydligt färre getingar nästa år, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog vid Anticimex. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Getingarna har haft ett rekordår i år. Redan i juni stod det klart att Anticimex ryckt ut på över 7 000 saneringar, 5 000 fler än i fjol och prognosen pekar mot att rekordåret 2014 kan passeras. 

 

LÄS OCKSÅ: Här slukar mördarsnigeln de försvarslösa fågelungarna

Över 77 000 saneringar

Hittills har företaget genomfört hela 77 242 saneringar av getingbon i Sverige. Långt fler än rekordnoteringen om 60 000 saneringar för 2014, och än är det inte över.  

Foto: Sara Igglund

Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

Invasionen har gjort sig påmind vid picknickar och midsommarfiranden runtom i landet. Nu lider sommaren mot sitt slut och getingarna går mot en ofrånkomlig död. I vår är det dags igen. Då bygger drottningarna nya bon och den surrande plågan är tillbaka. Men det finns mycket som talar för att 2017 blir en betydligt lugnare sommar på getingfronten än i år.  

 

LÄS OCKSÅ: Saras knep för att slippa getingar gör succé 

Anticimex: mängden getingar går i cykler

Mängden getingar går nämligen i cykler. Skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex för statistik över antalet saneringar av getingbon som genomförs varje år. Där syns ett tydligt mönster med toppar och dalar i antalet saneringar. 

– Vi ser ett tydligt cyklisk mönster i vår statistik som baseras på antalet saneringar vi gör per år. Ett år som det varit väldigt mycket getingar, som i år, följs av ett år med mycket färre getingar, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex. 

Orsakerna tros vara tillgången till föda, vilken reglerar förutsättningarna för de kommande drottningarnas möjligheter att utfordra larverna. 

– Om det följer mönstret som vi hittills sett, så blir det betydligt färre getingar nästa år. Ett monsterår som det vi sett i år, har historiskt sett aldrig följts av ett likartat år i Sverige. 

 

STOR GUIDE: Från getingar till bananflugor – så slipper du skadedjur hemma 

”Då klarar drottningen den kritiska fasen”

Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Getingcyklerna finns belagda i flera vetenskapliga studier från främst 1980-talet, men det finns även andra faktorer som väder och regionala skillnader som kan väga tyngre.

– Det saknas tydliga data, men det som tycks påverka mest är vädret och då särskilt vädret i maj. Varmt och soligt i maj är lika med goda förutsättningar för en getingsommar. Då klarar drottningen den kritiska fasen, då hon är ensam mamma och måste fixa mat åt de nyfödda, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet. 

 

LÄS OCKSÅ:

* Bota förkylning och slipp myror – 10 saker du inte visste du kunde göra med ättika 

* 15 kändisar som sålt sina hem 2016 – se de läckra bostäderna

* Erik åkte på semester och lät kompisen ta in posten – se vad han kom hem till

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer